Mozaik
OD SEDAM PRIJAVLJENIH FILMOVA

"Tereza37" Danila Šerbedžije naš kandidat za Oscara
Objavljeno 11. listopada, 2021.
Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine bira dugometražni film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film. Petnaest članova Komisije HDFD-a tajnim je glasovanjem u 2. krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će film "Tereza37", redatelja Danila Šerbedžije, producentske kuće Focus Media, biti predstavnik hrvatske kinematografije na 94. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti. "Tereza37" svjetsku je premijeru imala na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu na kojem je osvojila šest Zlatnih arena, a međunarodnoj publici prvi put predstavila se na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film je od tada putovao festivalima diljem svijeta (SAD, Libanon, Švedska, Španjolska, Crna Gora, Srbija, Francuska, Italija...), na kojima je mahom osvajao priznanja i nagrade, od kojih je posljednja ona za najbolji scenarij (Lana Barić), na Filmskom festivalu u Otrantu. Redatelj Danilo Šerbedžija za "Terezu37" osvojio je i godišnju nacionalnu Nagradu Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti.

Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njezina. Uloge tumače Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan. Film je producirala Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita.

Komisija HDFD-a ove godine odlučivala je između sedam prijavljenih filmova, a oni su: "A bili smo vam dobri" (Branko Schmidt), "Ljubav oko svijeta" (Anđela i Davor Rostuhar), "Murina" (Antoneta Alamat Kusijanović), "Plavi cvijet" (Zrinko Ogresta), "Tereza37" (Danilo Šerbedžija), "Zbornica" (Sonja Tarokić) i "Zora" (Dalibor Matanić). T.K.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

NOVI HITOVI SPREMNI ZA GLASANJE

Objavljeni konkurenti za Hit ožujka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZE SVJETSKA I REGIONALNA BLUES IMENA

Headliner Thrill Blues Festivala je 19-godišnja senzacija iz Velike Britanije

2

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

3

DISKOGRAFSKA SPAJALICA: VLADIMIR KOČIŠ ZEC

Volim napraviti povremeno određene pomake, odmak od nekog svojeg standarda