Zdravlje
KOD VEĆINE OBOLJELIH OD RAKA

Učinkovito cjepivo protiv koronavirusa
Objavljeno 11. listopada, 2021.
Osobe oboljele od raka imaju primjerene, zaštitne imune odgovore na cjepiva protiv COVID-19, a da pritom nemaju više nuspojava u odnosu prema općoj populaciji, izvijestilo je pet odvojenih znanstvenih timova na europskom onkološkom sastanku. U jednoj studiji u kojoj su sudjelovale 44.000 primatelja dvije doze cjepiva Pfizer/BioNTech znanstvenici nisu otkrili razliku u nuspojavama koje je iskusilo gotovo 4000 sudionika koji su prije ili sada bolovali od raka.

U drugom ispitivanju znanstvenici su proučavali 791 bolesnika s rakom koji su primili dvije doze cjepiva Moderne. 28 dana nakon primjene druge doze, odgovarajuće razine protutijela na virus u krvi nađene su kod 84 posto pacijenata s rakom koji su primali kemoterapiju, 89 posto pacijenata koji su primali kemoterapiju u kombinaciji s lijekom za imunoterapiju te kod 93 posto pacijenata koji su bili samo na imunoterapiji. Ti rezultati dobri su kad se uspoređuju s protutijelima izmjerenim kod ljudi koji ne boluju od raka, prema predstavniku za tisak Europskog društva za medicinsku onkologiju (ESMO), dr. Antoniju Passaru.

"Visoke stope učinkovitosti cjepiva uočene u ispitivanoj populaciji, bez obzira na vrstu liječenja protiv raka, predstavljaju snažnu i ohrabrujuću poruku za pacijente i njihove liječnike", rekao je u priopćenju. H
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike