Novosti
DOMAGOJ HAJDUKOVIĆ, PREDSJEDNIK KLUBA SOCIJALDEMOKRATA U SABORU

Birači su razočarani SDP-om bez sadržaja i u previranjima
Objavljeno 11. listopada, 2021.
SDP više nije stranka koja sažima sve one vrijednosti u koje vjerujem

Nakon burnog tjedna u SDP-u, u kojemu je predsjednik Peđa Grbin iz stranke izbacio sedam saborskih zastupnika, a nakon toga ostao bez još sedam koji su pošli za njima i zajedno s prethodno izbačenom četvorkom formirali novi klub zastupnika - Klub socijaldemokrata, SDP više nije druga po snazi opcija u Saboru, a time ni na hrvatskoj političkoj sceni. Naime, ima manje zastupnika nego što ih je u novom klubu koji su formirali bivši članovi, a predvodi ga Osječanin Domagoj Hajduković, bivši predsjednik osječko-baranjskog SDP-a. S Hajdukovićem smo razgovarali o svim tim događajima.



Recept za katastrofu


Postali ste predsjednik novog Kluba socijaldemokrata, koji čini 18 članova i time je u Saboru brojniji od Kluba SDP-a, u kojem je 14 vaših dojučerašnjih stranačkih kolega. Da vam je netko prije pet ili deset godina rekao da će se dogoditi takav raskol, biste li mogli u to povjerovati?

- Ne bih to vjerovao. Ne bih vjerovao da bi se SDP, koji je predstavljao progresivnu snagu u Hrvatskoj, postavljao nove demokratske standarde i bio stranka koja okuplja, ikada mogao pretvoriti u svoju suprotnost, što se, na žalost, dogodilo.

Najbrojnija opcija u oporbi u parlamentu ima pravo na potpredsjednika Sabora. Hoćete li ići u realizaciju toga prava i zna li se tko bi to bio?

- Nismo o tome razgovarali, niti nam je to trenutno u fokusu. Prvenstveno smo si morali stvoriti platformu za rad, a o ostalim pitanjima bit će vremena da razgovaramo.

S obzirom na to da niste bili među izbačenima iz stranke, što je najviše motiviralo vas i preostalih šest zastupnika da se nakon izbacivanja vaših kolega odlučite na svojevoljni izlazak iz SDP-a?

- Izišao sam upravo zbog toga što sam vam rekao. Današnji SDP Peđe Grbina nije SDP u koji sam ušao prije više od 20 godina. To više nije stranka koja sažima sve one vrijednosti u koje vjerujem i koje me obilježavaju kao političara i osobu. Ono što me posebno boli odsutnost je unutarstranačke demokracije. Postupci predsjednika, kao i izjave nekih njegovih najbližih suradnika, jasno pokazuju kako ne vjeruju u demokraciju unutar stranke. Držim da je upravo ta unutrstranačka demokracija ključna za uspješnu stranku, posebno stranku profila kakvog je SDP bio. Sam Grbin je rekao da ga čast i moral obavezuju upozoravati na nedostatke i propuste Davora Bernardića i tadašnjeg vodstva. Sada zbog iste takve kritike izbacuje kolegice i kolege. Na kraju dana, ne vidim se u stranci dvostrukih mjerila, koja isključuje članove zbog medijskih napisa, ali u isto vrijeme u članstvu tolerira ljude koje uhićuje DORH ili koji DORH-u uskraćuju dokumentaciju.

Nekim stvarima u stranci bili ste nezadovoljni već duže vrijeme. Razlozi za to su se najbolje mogli vidjeti u vrijeme prošlih lokalnih izbora, kada ste nekoliko dana prije predaje imena kandidata odstupili s mjesta predsjednika osječko-baranjskog SDP-a. Prikupljenih potpisa i do tada je bilo neobično malo, a ni potom ih stranka nije uspjela skupiti dovoljno i SDP nije imao kandidata za osječko-baranjskog župana. Dosta je toga tu ostalo nejasno, je li tu bilo opstrukcije unutar osječkog SDP-a, koliko je tu doista vaše krivnje i možete li nam to danas više objasniti?

- Na djelu je bila aktivna opstrukcija mene kao tadašnjeg županijskog predsjednika i kandidata za župana, za kojeg smo se odlučili od strane ne samo osječke organizacije nego i jednog broja pojedinaca i organizacija. Mislim da je cilj bio osramotiti mene i prikazati me nesposobnim. Nitko od tih pojedinaca, valjda zato što cijene druge po sebi, nije očekivao da ću učiniti jedino časno što sam mogao, a to je povući se. Znate kako narod kaže, tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada. Upali su u vlastitu klopku.

