Novosti
PREDSTAVLJENA KNJIGA ZLATKA KRAMARIĆA

Zbirka eseja za svođenje računa sa samim sobom
Objavljeno 10. listopada, 2021.
U Maloj vijećnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u petak je predstavljena knjiga "Kritika mračnog uma" akademika Zlatka Kramarića. O knjizi su govorili njezini recenzenti, prof. dr. sc. Kristina Peternai Andrić, dr. sc. Josip Vrbošić i sam autor, a voditeljica ovog događaja bila je doc. dr. sc. Gordana Lesinger.

Izdavač ove knjige je osječki Filozofski fakultet, na kojemu je autor počeo svoju akademsku karijeru prije odlaska u politiku i diplomaciju. Akademik Kramarić je trenutno hrvatski veleposlanik u Albaniji. Na predstavljanju svoje knjige nije bio jedini diplomat jer je jedan od dvoje recenzenata, riječ je o umirovljenom sveučilišnom profesoru dr. sc. Josipu Vrbošiću, bio hrvatski veleposlanik u Sarajevu u dva mandata.

Puni naziv najnovije Kramarićeve knjige je "Kritika mračnog uma (ili o etici krivnje)". Kako je objasnio, ovu knjigu je Filozofski fakultet objavio u čast njegove 65. godine života. Obično se o toj obljetnici sveučilišnom nastavniku posveti zbornik. Umjesto poslovične kolegijalne kurtoazije, Kramarić je poželio objaviti knjigu u kojoj bi mjesto našli njegovi eseji. Kako je napisao u predgovoru knjige, riječ je o svojevrsnom svođenju računa sa samim sobom. Autor je svoju knjigu nazvao "nepretencioznom" (u skladu s njegovom čestom poštapalicom "moja malenkost", što je hrvatski prijevod latinske fraze "mea parvitas"), iako već puki pogled na "Kritiku mračnog uma" odaje autorovu bogatu erudiciju. Knjiga obrađuje Kramarićeve omiljene teme kao što su književnost, politika, kultura, ideologija, etika i bioetika, historija, nacija, jezik, identitet i tradicija. Nazočni su iz autorovih usta mogli čuti puno zanimljivih i vrlo iskričavih stajališta i ocjena koje ne robuju stegama političke korektnosti. Knjigu, inače podijeljenu na dvije cjeline "Zapisi iz podzemlja" (izravna aluzija na Fjodora Mihajlovića Dostojevskog) i "Naša lektira", treba pročitati jer je sjajno napisana. Autor je i stalni suradnik subotnjeg Magazina Glasa Slavonije.



D.Celing
Možda ste propustili...