Novosti
CJENOVNI UDAR NA GRAĐANE

Zdravko Marić: Ništa nije nedodirljivo, pa ni trošarine
Objavljeno 12. listopada, 2021.
Probleme u globalnim lancima opskrbe i transportu te rast cijena sirovina sve više osjete i građani

Cijene energenata rastu u cijeloj Europi, a gorivo je sve skuplje u većini članici EU-a, pa tako i u Hrvatskoj. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je ustvrdio kako se sve zemlje suočavaju s problemima u globalnim lancima opskrbe i transportu te s rastom cijena sirovina, poglavito energenata. "Sve to na neizravan ili izravan način utječe na Hrvatsku i zemlje EU-a u smislu stopa inflacije, koje su najviše od 2012. ili 2013. Sada imamo stopu inflacije na razini tri posto. Spomenut ću da Hrvatska ne odstupa od prosjeka, mi smo i dalje s inflacijom 0,2 posto nižom od prosjeka EU-a", rekao je.



Na pitanje postoji li mogućnost za korekciju trošarina, ako dođe do daljnjeg rasta cijena goriva, Marić je odgovorio: "Proteklih godina pokazali smo da ništa nije nedodirljivo. Ako smatramo ili ćemo smatrati da ćemo na taj način postići određene efekte, na to smo spremni. Ne bih niti potvrdno odgovorio niti odbacio bilo koju od opcija. Pratimo što se događa na individualnim razinama. Pa svi smo mi u konačnici građani. Odem i ja u dućan i vidim kolika je cijena jestivog suncokretova ulja ili artikla druge vrste", rekao je, napomenuvši da će se vidjeti kako će se stvari razvijati, kakve će biti preporuke EK-a i ponašanje EU-a. "Porezna politika je tu da da svoj doprinos, ali kamo sreće da se sve isključivo može riješiti poreznom politikom", kazao je Marić.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak je istaknuo kako se cijena plina za kućanstva neće mijenjati do 1. travnja sljedeće godine, kao ni cijena električne energije. Upitan hoće li država snižavati trošarine na gorivo zbog enormnog rasta cijena goriva, Ćorić je kazao da to u ovom trenutku nije opcija.

Izvan Hrvatske, pak, stižu poruke o neizbježnim poskupljenjima hrane. "Potrošači će se morati naviknuti na više cijene hrane, rekao je generalni direktor Kraft Heinza Miguel Patricio za britanske medije, istaknuvši da proizvođači trenutno teško drže korak s potražnjom. Međunarodni prehrambeni div podiže cijene u nekoliko zemalja. Za razliku od prethodnih godina, rekao je Patricio, sada rastu cijene svih proizvoda.

Prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), cijene hrane porasle su u rujnu na najvišu razinu u deset godina, potaknute poskupljenjem žitarica i biljnih ulja. Kraft Heinz podigao je cijene više od polovine svojih proizvoda na matičnom američkom tržištu, a Patricio priznaje da ih podižu i na drugim tržištima. "Podižemo cijene gdje je to potrebno, u cijelom svijetu", rekao je.

Tijekom pandemije u mnogim je zemljama smanjena proizvodnja sirovina, od poljoprivrednih kultura do biljnih ulja, zbog mjera suzbijanja zaraze, što je rezultiralo i smanjenim isporukama. Gospodarstvo se sada postupno otvara, ali opskrba ne uspijeva držati korak s potražnjom, pa cijene rastu.


Dijana Pavlović
STIŽE ZIMA - RASTE CIJENA NAFTE
Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 85 dolara odražavajući pomanjkanje energenata u velikim gospodarstvima koja se ubrzano oporavljaju od koronakrize i ograničenu opskrbu iz vodećih proizvođača. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 2,17 dolara u odnosu prema prethodnom zatvaranju i iznosila je 84,56 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,67 dolara višoj cijeni, od 82,02 dolara. Cijene rastu paralelno s izlaskom brojnih zemalja iz lockdowna nakon cijepljenja građana protiv COVID-19, što podupire ekonomsku aktivnost i potražnju za naftom. Energenti se intenzivno kupuju i zbog jesenskog pada temperatura i približavanja zime. I cijene ugljena, plina i struje dosegnule su u proteklim tjednima rekordne razine.