Osijek
RCK UGOSTITELJSKO-TURISTIČKE ŠKOLE

Učenici spremni za tržište rada
Objavljeno 9. listopada, 2021.
Nadaleko poznati rezultati Ugostiteljsko-turističke škole Osijek od sada će biti podignuti na višu razinu zahvaljujući dvama projektima Regionalnog centra kompetentnosti - VIRTUS i VirtuOS. I dok prvi predstavlja otvorenje suvremenog specijaliziranog praktikuma kuharstva i slastičarstva, VirtuOS ima za cilj reformu strukovnog obrazovanja uz infrastrukturu koja će pomoći provođenje programa sukladno standardima za strukovna zanimanja.

Predstavljanje je počelo u četvrtak otvorenjem novoga praktikuma u suterenu škole s kuhinjskim blokom koji sadržava modernu opremu, ali i prostor amfiteatra s ukupno 24 mjesta.

- Drago nam je što možemo predstaviti opremu - štednjake, roštilje, indukcijske ploče, hladnjake za brzo hlađenje namirnica i to ukupne vrijednosti od 620 tisuća kuna. Ovo je jedan od najbolje opremljenih kuharsko-slastičarskih kabineta i vrlo je važno da se učenici upoznaju sa suvremenom ugostiteljskom opremom, a služit će i za polaznike jednog od programa obrazovanja odraslih koji će se razviti kroz Regionalni centar kompetentnosti - rekao je Andrej Kristek, ravnatelj škole i voditelj RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, dodajući da je projekt obuhvatio i školu partnera, Srednju strukovnu školu Vinkovci. Naravno, valjalo je i testirati uređaje, pa su tako nastavnici zajedno s učenicima predstavili pokaznu vježbu pripreme na novim uređajima. Bilo je ondje punjenog lungića sa šljivama, bifteka, pačjih prsa, jela iz woka te drugih delicija.

Drugi je dan u hotelu Osijek predstavljen projekt VirtuOS što su, kao i prethodni dan, pozdravili predstavnici Grada i Županije. Župan Ivan Anušić naglasio je da je krajnji cilj RCK, ali i zadaća i obveza da učenici budu pripremljeni za tržište rada.

- Govoreći o ugostiteljsko-turističkom sektoru, cilj je da učenici ovdje završe svoje školovanje i pronađu ovdje i svoj posao. To je briga svih nas koji odgovaramo za zajednicu na području Osječko-baranjske županije - naglasio je župan, dok je dogradonačelnik Dragan Vulin naglasio da svi koji provode projekt donose benefit i gradu Osijeku te da potreba za strukovnim zanimanjima raste.

- Imamo i RCK elektrotehnike i računarstva i nadam se da će svi koji budu bili u mogućnosti nastaviti strukovno obrazovanje, a RCK će pomoći da steknu kvalitetnije obrazovanje - rekao je Vulin.

I Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, složio se da učenici trebaju steći znanja i vještine te ih primijeniti ovdje gdje su živjeli, a što je i smisao RCK-a. M. Mihelić
Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike