Regija
POZNATI DOBITNICI GRADSKIH PRIZNANJA

Među laureatima je i 135. brigada
Objavljeno 12. listopada, 2021.
BELI MANASTIR



Kao i svake godine uoči 11. studenoga, Dana grada Belog Manastira, iz belomanastirske gradske uprave pozvali su stanovnike, udruge, ustanove i institucije s područja Grada da predlože nositelje gradskih priznanja - Počasni građanin, Zlatna plaketa “Sveti Martin” i Povelja grada Belog Manastira, čija se dodjela uvijek održava na sam Dana grada tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća.

Odbor za dodjelu javnih priznanja, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Robom, razmatrao je devet pristiglih pravovaljanih prijedloga te Gradskom vijeću predložio laureate. Ako se vijećnici na sjednici Gradskog vijeća planiranoj za srijedu, 13. listopada, slože s prijedlozima, Zlatne plakete “Sveti Martin” dobit će 135. baranjska brigada Hrvatske vojske i Ratna postrojba IV. policijske postaje Beli Manastir (pravni joj je sljednik Policijska udruga branitelja Baranje Bilje). To vrijedno priznanje dolazi u vrijeme kada se obilježava 30. godišnjica osnutka 135. baranjske brigade, koja je osnovana 30. listopada 1991. prema zapovijedi ministra obrane RH, a raspuštena krajem 1992. Kako stoji u obrazloženju za dodjelu Zlatne plakete, u Domovinskom ratu i obrani Republike Hrvatske brigada je sudjelovala s 3000 vojnika, od kojih su 52 poginula ili umrla, a 246 ranjeno ili oboljelo. Za svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu brigada je dobila nekoliko pohvala viših zapovjedništava i Ministarstva obrane. Trideseta godišnjica njezina osnivanja bit će obilježena 16. listopada u Belom Manastiru. Ratna postrojba IV. policijske postaje, pak, također je sudjelovala u obrani od samog početka rata, na prvoj crti obrane Osijeka, čime je uz nesebičnu žrtvu poginulih, ranjenih i preživjelih pripadnika pridonijela povratku prognanika i mirnoj reintegraciji.

Za nositelje Povelje grada Belog Manastira predloženi su Bariša Boras (predsjednik i osnivač boćarskog kluba Vid te Udruge prijatelja starih športova Baranjske lege), Nikola Arc (član DVD-a Beli Manastir i volonter u GD-u Crvenog križa), Dragan Bertok (potpredsjednik NK Croatia Branjin Vrh) i Veljko Kajtazi (saborski zastupnik i član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina). I. Getto
Najčitanije iz rubrike