Autoglas
HRVATSKI IZUM

Waldpass sprječava nalet auta na divljač
Objavljeno 12. listopada, 2021.
Uređaj Waldpass infracrvenim zrakama odvraća divljač s ceste, čime se podiže razina sigurnosti. Djelo je inovatora Marka Borošaka

Na Međunarodni dan zaštite životinja u Zagrebu je predstavljen Waldpass, prvi uređaj za odvraćanje divljih životinja s ceste s pomoću infracrvenom svjetla. Ta hrvatska inovacija, razvijena tijekom pandemije koronavirusa, mogla bi diljem svijeta smanjiti broj prometnih nesreća u kojima vozila nalijeću na divljač. Nesreće te vrste velik su problem u prometu, a ni jedno postojeće rješenje javnost nije prihvatila kao dovoljno dobro. U dijelu nesreća u kojima je vozilo naletjelo na divljač stradavaju ljudi, no u većini slučajeva dolazi do velike materijalne štete i uginuća životinje.



Patentna zaštita


Ovaj pametni uređaj postavlja se na držač registracijske pločice i postrance odašilje infracrveno svjetlo, na obje strane ceste kojom se vozilo kreće, što odvraća divljač od približavanja cesti. Infracrveno svjetlo ima valnu duljinu izvan čovjeku vidljivog spektra pa se ne može opaziti i nije opasna za ljude na cesti. Lovačko društvo Vidra iz Dubravice među prvima je sudjelovalo u testiranju Waldpassa. Sada će uređaj nastaviti testirati druga lovačka društva, a njegovi se inovatori povezuju i s fakultetima.

Uređaj je osmislio inovator Marko Borošak, koji je uz Waldpass osnovao i tvrtku A-Elektronik. Automobilskom se elektronikom bavi već 15 godina, u kojem je razdoblju razvio čak 15 patenata iz područja laserske i radarske tehnologije. U tijeku je i postupak patentne zaštite Waldpassa. Uređaj će se prvo moći kupiti u Europi, no upiti o prilagodbi uređaja za druge životinje koje stradavaju u cestovnom prometu stižu sa svih strana svijeta - od Kanade do Australije. U Hrvatskoj još ne postoji sustavno rješenje za odvraćanje divljači od prometnica, a da ovakav uređaj itekako ima smisla, govori analiza prometnih nesreća.

Prema riječima dr. sc. Rajka Horvata, voditelja Katedre za tehniku cestovnog prometa na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, od 2011. do 2020. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 7914 prometnih nesreća s naletom vozila na životinju. U njima je ukupno ozlijeđeno 488 ljudi, a šest ih je poginulo. Dakle, godišnje se u Hrvatskoj zabilježi gotovo 800 naleta vozila na životinju.

Opasne ceste


Prošle godine, kada je zbog pandemije bilo manje prometa, u Hrvatskoj su službeno zabilježene 684 prometne nesreće zbog naleta vozila na životinju, u kojima je ozlijeđeno 39 ljudi. Statistika nam otkriva da u posljednjih deset godina udjel prometnih nesreća s naletom vozila na životinju prosječno čini gotovo 2,4 posto ukupnog broja prometnih nesreća.

Naleti vozila na divljač, prateći samo policijska izvješća, gotovo su svakodnevica na cestama Slavonije i Baranje, a u tome prednjači šumovito i brdovito područje Požeško-slavonske županije. Tri su naleta tako zabilježena samo u jednom danu krajem rujna. Prvo je u Požeškoj Koprivnici 70-godišnji vozač koji je upravljao Mazdom našičkih registracijskih oznaka udario vozilom u košutu koja je istrčala na cestu. U drugom slučaju između mjesta Gradište i Bektež 54-godišnji vozač koji je upravljao Volkswagenom požeških registracija udario je vozilom u jelena. Također istoga dana, između mjesta Kamenska i Striježevica 40-godišnji vozač koji je upravljao Citroenom zagrebačkih registracijskih oznaka udario je u srnu. U sva tri slučaja ozlijeđenih osoba u vozilima, srećom, nije bilo, no na automobilima je nastala velika materijalna šteta. Inače, na području PU požeško-slavonske samo u rujnu dogodilo se ukupno 28 sudara vozila sa životinjom na cesti. Kako je uglavnom riječ o brdovitom i šumskom predjelu, vozači se pozivaju na dodatni oprez, a najčešće se naleti vozila na divljač događaju u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Jednak scenarij samo u nešto manjim brojkama zbiva se i na cestama Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije.

Znakovi "divljač na cesti" nisu postavljeni iz hira, pa se vozače poziva na oprez. Brza vožnja može postati pogibeljna jer divljač može doista u sekundi istrčati na cestu, baš pred vozilo.


Mato Pavličević/ Milan Bugarić
 
// DOMAĆA INOVACIJA //
NALET NA SRNU I SMRT SUPRUŽNIKA
Nalet na divljač, konkretno, srnu, može biti pogibeljan i za vozače velikih teretnih vozila, poput kamiona ili kombija, a ne samo automobila. No još je gore kada na divljač na cesti naleti motocikl. Tada je smrtno stradavanje motociklista, na žalost, izvjesno. Koliko opasan može biti nalet na divljač, svjedoči nesreća iz rujna, kada je bračni par iz Virovitice poginuo kod Daruvara jer je ispred njega, dok je bio na motociklu, istrčala srna. Da nesreća bude gora, motocikl se nakon udara u srnu sudario s automobilom koji je dolazio iz suprotnog smjera. Četrdesetdevetogodišnjak je pao na “haubu” auta i poginuo na mjestu nesreće, a njegova je supruga preko automobila pala na kolnik. Davala je znakove života, pa su je liječnici 40 minuta reanimirali, no, nažalost, ozljede su bile preteške. Liječnik je na kraju konstatirao i njezinu smrt...

SRNA ZAVRŠILA U "GEPEKU" AUTA
Sraz sa srnom nikada neće zaboraviti 55-godišnji vozač. On je u siječnju 2018. na cesti između Pitomače i Podravskih Sesveta automobilom naletio na srnu, koja je doslovce proletjela kroz cijeli automobil. Vozač je bio lakše ozlijeđen, ali je doživio popriličan šok. Srna je istrčala iz kanala, a u nju je udario prednjim dijelom vozila. Životinja je od siline udarca odbačena na poklopac motora, probila je vjetrobransko staklo i uletjela u u automobil te završila u prtljažnom prostoru, gdje je uginula. Na dijelu ceste na kojem se dogodila nesreća postavljeni su znakovi “divljač na cesti”.