Ekonomija
RUČNO OBRALI VINOGRADE, DIO URODA PRODALI

Počinju krčiti vinograde i saditi 15 hektara novih
Objavljeno 11. listopada, 2021.
Cijeli kompleks slatinske vinarije Stari podrum pred opsežnom je rekonstrukcijom

Završena je berba grožđa u vinogradima najpoznatije vinarije na slatinskom području, tvrtke Stari podrum, vlasnika Ivana Halasa.



Riječ je o 34 hektara na kojima Halas uzgaja šest prepoznatljivih sorti: chardonnay, pinot sivi, pinot crni, graševina, frankovka i cabernet sauvignon. Inače, Stari podrum je u vlasništvu još dvadesetak hektara koji se trenutačno ne obrađuju i čekaju rekonstrukciju.

- Još uvijek se radi na papirologiji kako bi se uredili imovinskopravni odnosi za vinograde koji se nalaze na predjelu vidikovca u Slatini, a koje planiramo iskrčiti i obnoviti sadnjom novih loznih cijepova, uglavnom graševine, no proces je dugotrajan s obzirom na veliku površinu od 15 hektara, za koju su potrebne dozvole za posebne uvjete, utjecaj na okoliš i slično - rekao nam je Ivan Halas te dodao kako će do kraja ove godine započeti s krčenjem tih vinograda, i to najvjerojatnije bez financijske potpore fondova Europske unije, odnosno vlastitim sredstvima vinarije.

Halas je s berbom započeo prije dvadesetak dana, kad je u vinograde ušlo pedesetak berača nadničara. On je zagovornik ručne berbe grožđa, jer se tako sačuva svaka boba, odnosno svaka kap soka od kojega kasnije nastane vrhunsko vino.

Cijeli kompleks vinarije Stari podrum u središtu Slatine pred opsežnom je rekonstrukcijom, dogradnjom i uređenjem, kao i gradnjom kušaonice te ostalih planiranih objekata. Budući da se zbog tih radova ne bi moglo kvalitetno zbrinuti sve proizvedeno vino, sve grožđe ne ide na preradu u vinariju Stari podrum, nego su sorte crnoga grožđa prodane Poljoprivrednom poduzeću Orahovica, a vinarija Stari podrum pod nadzorom nove enologinje Antonije Čeme obradit će graševinu i chardonnay kojim planiraju napuniti 5000 boca pjenušca Slatinski biser.

Posljednjega dana berbe grožđa u vinogradima Starog podruma na području kozičkog vinogorja bio je i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

- Imamo odličnu suradnju, posebice na promociji grada Slatine preko slatinskog pjenušca ove vinarije, što je Gradu bitno, i drago mi je da su u dozrijevanju nove količine pjenušca za koji uopće ne sumnjam da će pronaći svoje tržište, jer je Slatinski biser svojom kvalitetom itekako tražen, tim više što je, između ostaloga, i jedan od slatinskih suvenira - rekao je gradonačelnik Denis Ostrošić.

Prema njegovim riječima, za grad je važno da se na slatinskom području nastavi proizvodnja vina, ali isto tako da se napokon obnove i urede vinogradi koji se s južne, papučke strane, naslanjaju na samo središte grada i koji već nekoliko godina zbog zapuštenosti predstavljaju ružnu sliku Slatine. - Time će prostor oko slatinskog vidikovca biti oplemenjen i uklopiti se u sve ono što Grad Slatina radi na uređenju okoliša - rekao je gradonačelnik. On je ukazao na važnost obnove vinarije i zbog njezina položaja u središtu grada, između Parka 136. slatinske brigade i novouređenog EPIcentra Sequoia, što joj daje veliko značenje u razvoju turističkih aktivnosti na području grada.

Početkom ožujka Halasov projekt rekonstrukcije dogradnje vinarije prijavljen je na natječaj za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine za mjeru "Ulaganja u vinarije i marketing vina" u 2021. godini i za desetak dana očekuju se rezultati.

- Ako nam projekt bude odobren, vrlo brzo krećemo u njegovu realizaciju i za godinu dana otvaramo novu kušaonicu vina. Ali ako se dogodi da nam ne odobre planirana sredstva koja bi bila maksimalno 70 posto vrijednosti projekta, nećemo biti u mogućnosti ući u kompletnu planiranu rekonstrukciju vinarije, jer je riječ o ukupno 16 milijuna kuna. U tom slučaju najvjerojatnije ćemo vlastitim sredstvima krenuti s rekonstrukcijom proizvodnog pogona, što nam je najvažnije, a ostalo će biti na čekanju - zaključio je Halas, i zahvalio gradonačelniku Ostrošiću na razumijevanju i posjetu.



Petar Žarković
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike