Mozaik
VELIKA ČAST ZA OSJEČANE TOMICU I IVANA ĐUKIĆA

Prvi Hrvati u svjetskoj kulinarskoj organizaciji
Objavljeno 12. listopada, 2021.
Udruženje nosi radionice, edukacije, consulting te profesionalne kulinarske škole

U hrvatsku gastronomiju ušlo je poznato vrhunsko svjetsko udruženje koju čine najbolji svjetski chefovi, a sve u cilju kako bi svojim znanjem i iskustvom pokazali svu vrijednost gastronomije i hrane u današnjim životnim zajednicama. Riječ je o Escoffier organizaciji koja odnedavno ima svoj Red i u Hrvatskoj.



- Učenici Escoffier/‘Disciples Escoffier‘ nastali su u 1954., od strane Jeana Ducrouxa, kuhara u Nici, bivšeg studenta Auguste Escoffier i predsjednika udruge Fraternelle Nica. Početkom 2000-tih, pod predsjedanjem Jean-Claudea Guillona, kuhara Grand Hôtela du Cap Ferrat, nastao je novi procvat u cilju obnove dinamične, dobro strukturirane udruge, okupljajući svu francusku i stranu delegaciju pod jednim stijegom. Okupljanje kuhara iz cijelog svijeta, profesionalaca u kuhinji i blagovaonici, kvalitetnih proizvođača i gurmana sam koncept udruge proklijao je u glavi Augustea Escoffiera - piše na službenoj web-stranici ove udruge. Posebna priča ovog svjetski priznatog udruženja je da su u njemu i dva Hrvata, točnije Slavonca, Osječana, braća Tomica i Ivan Đukić danas svjetski priznati chefovi. Tomica je dopredsjednik hrvatskog Reda Escoffiera, dok je Ivan član.

- Tomica je smo prvi hrvatski chef u ovoj udruzi. Predsjednik je Francuz Mickael Alix, dok je Tomica dopredsjednik. Biti dio ove priče poseban je ponos i čast, jer je August Escoffier zaslužan za ustroj u kuhinji koji se danas koristi i to je definitivno veliko priznanje obojici za dugogodišnji, predan rad u struci - kaže Ivan Đukić, svjetski nagrađivani osječki kuhar.

- Ovo je jedno od najvećih svjetskih gastronomskih udruženja koje čini više od 30.000 članova, a 70 % su chefovi profesionalci. Escoffier je, mogu reći otac moderne gastronomije, a biti dio tima pod njegovim imenom doista je prestiž i i golema čast. Ono što je mene privuklo u ovu priču jest to da su svi članovi jednaki, svi ravnopravno sudjelujemo i djelujemo. Glavni cilj svih nas je dijeliti znanje drugim kolegama, dakle najv ažnija je ta transmisija znanja jednih prema drugima te sudjelovanje u evoluciji i razvoju kuhinje kao takve. Zašto je ovo važno, zato što kuhinja razvija i kompletno društvo u cjelini, i neizostavan je kotačić u razvoju čovječanstva i društva, i uz nju se sve veže - priča Tomica Đukić te naglašava kako u sklopu Udruženja ima niz sadržaja koji će još više oplemeniti hrvatsku gastronomiju.

- Udruženje nosi radionice, edukacije, consulting, postoje i profesionalne kulinarske škole, i to je nešto što mi želimo implementirati u Hrvatskoj. Član ovog Udruženja može postati svaki kuhar profesionalac, ali uz određena pravila i prije svega ako u sebi imaš jedan pošten i predan rad i želiš se posvetiti kulinarstvu, a prije svega tom našem cilju, naglasit ću još jednom, transmisiji znanja - zaključuje chef Tomica.

- Svaki posao ima svoju težinu, ali ako si u njemu sav onda mu se moraš prepustiti. I onda dobiješ ovakvu prigodu usavršiti se još više, dati svojoj zemlji i svom zavičaju jednu golemu dimenziju više u struci u kojoj radiš, moraš biti ponosan. Ponosan sam na brata, na sebe te konačno i na Slavoniju i svoj Osijek koji su prvi dobili ovakvu svjetsku prigodu u Hrvatskoj - zaključio je Ivan Đukić.

O braći Đukić i njihovom ulasku u Escoffier udruženje biranim je riječima pričao predsjednik Mickael Alix.

- Jednakost i izgled, nema razlike u statusu među učenicima, njihova indukcija je ista. Važno je znanje i prijenos, a članovi Escoffiera dijele i prenose znanje, poštuju kulinarsku povijest i zalažu se za stalnu evoluciju kulinarstva. Posebno je važno reći da učenici podržavaju i humanitarne aktivnosti. Zašto Tomica i Ivan, jednostavno, oni kao ljudi i svojim radom predstavljaju istinski duh Escoffiera - rekao je Alix.

Braća Đukić već dugo su poznati svjetski chefovi i ono što oni rade za hrvatsku gastronomiju neprocjenjivo je, a svojim su ulaskom u Escoffier stavili Hrvatsku na visoko mjesto svjetskog kulinarstva i pokazali koliko ista vrijedi.



Vladimir Grgurić
Najčitanije iz rubrike