Sport
NAVIJAČKA ODANOST NEMA GRANICA

Luka je uspio donekle
oraspoložiti navijače
Objavljeno 11. listopada, 2021.
- Naši vjerni navijači. Srećom, imate krov nad glavom. Pardon, kabanice. Bez vas smo ništa. Svaka čast, poručio je Lovren

Ni hladno vrijeme ni dosadna kiša koja nije prestajala padati nisu mogli pokvariti ugođaj nogometnog praznika u Gradskom vrtu. Uostalom, kao i uvijek kada hrvatska nogometna reprezentacija igra u Osijeku, osjetilo se u svemu da je u ponedjeljak navečer velika i važna utakmica.

Satima prije početka susreta teško je bilo pronaći slobodno mjesto u obližnjim ugostiteljskim objektima, u kojima je već počelo navijačko zagrijavanje. Još je veći izazov bio pokušaj pronalaska mjesta za parkiranje, jer u Osijek se jučer dolazilo ne samo iz bliže okolice nego i iz brojnih drugih hrvatskih gradova, ali i inozemstva. Ni pasje vrijeme, ni COVID mjere, pa ni nešto više cijene ulaznica nego obično kada se igra u Osijeku nisu mogli nadvladati ljubav prema Vatrenima. Tribine ovaj put nisu bile krcate kao u nekim prijašnjim susretima u Gradskom vrtu, no desetak tisuća navijača stvorilo je lijepu atmosferu. Od predstavljanja igrača, preko izvođenja himne, koju su ponovno gromko pjevale tribine, pa do početka utakmice, kada se porukom "Hoćemo pobjedu" jasno izrazila želja. "Kockice" na dresovima ovaj su put uglavnom bile ispod kabanica, ali ono najvažnije navijačko oružje, grla, nije se štedjelo. "U boj, u boj", "Volim te, Hrvatska", "Zovi, samo zovi", "Mi Hrvati", "Bježite, ljudi, bježite iz grada"... smjenjivale su se na navijačkom repertoaru. Bila je i neizostavna "Inati se, Slavonijo", kao i skandiranje Luki Modriću. Tek nakratko zavladao je muk nakon vodstva gostiju, kada su se čuli i slovački navijači, njih 50-ak na sjevernoj tribini, ali vrlo brzo slijedila je erupcija oduševljenja izjednačujućim pogotkom Kramarića. Svaki opasniji napad Vartrenih donosio je uzdahe naših navijača, koji su ipak razočarani dočekali kraj poluvremena nakon novog šoka, drugog vodstva Slovačke.

Pritisak naših u nastavku i opsada gostujućeg gola dodatno su podignuli navijače, koji su povicima "Hoćemo pobjedu" i "Hrvatska, Hrvatska" burno bodrili naše nogometaše i pokušavali im dati dodatni impuls za preokret. A izjednačujući pogodak Modrića donio je eksploziju radosti i skandiranje "Luka, Luka" te novi poticaj Vatrenima, koji ipak nisu mogli do važne pobjede.

Goran Roguljić

Zagrijavanje navijača i utakmica kraj Drave
Sinoćnji kvalifikacijski susreta za odlazak na SP 2022. u Gradskom vrtu imao je svoju posljiepodnevnu uvertiru. Na igralištu Elektre kraj Drave okupili su se navijači, a odigrana je i prijateljska utakmica između fanova Hrvatske i Slovačke. Druženje u organizaciji kluba navijača "Mi Hrvati" nije moglo pokvariti ni hladno vrijeme ni dosadna kiša, bio je to pravi nogometni skup, u kojem nije nedostajalo šale, druženja, ića i pića. Bilo je i žaljenja, skupina hrvatskih navijača iz Žepča ponijela je pune torbe kako bi počastila prijatelje s tribina, ali plan im je pao - na granici. Carinci na hrvatskoj strani oduzeli su im svu hranu, a bilo je tu raznih pita, kolača i, naravno, pečeni odojak. Josip Hrkač Baćo, inače izbornik hrvatske navijačke reprezentacije, nije mogao prežaliti oduzeto, ali morao se posvetiti izboru igrača. Svojih i slovačkih. Gosti su stigli s osam igrača pa im je hrvatski izbornik "posudio" još tri. Na kaju je hrvatska navijačka reprezentacija slavila sa 2:0, a nakon utakmice se nitko nije žalio na suđenje Bebeka. Mirka Bebeka, koji je za tu priliku stigao direktno iz Austrije. Tamo živi i sudi niželigaške nogometne utakmice, i redovito prati Vatrene gdje god igraju.

Najčitanije iz rubrike