Regija
U PRVOJ FAZI SMJEŠTAJ ZA 25 PASA

Županja i Bošnjaci gradit će zajednički azil za pse
Objavljeno 11. listopada, 2021.
Vodit će ga Čistoća Županja, koja širi djelatnost, pse će hvatati i veterinarske usluge pružati Veterinarska stanica Županja
ŽUPANJA - Grad Županja i Općina Bošnjaci gradit će zajednički azil za zbrinjavanje napuštenih pasa koji su im postali veliko financijsko opterećenje, čemu najvećim dijelom pridonose nesavjesni i neodgovorni građani.

Zakon o zaštiti životinja iz 2017., lokalnim je zajednicama propisao obveze koje su dužne ispuniti i financirati, a veliki teret pao je na općinske i gradske proračune i troškovi su drastično porasli.

Veliki izdaci


Zakonom je ukinuta eutanazija nakon 60 dana otkako je pas uhvaćen i zbrinut, a nije udomljen. Propisano je da se pas mora doživotno držati u azilu, a to su jako veliki troškovi za jedinicu lokalne samouprave. Za hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica te mikročipiranje, kastraciju, sterilizaciju i cijepljenje protiv bjesnoće Grad Županja godišnje izdvaja znatna sredstva. Za hvatanje i zbrinjavanje pasa već je godinama zadužena specijalizirana veterinarska ambulanta i veterinarski higijeničarski servis Tip-Tip Vinkovci, jedini takve vrste u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dolaze na poziv Grada; ako je pas čipiran i ima vlasnika, on plaća troškove hvatanja, a ako nema, snosi ih Grad koji potom plaća liječenje i boravak psa u azilu. I trošak se obračunava svaki mjesec, za svakog psa, puta broj dana, uz dodatne troškove ako je potrebno liječenje.

Ušteda


- Više od 300 tisuća kuna godišnje Grad izdvaja za pse. Potaknuti velikim izdacima pokušavamo naći trajnije i povoljnije rješenje, pa smo odlučili zajedno s Općinom Bošnjaci krenuti u projekt gradnje montažnog objekta. Sličan azil napravljen je u Slavonskom Brodu, išli smo ga vidjeti i uvjerili smo se da dosta dobro funkcionira i da nam je to povoljnija varijanta - pojašnjava Josip Nikolozo, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županje.

Azil je u fazi projektiranja, određena je lokacija na području Bošnjaka, i sada se radi na izradi projektne dokumentacije i troškovnika, a potom slijedi ishođenje građevinske dozvole i početak radova. U prvoj fazi bit će uređeni kapaciteti za smještaj 25 pasa, s mogućnošću proširenja na 40, što će zadovoljiti potrebe. Treba urediti podlogu za postavljanje montažnog objekta i osigurati potrebnu infrastrukturu, što je, napominje Nikolozo, mnogo jeftinije od gradnje čvrstog objekta, a funkcija azila tijekom godine svakako će opravdati ulaganja. Vodit će ga tvrtka Čistoća Županja, koja s Općinom Bošnjaci ima izvrsnu suradnju, a sada proširuje svoju djelatnost. Pse će hvatati i veterinarske usluge pružati Veterinarska stanica Županja, djelatnici Čistoće ondje će ih hraniti i brinuti se o njima, a sve će biti usklađeno s postojećim Pravilnikom.

Na području Županje godišnje se uhvati oko 35 pasa, dio njih bude čipiran i troškove snose vlasnici, a određen broj bude udomljen.

U azilu u Vinkovcima trenutačno ih je 14 za koje Grad plaća troškove boravka.



Marija Lešić Omerović
LOKACIJA U BOŠNJACIMA, IZVAN NASELJA
Općinsko vijeće Bošnjaka je, doznajemo do načelnika Andrije Juzbašića, donijelo odluku o pravu građenja na zemljištu površine od jednog hektara, izvan naselja, u korist tvrtke Čistoća Županja, što je usklađeno s Prostornim planom. Za zbrinjavanje pasa iz općinskog se proračuna godišnje izdvaja od 85.000 do 100.000 kuna, što su, napominje, veliki troškovi. Direktor Čistoće Ante Klanac kazao nam je da je ta tvrtka, kao investitor ovoga projekta, potpisala ugovor s Općinom Bošnjaci, a sve će biti napravljeno u skladu sa zakonskim propisima.

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike