Regija
NACIONALNA IZLOŽBA MLADIH INOVATORA

Miholjačkim srednjoškolcima zlato za zarezivač kestena i drobilicu oraha
Objavljeno 9. listopada, 2021.
DONJI MIHOLJAC - Učenici Luka Ferčak i Luka Vargić iz Srednje škole Donji Miholjac, uz mentorstvo Zdravka Ovžetskog, nagrađeni su zlatnom medaljom za zarezivač kestena i drobilicu oraha na 13. nacionalnoj izložbi mladih inovatora Mladi@inovacije u Matuljima. Nakon teške 2020. godine ova vrijedna izložba nastavila je tradiciju održavanja u vrlo uspješnom ovogodišnjem izdanju uz najveći broj sudionika dosad, njih čak 67 iz 11 županija diljem Hrvatske, od Iloka do Pule. U okviru izložbe prvi je put organizirano natjecanje u 3D printanju. Izložbu Mladi@inovacije u školskoj sportskoj dvorani Matulji organizirao je Savez inovatora Primorsko-goranske županije.

Zlatni miholjački dvojac prezentirao je zarezivač kestena i drobilicu oraha, inovativne strojeve koje su izradili učenici strojarskih zanimanja 2016. godine, no svake godine poboljšavaju se tehnička svojstva kako bi bili još funkcionalniji. Strojevi nastali u školskoj radionici već su bili predstavljeni na nekoliko sajmova i izložbi. "Ideja je došla kada smo shvatili da imamo dovoljno znanja da ih sami napravimo. Krenulo je s drobilicom oraha jer u školskom dvorištu imamo orah. Pod odmorom bismo tucali orahe, pa smo se pitali možemo li osmisliti i napraviti nekakav stroj koji bi olakšao drobljenje oraha. Krenuli smo s idejom i nedugo nakon toga izradili drobilicu oraha, a poslije toga i zarezivač kestena", ispričao je Zdravko Ovžetski.

Ova nagrada samo je nastavak sjajnih rezultata koje su učenici miholjačke Srednje škole zajedno s nastavnikom Zdravkom Ovžetskim postigli na prezentacijama postignuća mladih inovatora. Podsjetimo, prije dvije godine, na 13. međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva Inventum održanom u Iloku osvojili su zlato za svoj sortier oraha i lješnjaka, srebro za zarezivač kestena i broncu za drobilicu oraha. Također, Društvo inovatora iz Mađarske strojeve miholjačkih srednjoškolaca nagradilo je zlatnom medaljom. Njihove inovacije bile su zapažene i na 6. međužupanijskoj izložbi inovacija I3G, koja je u svibnju održana u Ivanić-Gradu, gdje su osvojili srebrnu medalju. S. Fridl
Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike