Kultura
FESTIVAL ORGULJA HEFERER

Davor Bobić skladao ”Hymnus Owais” za osječku sopranisticu
Objavljeno 13. listopada, 2021.

Osječka sopranistica Kristina Owais imala je radno ljeto, koje je zaokružila na posve neočekivan način - izvedbom kompozicije koja nosi njezino ime! U crkvi sv. Nikole u Krapini, u povodu koncerta na 27. Festivalu orgulja Heferer u suradnji s 51. Varaždinskim baroknim večerima, 2. listopada, praizvedena je "Hymnus Owais" koju je komponirao Davor Bobić.

 

- Nakon nastupa u veljači na ovogodišnjoj Osječkoj glazbenoj srijedi, čiji je pokretač i umjetnički voditelj Davor Bobić, odlučila sam uvrstiti jedno njegovo djelo u repertoar koncerta u povodu Festivala orgulja Heferer. Kontaktirala sam gospodina Bobića te zatražila savjet, na što mi je on predložio svoju Ave Mariju ili ako želim da komponira novo djelo za mene. Naravno da sam ostala zatečena i počašćena prijedlogom, te sam bez dvojbe pristala. Kompozicija je skladana na orguljama u Varaždinskoj katedrali, a tijekom cijelog kreativnog procesa bili smo u kontaktu što se tiče raspona glasa, teksta te ostalih detalja. Nakon nekoliko mjeseci poslao mi je note. Radi se o sakralnoj kompoziciji svečanog karaktera, himni na latinskom jeziku. Ostala sam oduševljena kompozicijom, a nakon toga je uslijedilo još jedno iznenađenje, naime Davor Bobić ju je odlučio nazvati po meni - još uvijek ne može zatomiti svoje oduševljenje Owais.

 

Prilikom praizvedbe, a to je Bobićeva sedma ovogodišnja praizvedba novog djela, Kristinu Owais je na orguljama pratio kolega s Kunstuniversitäta u Grazu, Nikola Cerovečki.

 

- Više godina pratim razvoj nadarene mlade osječke sopranistice Kristine Owais, kojoj sam odlučio napisati jednu kompoziciju specifična naziva Hymnus Owais upravo inspiriran njezinom ljepotom glasa i duhovnim ozračjem njezina odrastanja. Stihovi su uzeti iz Psalma 84:7, ali na latinskom jeziku s obzirom na to da je djelo skladano za sopran uz osnovno liturgijsko glazbalo orgulje. Praizvedba me se iznimno dojmila, pa koristim priliku da još jednom najdublje zahvalim Kristini i orguljašu Nikoli Cerovečkom na uvrštenju moga djela u njihov repertoar - izjavio je Bobić.

U planu je i svojevrsni nastavak ovog projekta - u bliskoj budućnosti slijedi i profesionalno snimanje skladbe "Hymnus Owais" u varaždinskoj ili možda čak i u osječkoj konkatedrali!

 

- Za sredinu ovog mjeseca nastupam u povodu proslave stogodišnjice osnutka glazbene škole Franje Kuhača, čija sam bila učenica, prilikom kojeg ću s ponosom predstavljati pjevački odjel na jednom od tri planirana koncerta - najavljuje Kristina Owais. D.Kuštro

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas