Osijek
"U DVA SVIJETA - 25 NJEMAČKIH PRIČA"

Život Nijemaca od Baltika do Azije
Objavljeno 12. listopada, 2021.

Nakon prijeđenih 40 tisuća kilometara u gotovo četiri godine, izložba “U dva svijeta - 25 njemačkih priča” stigla je i u Hrvatsku, u Osijek, gdje je svečano otvorena u nedjelju, 10. listopada, u prostorijama Kulturnog centra gdje se može pogledati do kraja listopada.



Izložba kroz medijalne kutije i tekstualne panele s raznim citatima i pričama o jeziku, kulturi, tradiciji i vjeri predstavlja Nijemce iz Danske, s Baltika, iz Srednje Europe te država bivšeg Sovjetskog Saveza, prikazujući što im je zajedničko i što ih razlikuje. Izložbu su otvorili predsjednik Njemačke zajednice zemaljske udruge Podunavskih Švaba Vladimir Ham i koordinatorica Radne zajednice njemačkih manjina Renata Trischler.

- Izložba manjim dijelom govori o povijesti njemačke manjine u svakoj pojedinačnoj državi, a većim o aktualnoj situaciji i glavnim projektima koje provode njemačke manjine u pojedinim državama. Zanimljivo je i to da su sve naše članske organizacije izravno sudjelovale u stvaranju izložbe tako da su se same predstavile onako kako su mislili da je najbolje - rekla je Trischler za Glas Slavonije.

- Drago mi je što je nakon gotovo četiri godine putovanja po Euroaziji izložba napokon stigla u Osijek. Drago mi je što će osječka publika imati priliku vidjeti koliko je njemačka manjina u svim svojim sličnostima vrlo različita, jer njemačka manjina ne živi jednako u Danskoj i Kirgistanu, različiti su to svjetovi, no naša koordinacija brine se o svima nama, i na zapadu i na istoku Europe, i povezuje nas kako bismo razmjenom ideja i projekata bili jači i zajedno - rekao je Vladimir Ham.

Pozdrave okupljenima u ime gradonačelnika Ivana Radića uputila je njegova zamjenica Jasenka Crnković, naglasivši da joj je posebna čast otvoriti prekrasnu izložbu koja govori o svom bogatstvu njemačkih manjina, njihovoj različitosti i velikom zajedništvu.

Postavljanje izložbe “U dva svijeta - 25 njemačkih priča” financirano je od strane Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. I.Alilović
Izložba predstavlja Nijemce iz Danske, s Baltika, iz Srednje Europe te država bivšeg Sovjetskog Saveza

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

Najčitanije iz rubrike