Zdravlje
KURKUMA, TURMERIK, ILI INDIJSKI ŠAFRAN

Zlatni lijek za sve, ali kako ga pravilno konzumirati?
Objavljeno 11. listopada, 2021.
Može se uzimati u tabletama od 500 mg kurkumina, ili u prahu - žličica je 200 mg

Kurkuma, (turmerik, ili indijski šafran; lat. Curcuma longa), biljna je vrsta iz porodice đumbirovki (Zingiberaceae) od čijeg se korijena biljke dobiva istoimeni začin aromatičnog ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa. Sušena kurkuma razvija aromu naranče i đumbira te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa.



U indijskim jelima od mahunarki, krumpira i povrća te jelima od ribe, janjetine i peradi, neizostavan je začin. Uz ugodnu aromu jelima daje lijepu zlatnožutu boju, a ima i više imena kao što su indijski šafran i žuti korijen. Tijekom povijesti koristila se kao začin, boja za tkanine i ljekovito sredstvo. Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka dodatak jelima E100, ne brinite - to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin. Žuta boja korijena čini ga čestim nadomjeskom za skupi šafran, ali je isto tako jedan od neizostavnih sastojaka indijskog curryja. Curry je mješavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i sjemenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju praha curryja.

Sjajna za probavu


Kurkuma je izuzetno ljekovita začinska biljka, a u uporabi je više od 5000 godina. Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje. Prije svega poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Antioksidansi sprječavaju štetno djelovanje radikala na zdrave stanice u organizmu, što može dovesti do pojave vrlo ozbiljnih bolesti. Zahvaljujući tom svojstvu sprječava oksidaciju kolesterola, čime se štite krvne žile od oštećenja i nakupljanja plaka koji može dovesti do moždanog ili srčanog udara. No, koliku dozu ovoga začina treba uzeti za pojedine poteškoće?

Za sve one koji žele podići vitalnost, zaštititi probavni sustav i općenito unaprijediti zdravlje svog organizma, preporučena dnevna doza je 500 mg kurkumina. No, za neke ozbiljnije upalne i kronične bolesti količina te aktivne tvari iz kurkume znatno raste. Uzimate li kurkumu u prahu, imajte na umu to da u jednoj čajnoj žličici ima oko 200 mg kurkumina.

Patite li od predmenstrualnog sindroma, možete uzimati 100 mg kurkumina dvaput na dan. Dozu biste trebali početi uzimati otprilike sedam dana prije menstrualnog ciklusa, nastaviti tijekom ciklusa i tri dana nakon završetka menstruacije. Kurkumin se preporučuje uzimati tijekom tri mjeseca, a onda pauzirati.

Kad je riječ o smanjenju tegoba zbog artritisa, studije su pokazale da kurkumin pomaže protiv bolova u koljenu te da ima učinak sličan ibuprofenu. Imate li osteoartritis možete uzimati 400 do 600 mg kurkumina triput na dan ili 0,5 - 3 g korijena kurkume u prahu. Kod reumatoidnog artritisa preporučena doza kurkumina je 500 mg dvaput na dan. Patite li od neugodnog alergijskog rinitisa, uzimajte 500 mg kurkumina na dan tijekom dva mjeseca. Imate li problema s jetrom, a koji nisu posljedica pretjeranog unosa alkohola, trebali biste uzimati 500 mg kurkumina na dan tijekom osam tjedana.

Snižavanje tlaka


Poznato je da kurkuma može pomoći i u ublažavanju simptoma depresije. Preporučuje se uzimati oko 500 mg kurkumina dvaput na dan. Za ublažavanje ulceroznog kolitisa preporučuje se jedan mjesec uzimati po 3 g kurkumina na dan, zatim iduća dva mjeseca nastaviti s 1 do 1,5 g na dan. Druga varijanta je uzimanje 2 g kurkumina na dan tijekom šest mjeseci. Kao pomoć kod ulceroznog kolitisa možete primijeniti i ovu terapiju: uzimajte 140 mg ekstrakta kurkume pomiješanog s 20 ml vode svaki dan tijekom osam tjedana.

Želite li, pak, sniziti krvni tlak, preporučuje se uzimati 400 do 600 mg kurkumina u prahu triput na dan, ili 30 do 90 kapi ekstrakta kurkume na dan. Ako patite od iritacija kože, preporučena dnevna doza je 500 mg kurkumina triput na dan tijekom dva mjeseca.

Samo uzimanje kurkume ili kurkumina neće učiniti čuda za vaše zdravlje ako ne promijenite prehranu i stil života. Izbacite industrijske rafinirane proizvode te konzumirajte više integralnih žitarica, zdravih ulja, sjemenki, svježeg voća i povrća. Kombinacijom zdrave hrane i kurkume/kurkumina možete brzo vratiti optimalno zdravlje.



Tanja Kvorka
NAJBOLJA U KOMBINACIJI S PAPROM
Kurkumu možete uzimati u prahu, u tabletama, u kapsulama te kao ekstrakt (tinktura). Budući da kurkuma ima slabu apsorpciju u organizmu, u nekim proizvodima ona je kombinirana s crnim paprom. Poznato je da piperin iz crnog papra znatno povećava apsorpciju ili raspoloživost kurkumina. Kurkumu u prahu poželjno je uzimati s obrokom koji sadrži neku zdravu masnoću, poput kokosova ulja. Kurkuma je topiva u ulju, pa je i njezina apsorpcija zahvaljujući masnoći mnogo bolja.

NAPOMENA!
Maksimalna doza kurkumina koju ne biste smjeli premašiti, iznosi 2000 mg na dan. Simptomi predoziranja su mučnina, proljev, pretjerane kontrakcije žučnog mjehura. Budući da kurkuma i kurkumin prirodno razrjeđuju krv, ne biste ih trebali kombinirati s lijekovima za razrjeđivanje krvi.

ČUVANJE
Kurkuma u prahu dostupna je tijekom cijele godine i snažne je žutonarančaste boje te dosta nalikuje curryju u prahu, u kojem je jedan od sastojaka. Prah kurkume dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama, jer kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svjetlu.

Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike