Regija
PRAZNE POLICE SOCIJALNIH TRGOVINA

Hrane je sve manje, a broj korisnika ne opada
Objavljeno 9. listopada, 2021.
U belomanastirskoj udruzi "Prijatelji svetog Martina" misle da je donacija manje zbog teškog ekonomskog stanja stanovništva
BELI MANASTIR - Unatoč izjavama kako je donacija hrane u Hrvatskoj sve više, u Baranji baš i nije tako.

- Broj naših korisnika je konstantan, ali je drastično smanjena količina donacija - ukratko je situaciju na terenu opisao Igor Jakobfi, predsjednik udruge "Prijatelji svetog Martina", jedine u Baranji koja već više od četiri godine preko socijalnih samoposluga skrbi o osobama teškog imovinskog stanja. Svih tih godina broj korisnika kreće se između 200 i 250, odnosno 80-ak obitelji.

Pristižu novi


- Korisnici se mijenjaju. Neki odlaze u javne radove ili u sezonu, a neki umiru, ali stižu novi. Sukladno kriterijima koje smo zadali nakon otvaranja socijalnih samoposluga, broj korisnika nije znatno odskočio. No, nažalost, primijetili smo da je donatora sve manje, a time je i nama teže zadovoljiti potrebe. Tijekom naših akcija na trgu u Belom Manastiru prikupimo minimum minimuma - žali se Jakobfi, naglašavajući kako pad donacija osjete već nekoliko mjeseci, točnije od početka ljeta i sezone godišnjih odmora. Nekoliko je razloga, nastavlja, zbog čega je tome tako. Pretpostavlja kako, s jedne strane, ljudi imaju sve više svojih problema koji im ne dopuštaju razmišljati o ostalima, dok je, s druge strane, već tradicionalno problem u ljetu i manjku ljudi.

- Ipak, mislim da je najveći problem u ekonomskom stanju naših sugrađana, što je najbolje vidljivo upravo na našem štandu koji svake treće subote postavljamo na središnji gradski trg kako bismo prikupili osnovne životne namirnice poput brašna, šećera, ulja i sličnih artikala - ističe, dodajući da će s tim akcijama nastaviti.

Dukat ne posustaje


Nada se da će se tijekom listopada stanje popraviti te da će, zbog Dana kruha i plodova zemlje te sličnih akcija, prije svega onih po školama, police njihovih trgovina biti popunjene. Podsjeća kako je od velikih donatora i nadalje aktivan Dukat, koji kontinuirano donosi donacije mliječnih proizvoda.

Usporedno s vođenjem socijalnih trgovina u Belom Manastiru i Popovcu, udruga provodi EU projekt “Prema sigurnoj socijalnoj budućnosti” (u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom), u sklopu kojega su nabavili perilicu i sušilicu rublja. U iznajmljenoj prostoriji u Pančićevoj ulici, naime, moguće je pranje, sušenje i glačanje rublja, koje prema potrebi do praonice dovezu članovi udruge. Na istom je mjestu i burza rabljenog namještaja i odjeće, a sastavni je dio projekta iznajmljivanje medicinskih pomagala, nabavljenih u sklopu projekta vrijednog 1,3 milijuna kuna. No, podvlači Jakobfi, osnovna im je i najveća potreba hrana, koje je na policama socijalnih trgovina sve manje. Podsjetimo, tijekom lockdowna u pomoć je uskakao Grad Beli Manastir, koji je nabavio najpotrebnije životne namirnice. Također, uz pomoć gradonačelnika Tomislava Roba, u nekoliko je navrata Carina isporučila robu zaplijenjenu na ulasku u Hrvatsku.



Ivica Getto
JEDINI OTVORILI SOCIJALNE SAMOPOSLUGE
Udruga “Prijatelji svetog Martina” jedina je u Baranji koja preko socijalnih samoposluga skrbi o osobama teškog imovinskog stanja. Sadašnji članovi udruge još 2013. godine zaključili su kako je gotovo trećina stanovnika Belog Manastira bez stalnog izvora primanja. U suradnji s Caritasom Župe svetog Martina počeli su prikupljati i dijeliti hranu. Potrebe su iz dana u dan bile veće i u akciju se počelo uključivati više ljudi. Skladište je postalo pretijesno, pa su odlučili osnovati udrugu, a nešto kasnije i otvoriti prvu baranjsku socijalnu trgovinu...

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike