Sport
VAŽNA POBJEDA RUKOMETAŠICA HRVATSKE U KVALIFIKACIJAMA ZA EURO 2022.

Prvo slabih 25 minuta, a onda "dansko" izdanje za prve bodove
Objavljeno 10. listopada, 2021.
Hrvatske rukometašice u Zlinu su osvojile prve bodove u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, koje će sljedeće godine organizirati Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora. Nakon iznenađujućeg poraza od Ukrajine Hrvatice su slavile u Češkoj 26:24 te se tako vratile u igru za prva dva mjesta, koja vode na EP.

Nije bilo sve idealno, no nakon slabih 25 minuta vidjeli smo izdanje kakvim su lani u Danskoj izborile europsku broncu. Ponovno je na vratima sjajna bila Tea Pijević (15 obrana, dva sedmerca), a napadački su sa po šest pogodaka, ali i asistencijama predvodile Dora Krsnik i Valentina Blažević.

Čehinje su nam većim dijelom prvih 30 minuta stvarale puno problema, za razliku od dvoboja u Rijeci, obrana nije izgledala dobro, a napad se i dalje najčešće mučio. Opet se previše toga promašivalo, kontra Debelić i promašaj Dežić s krila najavili su ponovno probleme s realizacijom, kada se tomu pridoda vratnica i isključenje Debelić, bilo je jasnije zašto je Češka u 11. minuti pogotkom Jerabkove iz sedmerca povela sa 6:3. Nisu naše igračice nikako pronalazile rješenje za lijevu vanjsku domaće ekipe, koja je s nova dva pogotka, ukupno svojih već šest, u 13. minuti povisila prednost na 8:4. Naravno da je reagirao i izbornik Nenad Šoštarić minutom odmora, nakon kojih se stanje na terenu popravilo. S igračicom više Krsnik je zabila dva pogotka, Pijević je dodala dvije obrane, a potom je odličan period Krsnik upotpunila asistencijom za Ježić za 8:7. Uspijevala je Hrvatska neko vrijeme ostati na tom golu zaostatka, no obrane Kudlačkove i naš pad koncentracije u obrani Čehinje su iskoristile za seriju 4-0 i najvećih pet pogodaka razlike u 24. minuti (14:9). Prijetio je potpuni kolaps, no, srećom, nakon najlošijeg slijedilo je najbolje razdoblje naših igračica u prvom poluvremenu. Po dva pogotka Mičijević i Dežić te jedan Krsnik uz dvije obrane Pijević proizvele su našu 5-0 seriju za 14:14, a čak smo s igračicom manje imali i posljednji napad za vodstvo na odmoru.

U nastavku se igralo izjednačeno, na pogodak Čehinja uzvraćale su naše rukometašice, a sve više muka domaćima donosila je sjajna Pijević na hrvatskom golu. Upravo su njezine obrane inicirale preokret, najprije je Krsnik asistirala Debelić za naše prvo vodstvo još od uvodnih minuta (18:17), a potom je, nakon što je Pijević obranila sedmerac Jerabkove Blažević u 41. minuti, prvi put donijela Hrvatskoj "plus dva" (19:17). Iako su Čehinje potom iskoristile igračicu više i preko Kordovske izjednačile, novo preuzimanje kontrole nad rezultatom nije im dopustila raspoložena Blažević. Odigrala je u sljedećim minutama pravu simultanku s domaćom obranom, zabila naša četiri uzastopna pogotka, od čega dva s igračicom manje, za tri pogotka prednosti u 46. minuti (23:20). Sjajna je bila hrvatska obrana, predvođena "hobotnicom" Pijević, koja je ubijala nadu Čehinjama u povratak. Nakon njezine treće obrane u kratkom vremenu Krsnik je u 50. povisila na 25:21 i činilo se kako će Hrvatice bez većeg stresa privesti susret kraju. No slijedila je napadačka kriza, razbranila se i Mučkova, a osam minuta bez našeg pogotka Češka je iskoristila za približavanje na samo 25:24. Post je iz sedmerca prekinula Blažević dvije minute prije kraja, nakon čega su domaće izgubile loptu i bilo je jasno da će Hrvatska osvojiti prve bodove.



Goran Roguljić
Skupina 4
Ukrajina - Francuska 25:28,

Češka - Hrvatska 24:26

TABLICA

1. Francuska       2       2       0       0       66:47       4

2. Hrvatska       2       1       0       1       48:47       0

3. Ukrajina       2       1       0       1       48:50       2

4. Češka       2       0       0       2       46:64       0

Sljedeći susreti (2./3. ožujak 2022.): Hrvatska - Francuska, Ukrajina - Češka

Češka       24 (14)

Hrvatska       26 (14)

ZLIN - Datart Hala. Gledatelja: 800. Sutkinje: Cristina Nastase i Simona Raluca Stancu (Rumunjska)

ČEŠKA: Knedlikova, Manakova, Mučkova (5+1), Kordovska 1, Hurychova 2, Šustkova 1, Frančikova 1, Striškova, Stellnerova, Kudlačkova (6+0), Frankova, Zachova, Kovarova 1, Jerabkova 11 (5), Mala 7, Holanova

HRVATSKA: Bešen, P. Posavec, Krsnik 6, Mičijević 5, Milosavljević, Kapitanović, L. Kalaus 3 (2), D. Kalaus, Ježić 2, Šimara, Lisjak, Dežić 3, Debelić 1, Gudelj, Blažević 6 (2), Pijević (13+2)

SEDMERCI: Češka 7 (5), Hrvatska 5 (4); ISKLJUČENJA: Češka 4 minute (Holanova 2+2), Hrvatska 10 minuta (Debelić 2+2, Krsnik 2, Mičijević 2, L. Kalaus 2)

Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI S DRAVE IGRAT ĆE ZA NASLOV PRVAKA DRŽAVE

Mursaši dobili majstoricu u Kašteli za reprizu lanjskog finala

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

Najčitanije iz rubrike