Novosti
DAN SABORA I 30. OBLJETNICA ODLUKE O NEOVISNOSTI

Sabor je u proteklih 30 godina ispunio sve ključne zadaće
Objavljeno 8. listopada, 2021.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je u petak, na Dan Sabora i 30. obljetnicu odluke o neovisnosti, da je Sabor u proteklih 30 godina ispunio sve svoje ključne zadaće.

"Bez obzira na sve kritike, vjerujem da je u ovih 30 godina Sabor ispunio sve svoje ključne zadaće, donio sve važne i velike odluke", rekao je Jandroković na svečanoj sjednici održanoj u sjećanje na 8. listopada 1991. kad je Sabor donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom. Naglasio je i kako je Sabor kroz povijest uvijek simbolizirao hrvatsku državnost i do moderne države, "s više ili manje uspjeha", uvijek branio interese hrvatskog naroda.

Okupljenima u sabornici čestitao je Dan Hrvatskog sabora i 30. obljetnicu donošenja znamenite odluke. "Nalazili smo se u raznim kriznim situacijama, bili pod velikim pritiscima, ponekad i ucjenama, međunarodne zajednice, no mudrim odlukama, vizijama onih koji su vodili državu ostvarili smo sve svoje ciljeve", kazao je Jandroković. Kolege je pozvao da zajednički traže rješenja koja će Hrvatsku učini boljom zemljom, poručivši im: "Svi smo mi Hrvatska."

Jandroković se prisjetio svih koji su sudjelovali u donošenju odluke od 8. listopada, svih koji su sudjelovali u demokratskim procesima, u izradi i donošenju ključnih dokumenata kakav je Božićni Ustav, heroja Domovinskog rata koji su izborili velike vojne pobjede, svih koji su na bilo koji način sudjelovali u izgradnji hrvatske države i institucija, hrvatskih branitelja, posebno članova obitelji poginulih branitelja. Poimence je zahvalio onima koji su ‘91. imali ključne uloge, oni zaslužuju naše poštovanje i zahvalnost – Franjo Tuđman, Žarko Domljan, Franjo Gregurić. Zahvalio je i tadašnjim zastupnicima koji su donijeli povijesnu odluku, a u sabornici su u petak sjedila dvojica od njih - Andro Krstulović Opara i Anto Prkačin. Zahvalio je i bivšim predsjednicima države, Sabora i Vlade koji su bili u sabornici. H