Javna je tajna da odnosi vas i najpoznatije, a i danas tu najutjecajnije osječke SDP-ovke, europarlamentarke i potpredsjednice SDP-a Biljane Borzan godinama nisu osobiti. O čemu je tu riječ?

- Neslaganja vezana uz fundamentalna strateška pitanja u stranci, posebno u Slavoniji i Baranji. Za sve ostalo morate ipak pitati Biljanu.

Vrlo su jasne podjele u SDP-u bile vidljive i dok je predsjednik stranke bio Davor Bernardić, kojega je niz istaknutih SDP-ovaca (danas vodećih u stranci) sustavno "rušio". Tada je suspendiran bio Grbin, a sada kada je on predsjednik, izbačen je Bernardić. U kolikoj su mjeri odnosi u SDP-u do vašeg izlaska bili nepovratno narušeni, čini se, već godinama?

- Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna. Na žalost, čeljad je već duže bijesna, a kulminacija svega je revanšizam, koji je prije svega motiviran osobnim nesnošljivostima. To je recept za katastrofu.

Paralizirana stranka


Svemu je sigurno kumovao i niz izbornih poraza, započet još pod vodstvom Zorana Milanovića. Kako komentirate takvo raspoloženje birača posljednjih godina, osobito izraženo i u Osijeku, gdje je HDZ prvi put bez ikakvih problema na izborima dobio gradonačelnika?

- Lijevi birači razočarani su ovakvim SDP-om, lišenog sadržaja i sa stalnim unutarnjim previranjima. Jasno je da stranka paralizirana svojim unutarnjim problemima i podjelama ne može steći povjerenje birača. Lokalno, vjerujem da je birače posebno odbilo što su povjerenje na izborima tražili oni koji su godinama generatori nestabilnosti u stranci, a bez zapaženijih uspjeha i postignuća.

Vidimo da ima još nezadovoljnika stanjem u SDP-u, ostavku je, primjerice, odmah podnio i izišao iz stranke i predsjednik požeškog SDP-a. Je li vam se javio još netko sa željom da sudjeluje u tom novom projektu?

- Budući da smo za sada samo Klub zastupnika, nitko osim izabranih zastupnika ne može sudjelovati u našem radu. To ne znači da nam se s podrškom ne javljaju ljudi iz cijele Hrvatske, oni koji su izbačeni, koji su se sami iščlanili, ali i oni koji su još formalno članovi SDP-a. Bit će vremena da o svemu razgovaramo. Kako sam rekao, za sada nam je prioritet organizacija rada u Saboru. No ovakva, prije svega ljudska, podrška puno nam znači i osnažuje nas u uvjerenju da nismo pogriješili. Bio bih najsretniji da do ovoga nije moralo doći. Ipak, ako netko stalno igra s namjerom da te izgubi, nekada ga treba pustiti da pobijedi. Posebno kada znaš koliko vrijediš.

Iako nitko nema čarobnu kuglu da zna što će se dogoditi, kakav dugoročan rasplet očekujete - to da će vas 18 izvan stranke (a izlaze još neki, primjerice, predsjednik požeškog SDP-a) ići k formiranju neke nove opcije i stranke, postupno urušavanje postojeće vladajuće garniture u SDP-u ako i budući rezultati budu loši ili nešto treće?

- Zaista je teško gledati toliko daleko u budućnost. Ono što smo prvo morali jest osigurati si platformu za rad u Hrvatskom saboru, odnosno osnovati Klub zastupnika. O daljnjim koracima, kao i o novoj stranci, nismo još razgovarali, što ne znači da i te teme neće doći na red kada za to dođe vrijeme. Naravno, javnost ćemo obavještavati o svemu, no sve u svoje vrijeme.

Ima li nakon svega ovoga SDP kao stranka više budućnost i birače koji ga mogu vratiti u borbu za vlast?

- Socijaldemokracija kao ideja budućnost svakako ima. Dokaz za to su i nedavne pobjede socijaldemokrata u Njemačkoj i Danskoj, ali i u drugim zemljama. Hoće li SDP biti lučonoša te ideje u Hrvatskoj, ne mogu reći. Osobno se okrećem budućnosti i radu, kako bih te ideje održao na životu u političkoj areni Hrvatske, prvenstveno u Hrvatskom saboru.



Igor Bošnjak
O daljnjim koracima, kao i o novoj stranci, nismo još razgovarali, što ne znači da te teme neće doći na red

Možda ste propustili...