Svijet
NE ZNAJU NI KAKO RAZGOVARATI O BLOKADI DRŽAVE

Političari u BiH nemaju rješenje
Objavljeno 12. listopada, 2021.
Ključni političari u BiH tragaju za rješenjem političke krize, jer je BiH praktično blokirana zbog toga što srpski dužnosnici odbijaju sudjelovati u radu tijela vlasti.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik spreman je na izravne razgovore ako u njima sudjeluju samo još predsjednik HDZ-a Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, ali ne i predstavnici međunarodne zajednice. Izetbegović odgovara da ne želi razgovarati "sve dok se Dodik ne urazumi" i ne odustane od blokada. "Ako se usvoji proračun i normalizira stanje možemo razgovarati. Da nije bilo Dodikove politike u ovih 15 godina BiH bi bila znatno manje nesretna zemlja", kaže.

Oni bi do kraja godine trebali dogovoriti izmjene izbornog zakona i potaknuti provedbu reformi, kao uvjet za status kandidata za članstvo u EU-u. Pregovori o izbornom zakonu "zapeli" su zbog nesuglasja HDZ-a BiH i SDA-a kako osigurati prava Hrvata da sami biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti. H
ČOVIĆ: NEMA VELIKOG ISKORAKA
Predsjednik HDZ-a Čović, unatoč bliskosti s Dodikom pokušao je biti na podjednakoj distanci. "Čini mi se da svi tražimo neku mogućnost da profunkcioniraju i zakonodavna i izvršna vlast. Što se tiče izmjena izbornog zakona, nema nekog velikog iskoraka. Netko bi želio isključivo da u razgovor budu uključeni i međunarodni predstavnici, a netko da samo mi razgovaramo. Za sada se držimo samo bilateralnog dijela", kazao je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike