Crna kronika
NEMA KRIVIH U AFERI "GROBARI"

Grobari oslobođeni, a za nosače nastupila zastara
Objavljeno 11. listopada, 2021.
Nakon dvije osuđujuće presude, 8 godina od uhićenja, okrivljeni su slobodni

Bivši grobari osječkog "Ukopa" oslobođeni su, a optužba protiv nosača odbijena zbog apsolutne zastare u najpoznatijoj osječkoj aferi krađe zlatnine, satova, nakita i zlatnih zubi i navlaka iz grobova, odnosno s tijela pokojnika. Nosači Ivica Dizdar, Željko Arlavi i Ivica Ećimović tako nemaju za što odgovarati nakon zastare za kazneno djelo teške krađe, a grobari Branislav Rašković, Roman Rusan, Vladimir Šaulić, Sanel Drakčić, Zoran Martić, Dejan Vujić, Željko Molnar i Mato Mišković nakon dugih osam godina od uhićenja te dvije osuđujuće presude napokon su - slobodni!



- Smatram da je ovo školski primjer pronevjere u službi za nosače, no u međuvremenu došlo je do zastare jer je sudac prije mene pri objavi posljednje rasprave samoinicijativno na temelju dokaza izmijenio iznose za koje su se teretili te utvrdio da su nosači pronevjerili iznos manji od 2000 kuna. Prema shvaćanju Vrhovnog suda, tu se radi o iznosima s malom vrijednosti i to im ide u prilog jer se ta vrijednost mijenjala. Za pronevjeru male vrijednosti, u vrijeme počinjenja kaznenog djela bila je propisana kazna do godinu dana zatvora, no 31. siječnja 2019. nastala je apsolutna zastara. Nedvojbeno je da se kod pronevjere ne traži tko je vlasnik ukradenog - rekao je Ivan Sajter, sudac Općinskog suda u Osijeku, obrazlažući nepravomoćnu presudu te pojasnio zašto su grobari oslobođeni optužbe.

Zabluda o biću djela


- Za grobare sam primijenio "zabludu o biću djela", što znači da ste vi i na neki način dokazali i sudu nametnuli, a sud je to i prihvatio, da se tako godinama postupalo. I sam direktor rekao je da se tako radilo više od 30 godina i da je vrijedilo "tko nađe, njegovo je". Teška krađa može se počiniti samo s izravnom namjerom. Sud smatra da su zlato i vrijednosti za koje se ne zna vlasnik blago i da su vlasništvo Republike Hrvatske, a u slučaju kada se zna čiji su grobovi vlasništvo nasljednika. Nema nikakvog razumnog razloga da svi vi koji nemate visoko obrazovanje i nemate nikakvu naobrazbu za pravna pitanja znate što je blago. Ta zabluda bila je otklonjiva u slučaju da ste čitali zakone, ali stvar je u tome da se može počiniti s namjerom teška krađa, a zabluda nehajem - rekao je sudac Ivan Sajter obraćajući se bivšim grobarima Vladimiru Šauliću, Branislavu Raškoviću i Mati Miškoviću, koji su došli na izricanje presude. Sudac je naveo kako je upitna i drskost koja se spominjala prema pokojnicima kao i samo vrijeme počinjenja kaznenog djela koje je navedeno u rasponu od 20 godina, tijekom kojega je bilo više izmjena Kaznenog zakona.

Treća presuda


Ovo je treća presuda u aferi "Grobari", a posljednja je samo potvrdila ono što su od početka tvrdili optuženi i njihovi branitelji, a to je da nije postojao nikakav pravilnik u Ukopu koji bi navodio što činiti s pronađenim stvarima. Isticala se i razlika među grobarima i nosačima, jer su grobari uzimali vrijednosti iz davno napuštenih grobova dok su ih čistili, a nosači s tijela pokojnika. Od početka sudskih postupaka jedna osoba je preminula, Željko Gavrić osuđen je na rad za opće dobro, a jedna je oslobođena. Optužena je bila i S.Đ., nevjenčana supruga grobara Sanela Drakčića, i to za prikrivanje. Osuđena je na godinu dana zatvora, u koji neće ići ako u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Drugom presudom 12 optuženih grobara i nosača osječke gradske tvrtke "Ukop" bilo je osuđeno na ukupno 19 godina i osam mjeseci zatvora.

Optužnica je deset grobara teretila da su, skinuvši poklopce s dotrajalih ljesova, pri ekshumaciji kostiju zbog kopanja novih grobova na groblju u Osijeku, Sarvašu i Klisi krali zlatni nakit, zlatne zube i zubne navlake. Četiri nosača optužena su, pak, da su krala zlatni nakit i satove dok su unosila ili iznosila tijela pri prijevozu, pri njihovu brijanju, odijevanju, zatvaranju lijesa te stavljanju u hladnjaču. Zlatni nakit, zube i navlake u većini su slučajeva potom prodavali u stanicama za otkup zlata. Upravo informacija iz stanice za otkup zlata pokrenula je policiju, a potom su uslijedila uhićenja pa podizanje optužnice i u konačnici već treća nepravomoćna presuda.



Sandra Lacić
OČEKIVAO SAM OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU
Mato Mišković jedan je od bivših grobara koji je došao jučer na izricanje presude. “Očekivao sam ovakvu presudu, ali sam ju stvarno dugo čekao. Posljednjih osam godina bilo je jako naporno psihički i fizički. Da sam bar prilikom uhićenja kojeg odvjetnika znao, ali nisam, pa je policija to odradila na svoj način. Dobro je što sam na kraju ipak sačuvao svoje živce”, rekao nam je Mato Mišković sa suzama u očima od olakšanja.

Ako presuda postane pravomoćna, zlato, zlatni zubi i navlake, satovi i sve drugo pronađeno kod grobara i nosača, u teoriji, vratit će se “Ukopu” i on bi trebao naći vlasnike. S obzirom na to da se radi o “blagu”, vjerojatnije će se zlatnina i satovi pohraniti u korist Republike Hrvatske. Na teret državnog proračuna idu i svi mogući troškovi grobara i nosača te njihovih branitelja.

Uhićenja zaposlenika Ukopa počela su 2013. godine i do sada su održana tri suđenja

Možda ste propustili...

POLICIJA BIH, HRVATSKE I EUROPOL

Velika akcija protiv krijumčara ilegalaca

NOVA ŽRTVA PREVARANATA JE 79-GODIŠNJAK

Zbog želje za kriptovalutom izgubio desetke tisuća eura

Najčitanije iz rubrike