Mozaik
PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA O ROCKU NA BOSUTU

"Rockanje u Vinkovcima" donosi prisjećanje na jako žive i zanimljive 1980-e godine
Objavljeno 10. listopada, 2021.
Na korzu su zajedno marširali punkeri, rockeri, hipici, šminkeri, lopovi i šaneri

U Blues & Rock clubu Hendrix pred mnoštvom vinkovačkih mladih, ali i malo manje mladih rockera, predstavljena je knjiga "Rockanje u Vinkovcima" Ivice Aničića Ice, u zajedničkom izdanju vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske i Croatia Recordsa te dvostruki CD pod istim nazivom na kojemu su starim, sačuvanim snimkama predstavljeni vinkovački bendovi koji se spominju u knjizi, i tu ih je čak 46, ukupnog trajanja od gotovo dva i pol sata glazbe.



Druga knjiga


Zanimljivost je kako će baš ti snimci nekim bendovima biti ujedno i prvo službeno izdanje. Nakon promocije, za ovu prigodu okupili su se i prašili, izazivajući emocije i nostalgična prisjećanja, grupe The Užas, The Karambol, Špilšul, Pogreb X, The Karambol, Nepopravljivi, Majke, Kaotične duše, Pokvarena mašta, Mlinski kamen i Taxi.

Na promociji su, uz autora Ivicu Aničića Icu i Gorana Čeliga, vinkovačkog glazbenog kritičara i najboljeg poznavatelja i kroničara vinkovačke glazbene scene te jednog od pokretača ovog izdanja, govorili Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, urednica knjige Ljiljana Radobuljac, dr. Dražen Švagelj, predsjednik vinkovačkog ogranka Matice hrvatske i glazbeni kritičar Zoran Tučkar.

To je već druga knjiga u Vinkovcima o vinkovačkom rocku - prije dvije godine Želimir Ž. Ivković, i sam sudionik vinkovačke rock-scene i pjevač kultnog vinkovačkog benda iz 1960-ih, a koji i danas povremeno zasvira, The Milky Way, objavio je gotovo enciklopedijsko izdanje "Rock u Vinkovcima - Povijest popularne i rock-glazbe u Vinkovcima i okolici", kako glasi puni naziv knjige s više od 300 stranica velikog formata.

Ova druga knjiga, kao što naslov sugerira, donosi povijest vinkovačke rock-scene u 80-tim godinama prošloga stoljeća. Autor Ivica Aničić Ica, kao i toliki Vinkovčani, rođenjem i životom povezan je uz željeznicu. Željezničko je dijete, rođen 1973. godine, odraslo u svom Kolodvor kvartu, gdje nakon završene Željezničko tehničke škole i fakulteta novinarstva radi u HŽ-u, Putnički prijevoz.

- Kroz svoje odrastanje na vinkovačkim ulicama organizirao sam rock-koncerte Leta 3, Septice, Ede Maajke, The Karambola, prve techno partyje u gradu, malonogometne turnire, izložbe, pokretao razne humanitarne akcije, inicirao dokumentarac o sramnom finalu kupa 1999. godine između Cibalije i Osijeka, i usput napisao tri knjige.

Neizbrisiv trag


Prva je "Najvjerniji", priča o Cibaliji i njezinim navijačima. Dobrim dijelom to je autobiografski rad, jer sam više od dva desetljeća bio jedan od najistaknutijih navijača ponosa i dike Slavonije, naše Cibalije. Druga je monografija u povodu prvog stoljeća NK Lokomotive, danas HNK Vinkovci, kultnog vinkovačkog kluba - kaže Aničić, dodajući kako mu je pisanje hobi, uživa u tome jer piše o onome što mu je zanimljivo i što voli.

- Ideja za knjigu nastala je još prije desetak godina. Naravno, nisam je toliko dugo pisao, ali zadnjih nekoliko godine pojačao sam tempo da bih je završio. U sve te godine ulaze i mnogobrojni razgovori, poruke, kave i piva s akterima vinkovačke punk/rock-scene. Izlazio sam u grad 80-ih godina koje su na mene ostavile neizbrisiv trag. Tadašnji vinkovački Dinamo (Cibalia) bio je prvoligaš. U Omladinskom domu i na Lokosima gostovali su odlični pop i rock-sastavi bivše države, kina su bila puna, cestom su zujali motoristi, a na živopisnom korzu jedni pokraj drugih marširali su punkeri, rockeri, hipici, šminkeri, lopovi i šaneri. Definitivno, bila su to vremena koja zaslužuju biti trajno zapisana. Sama knjiga obuhvaća baš to razdoblje 80-ih godina prošloga stoljeća u kojemu je nastajala i stvarala jedna iznimno kreativna generacija. Sirovi rock‘n‘roll treštao je iz podruma i garaža, iz kojih su dolazili Pogreb X, The Užas, The Karambol, Špilšul, Kaotične duše, Satan Panonski Nepopravljivi, Pokvarena mašta… Bila su to vremena kad je jedan mali grad bio ravnopravan s glazbenim scenama u mnogo većim sredinama kao što su Rijeka, Zagreb, ili Beograd - prisjeća se Anićić, dodajući kako je Pogreb X bio jedan od prvih punk-bendova u bivšoj državi, a upravo su oni održali prvi punk-koncert u Osijeku.


Miroslav Flego
Ivica Aničić

autor

Sirovi rock’n’roll treštao je iz podruma i garaža iz kojih su dolazili Pogreb X, The Užas, The Karambol, Špilšul, Kaotične duše, Satan Panonski Nepopravljivi, Pokvarena mašta…

Od Satana Panonskog do Majki
- Uz frontmena Adolfa, bend Pogreb X podario nam je Satana Panonskog, osebujnog i karizmatičnog, prema mišljenju mnogih, najvećeg punk-umjetnika. Kečer, Satan Panonski bio je vrsni pisac poezije koji je uz pjevanje i slikao, bio kostimograf, scenograf, performer, tekstopisac. O njegovom burnom i kratkom životu pišu se diplomski radovi, punkeri ga ne zaboravljaju. Bio je ispred svoga vremena. O Majkama, r’n’r odmetniku Baretu, Kilmisteru, Duspari i Koroziji nema se što pričati i dodati. Profesor na fakultetu i crnohumorni strip-crtač Dubravko Mataković, iza kojeg je niz nagrada, dolazi iz The Užasa, odakle nam stiže i vokal Milan Lazarević Zolja. Obojica su i danas aktivni u kultnoj Septici. Vokal The Karambola nagrađivani je pisac Vlado Bakarić - kaže Ivica Aničić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike