Novosti
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA I OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

Iskoristiti potencijal geotermalnih izvora
Objavljeno 9. listopada, 2021.

Hrvatska će u sljedećih nekoliko godina ići u smjeru proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, pri čemu je geotermalna energija najčišći izvor za proizvodnju električne energije, najavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak u Osijeku nakon radnog sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem.



"Agencija za ugljikovodike radi na procjeni 40-ak potencijalnih geotermalnih točaka na području cijele Hrvatske, a dio je i na području Osječko-baranjske županije. Naša je ideja da se, nakon što se odrade prvi razgovori s jedinicama lokalne samouprave, u kojima se nalaze te lokacije, krene u ispitivanje njihova potencijala i kreiranje rang-liste potencijala i namjene geotermalnih voda u nas. Oni mogu ići u nekoliko smjerova - toplinarstvo, poljoprivreda, proizvodnja električne energije, ali i zdravstveni turizam", kazao je ministar Ćorić izrazivši zadovoljstvo što je Osječko-baranjska županija prepoznala potencijal koji će se diljem svijeta u idućem razdoblju sve više iskorištavati.

Župan Ivan Anušić, pak, naglasio je da je prije tri godine završena studija koja obuhvaća ispitivanje potencijala geotermalnih izvora na području županije, a sufinancirana je novcem nadležnog ministarstva i iz europskih fondova. "Potvrdilo se da je naša studija bila u dobrom smjeru te očekujem dobar daljnji razvoj u korist žitelja naše županije. Sada idemo dalje, u skladu sa smjernicama Europske unije, koja korištenje takvih izvora namjerava intenzivno podupirati iz svojih fondova", zaključio je Anušić.

Osvrnuo se i na Regionalni centar za gospodarenje otpadom, napominjući kako ide planiranom dinamikom. "Nadamo se da će u što skorijem vremenu biti na raspolaganju Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji koje će ga koristiti prema europskim standardima, a oni su na višoj razini nego ih imamo danas iako i sada velikim dijelom razdvajamo otpad", poručio je Anušić. S obzirom na to da je dokumentacija u završnoj fazi izrade, rečeno je kako bi u iduće četiri godine mogla početi probna faza rada tog centra.

Gradonačelnik Ivan Radić pohvalio se da je, kada je riječ o održivom gospodarenju otpadom po načelima kružne ekonomije, Osijek u nacionalnom vrhu. "Provodimo i veliki projekt sanacije otpada u Sarvašu vrijedan 73 milijuna kuna, većinom financiran europskim sredstvima, a uspješno smo priveli kraju sanaciju odlagališta u Nemetinu čija je vrijednost bila 37 milijuna kuna. Uskoro kreće podjela 31.000 spremnika, 16.000 za biootpad i 15.000 za plastiku, čime se zatvara individualno prikupljanje otpada ‘od vrata do vrata‘", rekao je Radić. T.Prusina
PROJEKT ORLOVNJAK
Ministar Ćorić naglasio je da država u cijelosti stoji iza projekta “Orlovnjak”. “U tom kontekstu ovaj sastanak je potvrdio usmjerenost Županije i Grada Osijeka na realizaciju gradnje centra. Veselimo se činjenici da paralelno s tim jedinice lokalne samouprave na području OBŽ-a čine značajne iskorake u smjeru gradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom, ali i edukaciju građana”, kaže Ćorić.

Možda ste propustili...