Osijek
ERASMUS+ PROJEKTI GRADITELJSKO-GEODETSKE ŠKOLE

Kolege došli iz tri zemlje
Objavljeno 12. listopada, 2021.
Uz Osječane, sudjeluju učenici i profesori iz Rumunjske, Španjolske i Turske

Graditeljsko-geodetska škola Osijek ugostila je krajem rujna 12 profesora i 26 učenika iz tri zemlje u sklopu projekta Strategije motivacije za poboljšanje školskih, profesionalnih i socijalnih kompetencija učenika te smanjenje učestalosti odustajanja od redovnog školovanja. Ta osječka srednja škola od 2019. godine sudjeluje u dvama Erasmus+ projektima, a riječ je o KA2 projektima, koji uključuju suradnju, inovacije te razmjene učenika. Glavni je koordinator projekta Rumunjska, a uz Hrvatsku partneri su još i Španjolska i Turska. Projekt traje dvije i pol godine i sastoji se od tri razmjene učenika te dvije razmjene profesora.



Budući da je Hrvatska bila prva na redu nakon pandemije, koordinatorica projekta Graditeljsko-geodetske škole Osijek, prof. Mia Dodig, sa svojim je timom osmislila niz aktivnosti za profesore i učenike kako bi se postigli ciljevi projekta, u ovome slučaju razvijanje učeničke motivacije i povećanje samopouzdanja tijekom nastave koristeći MPG metodu i Pygmalion efekt.

Učenici iz Rumunjske, Španjolske i Turske bili su smješteni u obiteljima 15 učenika osječke škole, a od 20. do 25. rujna održan je niz aktivnosti za njih i za profesore. Tako su profesori sudjelovali na dramsko-pedagoškoj radionici prof. Stele Macakanje Baćić, u kojoj su se raznim dramskim tehnikama predstavili na svim jezicima, a pokretom i osmišljavanjem vlastitoga multikulturalnoga loga dublje upoznali i povezali. Profesori su mogli čuti detalje o hrvatskom obrazovnom sustavu, a bilo je prilike i za usporedbu obrazovnih sustava. Uz vodstvo prof. Damira Rajlea profesori su čuli nešto više o fotografiji i fotografiranju u radionici naziva "I can". Učenici su, pak, među ostalim mogli doznati ponešto o energetskoj obnovi škole.

Za profesore je organizirano i predavanje o temi "Pygmalion efekt" s primjenom u nastavi, a učenici su na radionici profesora Tomislava Tota osmislili kroz "Market Gerilla Pygmalion" simbol pročelja Graditeljsko-geodetske škole, te izradili privjeske o temi "My ideal" pod vodstvom prof. Sanje Semenčić. Među ostalim, na pedagoško-psihološkim radionicama i predavanjima pod vodstvom stručnih suradnica Marine Matić Tandarić i Tee Tadić profesori i učenici upoznali su se s projektivnim tehnikama i njihovom primjenom u nastavi. Učenici su u radionici "Me in my mirror and in my friends mirror" prepoznali međusobne pozitivne stavove i mišljenja jedni o drugima. S prof. Amalijom Bošnjak zajedno su izradili i prezentirali poliglotski rječnik. Mladi su gosti sudjelovali i u nastavi s učenicima Graditeljsko-geodetske škole, osmišljavajući logo superheroja. Profesori su, pak, slušali predavanja o gerila-marketingu i drugom.

Izvan škole bilo je prilike i za obilazak gradske uprave te susret sa zamjenikom gradonačelnika Draganom Vulinom. Sudionici projekta posjetili su Kopački rit i Tvrđu, slušali predavanje o hrvatskoj tradiciji i običajima, sudjelovali na zajedničkoj izložbi radova u holu škole.



Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike