Osijek
ODRŽANA 3. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Platane pod zaštitom kao element zelene infrastrukture grada
Objavljeno 11. listopada, 2021.
Jedini kandidati za uklanjanje, ili eventualnu presadnju, pet je stabala platane iz drvoreda na sjevernom dijelu toka

Iako je Prijedlog odluke o očuvanju i oplemenjivanju vrijednosti drvoreda javorolisnih platana na području grada Osijeka bila tek 14. točka dnevnog reda 3. Sjednice Gradskog vijeća Grada Osijeka, održane u ponedjeljak, već na samo početku izazvala je najveće zanimanje jer je dio oporbenih vijećnika zatražio njezino skidanje s dnevnog reda. Naime, Katarina Kruhonja, vijećnica Platforme Možemo, zatražila je da se o tom prijedlogu uopće ne raspravlja, uz obrazloženje da odluka šalje više kontradiktornih poruka jer, kako tvrdi, sama odluka nema nikakve veze s projektom podvožnjaka te da je prirodna bogatstva potrebno zajednički čuvati kao dio održivog razvoja, a da se ovom odlukom ona ne štite.



Pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša mr. sc. Ljiljana Belajdžić netočnim je navodom ocijenila izjavu vijećnice Kruhonja da se "ne štite prirodna bogatstva".

Gradnja podvožnjaka


- Projekt podvožnjak kreće, on ima sve potrebne akte i on će se realizirati u tom zahvatu. On je samo inicirao pitanje platana, što je do sada bilo preventivno u promišljanjima opravdanosti postupaka zaštite. Ovim prijedlogom htjeli smo reći u kojem smjeru Grad Osijek dalje ide kada je riječ o drvoredima koji su u okruženju grada Osijeka nastali u nekom ranijem razdoblju i u svakom slučaju imaju svoje vrijednosti - rekla je Belajdžić, naglasivši da bez obzira na to što su stručne institucije ranije utvrdile suprotno.

Naime, Državni zavod za zaštitu prirode 2010. godine utvrdio je da su alohtona vrsta, da nemaju značajnu vrijednost i nije prioritet štititi ih te bez obzira na to što je županijskim prostornim planom obveza propitivanja opravdanosti zaštite ovih drvoreda isključena i što više nema obveze novih propitivanja u tom smislu. Još je jednom zatraženo stručno mišljenje Javne ustanove Agencije za zaštitu prirode koja je naručila eleborat i utvrdila da se drvored na Čepinskoj treba štititi kao spomenik parkovne kulture, ali uz iznimku da se pri tome izuzmu projekti od strateškog značaja.

Zeleni plan


- To je otvorilo priču kako onda štititi, a naš je prijedlog, kao i prijedlog ove odluke, ne štititi drvorede kao spomenike parkovne arhitekture, zato što nemaju takvu vrijednost, i jer tako ne mogu omogućiti infrastrukturno širenje i razvoj drugih strateških projekata. Grad je mogao donijeti odluku da štiti platane kao spomenik parkovne arhitekture i da smo stali na tome moguće je da bismo izazvali sječu stabala ispred kuća gdje korijenje ili granje oštećuje građevine ili infrastrukturu. Grad Osijek na tragu je novih europskih direktiva i smjernica zelenog plana, i znamo kako možemo štititi prirodnu baštinu, a da je ne štitimo kao rezervat u kojem strateškim projektima ne bi stajali kao zapreka. Štitimo ih kao vrijednost prirodne baštine, kao element zelene infrastrukture grada, što je daleko značajnije i važnije od podzakonskih akata na razinama različitih planova ili priča od projekta do projekta. Zaštita u smislu zelene infrastrukture integrirane u urbanu infrastrukturu grada Osijeka - pojasnila je Belajdžić.

Istaknula je da je na Čepinskoj obuhvaćeno 15 stabala od kojih je pet, onih ispred židovskog groblja, već bilo predviđeno za ostanak, bez obzira na to što su startnim projektom predviđeni za uklanjanje. Od ostalih deset, pet na sjevernom dijelu toka, jedini su kandidati koji su mogući za uklanjanje, odnosno eventualnu presadnju. Vrijednost zamjenske presadnje pet stabala iznosila bi pola milijuna kuna dok bi njihovo preseljenje uz neizvjesni ishod koštalo deset milijuna kuna.

- Želimo štititi svako drvo i vodimo računa o svakom projektu koji se realizira u gradu Osijeku prije svega sa stajališta zelene infrastrukture - zaključila je pročelnica Belajdžić.

Većinom glasova vijećnika odbačen je prijedlog oporbene vijećnice, a na koncu većinom i prihvaćen prijedlog odluke u cijelosti.



Tomislav Prusina
I Županiji u organizaciji Adventa
Gradonačelnik Ivan Radić na sjednici je, odgovarajući na pitanja vijećnika, najavio raspisivanje natječaja za prijam još četiri komunalna redara te šest diplomiranih inženjera u Odjelu za urbanizam koji bi radili na izdavanju građevinskih dozvola. To su dvije stvari koje su bile usko grlo grada Osijeka. Ubrzano izdavanje građevinskih dozvola neće više biti kočnica investitorima i građanima, a povećanim brojem komunalnih redara pokrit ćemo sve gradske četvrti i mjesne odbore u gradu u svim smjenama – kazao je Radić. Također je najavio da će se u organizaciju ovogodišnjeg Adventa uključiti i Županija, što znači veći budžet i kvalitetniji program.

Novi vijećnici
Stipe Grubišić i Tunjica Petrašević prisegnuli su kao novi vijećnici Gradskog vijeća jer su zamijenili izabrane vijećnike s HDZ-ove koalicijske liste Igora Pandžića (pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu), i Ivanu Davidović (direktorica Tržnice Osijek).

10 milijuna kuna
KOŠTALO BI PRESELJENJE PET STABALA

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike