Osijek
ŠTO JE U UNIKOMU GURNUTO POD TEPIH?

Bivša se Uprava hvalila prihodima, nova podvukla crtu i našla - minus
Objavljeno 9. listopada, 2021.
Nisu poduzete mjere za naplatu potraživanja, a obveze prema dobavljačima iznose 8 mil. kn

Od prihoda uvećanih za devet milijuna kuna iz 2019. godine (u odnosu prema godini prije) do negativnog poslovnog rezultata u iznosu od 243 tisuće kuna za prvih šest mjeseci ove godine. Ta je financijska slika rezime stanja koji je dočekao novu Upravu Unikoma, trgovačkog društva u pretežitom vlasništvu Grada Osijeka čija je primarna djelatnost komunalno gospodarenje. Ili, drugim riječima, nakon što je Davor Vić osam godina bio direktor i jedini član Uprave Unikoma, i kada je poslije toga podvučena crta, pokazalo se kako je ugrožena financijska stabilnost tvrtke zbog rastuće prijetnje nelikvidnosti.



Prema neslužbenim podatcima, evo i nekoliko razloga zašto je tome tako.

Kao prvo, nisu se poduzimale mjere za naplatu prihoda, zbog čega potraživanja prema fizičkim osobama iznose 9,5 milijuna kuna, od čega su 6,2 milijuna kuna potraživanja starija od dvije godine. Navedeni iznosi su oprihodovani, a nije učinjeno vrijednosno usklađivanje potraživanja.

U tom svjetlu ostaje upitno zašto je na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora za mandata Ivana Vrkića, održanoj u svibnju, usvojen prijedlog da se otpišu potraživanja prema građanima (od 2017. do 2019.) i pravnim osobama u ukupnom iznosu od 1,7 milijuna kuna.

Posljedica toga je nedostatan priljev novčanih sredstava potrebnih za podmirivanje kratkoročnih i dugoročnih obveza (obveze prema dobavljačima i plaće djelatnika, obveze prema davateljima leasinga). S posljednjim danom srpnja obveze prema dobavljačima iznosile su osam milijuna kuna, od toga je dospjelo 3,9 milijuna kuna.

Na rashodovnoj strani obveze za plaće djelatnika iznose 3,2 milijuna kuna mjesečno. Novom sistematizacijom radnih mjesta, koja je u primjeni od travnja ove godine, plaće su djelatnika povećane za 219 tisuća kuna (bruto 2, osnovne plaće).

"Zbog tehnoloških i zakonskih promjena koje je Unikom d.o.o. bio dužan provesti, a tiču se povećanja obujma javne usluge koju pružamo korisnicima, bilo je nužno prilagoditi organizacijsku strukturu društva novim uvjetima i trendovima poslovanja te onima koji se predviđaju u budućnosti", pravdali su svojevremeno taj potez u Unikomu. Ipak, i ovdje je ostala pod upitnikom odluka Uprave, koju je bio odobrio i NO, da se pred sam kraj mandata krene u ovako korjenitu promjenu.

U Unikomu je ukupno 348 djelatnika, a zato što se većina njih operativno brine o izgledu grada, opće je mišljenje kako su oni i zaslužili ovo povećanje. S druge strane, mogu se propitkivati odluke menadžmenta. Primjerice, u 2021. godini potpisano je novih 12 ugovora o financijskom leasingu ukupne vrijednosti 19.383.100 kuna, ovdje je riječ o ulaganje u dugotrajnu imovinu. S novim će ugovorima mjesečne leasing rate od siječnja iduće godine iznositi 870 tisuća kuna. Iznos učešća koji je potrebno platiti do kraja ove godine je 1.439.174 kune.

Prošle su godine potpisana četiri ugovora o financijskom leasingu ukupne vrijednosti 7.659.623 kune. Sumarno, mjesečne obveze prema davateljima leasinga iznose 610 tisuća kuna. Stanje po leasing ugovorima (glavnica i kamate) iznosi 27,2 milijuna kuna.

Velika ulaganja u dugotrajnu imovinu zamrzavaju novčana sredstva jer je dugotrajna imovina najmanje likvidna imovina. Kako je nužno osigurati preduvjete za očuvanje financijske stabilnosti i povećanje likvidnosti, pred novom su Upravom, kao osnovne mjere za povećanje likvidnosti, pregovori s dobavljačima kako bi se ostvario reprogram duga, otpis potraživanja, pa zašto ne i naknadni rabat. Kao ostale "vatrogasne" mjere moguće je smanjenje zaliha, smanjenje troškova nabave i održavanje postojeće imovine, sve to umjesto investiranja u novu imovinu.

Nije tajna kako je u Unikomu bilo i vrlo neugodnih situacija u međuljudskim odnosima. Od 2014. godine Unikom je pred domaćim pravosuđem vodio 41 spor, od čega 25 parnica u kojima su sudionici radnici Unikoma. Od navedenih 25 sporova u kojima su sudionici radnici, Unikom je izgubio četiri spora i u njima je ukupno isplatio 298.120 kuna na ime glavnice, parničnih troškova i zateznih kamata. Također, postoji i jedna izvansudska nagodba iz listopada 2013. godine na temelju koje je radniku isplaćeno 306.000 kuna bez kamata. Dakle, 600 tisuća kuna isplaćeno je u vrijeme dok je na čelu Unikoma bio Davor Vić.

Unikom je u 2020. godini ostvarilo dobit, nakon oporezivanja, u iznosu od 303.647 kuna, a prema financijskom planu za 2021. godinu ostvarit će dobit u iznosu od 48.824 kune.

Takav rezultat nastao je prikazivanjem izvanrednih prihoda po EU projektima, koji su u prošloj godini iznosili 737.641 kunu, a plan za ovu godinu je 1,4 milijuna kuna. Vrijednosnim usklađenjem potraživanja od kupaca ostvarit će se negativan poslovni rezultat.

Naposljetku, jedna glasina iz političkih krugova. Davor Vić figurira za potencijalnog kandidata za direktora zagrebačke Čistoće, tvrtke koja posluje u okviru Zagrebačkog holdinga d.o.o. Veza? SDP je u Zagrebu u partnerskom odnosu s većinskom koalicijom koju predvodi Možemo. Davor Vić član je SDP-a, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u kratkom je roku postao poznat po iznimno lošim kadrovskim odlukama.



Dario Kuštro
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike