Regija
KREATIVNI BRAČNI PAR KURIC

Slamnatim likovima iz crtića uljepšavaju selo
Objavljeno 12. listopada, 2021.
Slađana i Darko ovog su ljeta, nakon žetve, izradili Mašui Medvjeda, lani Pata i Mata, a 2019. Malce (Minionse)
JELISAVAC



Vozeći se državnom cestom D2, od Našica prema Osijeku, osim dvojezične ploče na ulazu i izlazu iz Jelisavca, nikako ne možete a da ne primijetite goleme slamnate skulpture.



Skulpture izrađuju Slađana i Darko Kuric iz Jelisavca, u čijim spretnim rukama bale slame postaju simpatični likovi iz crtanih filmova. Ovoga su ljeta izradili skulpture djevojčice Maše i Medvjeda, lani Pata i Mata, šeprtljave prijatelje iz popularnog češkog animiranog filma "A je to", a 2019. godine Malce (Minionse) iz američke računalno-animirane komedije.

- Izrađujemo skulpture koje nadopunjavaju okolinu i uljepšavaju ulazak u selo. Odlučili smo se za slamnate skulpture likova iz crtića jer jako volimo djecu - počinje priču bračni par Kuric, roditelji troje odrasle djece, a koji su već sada krenuli u planiranje posla za sljedeću godinu.

- Uz jutarnju kavu obično razmišljamo o likovima koje bismo mogli izraditi, kako ih napraviti, o materijalu koji nam je potreban… Uz ugodan razgovor, cijeli posao razrađujemo do najsitnijeg detalja. Sretni smo kada sve osmislimo i onda još i napravimo kako smo zamislili. Ima detalja koje rješavamo i u hodu. Primjerice, za skulpturu vatrogasca kojeg smo ove godine izradili u povodu 90. godina postojanja DVD-a Jelisavac muku smo mučili s kacigom. Da bude dovoljno velika, ali ne i preteška. Onda smo se dosjetili starog suncobrana koji je odlično poslužio - govori 53-godišnji Darko, koji je više od 40 godina dobrovoljni vatrogasac, a gotovo dva desetljeća predsjednik DVD-a Jelisavac.

Skulpture izrađuju nakon žetve, a uklanjaju u ožujku sljedeće godine. Proces izrade obično traje tjedan dana, u poslijepodnevnim satima.

- U garaži sve pripremimo, onda na prikolici odvezemo do njive gdje sve složimo i dotjeramo. Jedan od najsloženijih likova, a koji su nam oduzeli mnogo vremena, upravo su Maša i Medo. Haljinu i maramu za Mašu sašila sam od deka kupljenih na akciji u jednom trgovačkom lancu, a namučili smo se s izduženim nosom Mede, jer su skulpture trodimenzionalne. S druge strane, Malce smo relativno brzo izradili. Obojili smo slamu upečatljivom žutom bojom, a za hlače je poslužila plava cerada. Dodali smo naočale, oči, usta i ruke, a kao rekvizit poslužile su i rukavice - objašnjava Slađana.

Darko dodaje da je Malce bojio na njivi.

- Dovezao sam bale slame, kompresor, produžne kabele i spojio se na struju kod susjeda. Posao bojenja tekao je bez problema. Kada smo završili bojenje, prikvačili smo hlače od cerade, a zatim dodali ostale detalje - opisuje Darko kreativni proces.

Osim po slamnatim skulpturama, Slađana i Darko poznati su i po drugim maštovitim i originalnim dekoracijama koje uljepšavaju prostor oko njihove kuće te plijene pozornost prolaznika i njihovih gostiju. Od starih bojlera izradili su Malce, a od traktorske gume adventski vijenac.



Snježana Fridl
ŠTRUMPFOVI, OLIVA I POPAJ, ILI PAW PATROL...?
Kuricove slamnate skulpture izazivaju velik interes i atrakcija su za fotografiranje. Slađana kaže da su prošle godine prvobitno htjeli izradili Profesora Baltazara, ali su se na kraju odlučili za Pata i Mata, koji su ih najviše proslavili. Kreativni dvojac s mnogo uzbuđenja očekuje sljedeću žetvenu sezonu. Ističu da imaju jako mnogo ideja za buduće slamnate skulpture inspirirane popularnim crtićima. Štrumpfovi, Miki i Minnie Mouse, Oliva i Popaj, snježno kraljevstvo, Snjeguljica i sedam patuljaka, PAW Patrol..., samo su neke od ideja.

Darko i Slađana Kuric

maštoviti dvojac

Izrađujemo skulpture koje nadopunjavaju okolinu i uljepšavaju ulazak u selo. Odlučili smo se za slamnate skulpture likova iz crtića jer jako volimo djecu

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike