Regija
FEŠTA U DOLINI MAMUTA U SRIJEMU

Mammothfest u Mohovu u znaku izumrlih surlaša
Objavljeno 9. listopada, 2021.
Djeca su crtala i oblikovala mamute "u malom", a kiparska izrada 3,5-metarske trajne skulpture potrajat će 20-ak dana

Samo je 200-tinjak duša u tom pitomom selu u Srijemu što je već nadaleko poznato kao - Dolina mamuta, a slovi i za jedno od najvažnijih nalazišta ledenodobne megafaune u Hrvatskoj. Dakako, selo je to Mohovo, pokraj Dunava, nadomak Iloku, gdje upravo traje Mammothfest br. 1, fešta što je okupila i domaće i turiste oko ideje "budućnosti na prapovijesnim temeljima".



Tamo gdje su i danas skrivene tajne o životu najimpresivnijih sisavaca - vunastog mamuta - izumrlih prije oko 15.000 godina u vrijeme najvećih zahlađenja, u petak je otpočela dvodnevna manifestacija. A u znaku tog golemog surlaša su i radionice za 60-ak djece iz sela i okolice koja su crtala ili pak oblikovala skulpture mamuta "u malom", kao i ozbiljni kiparski zadatak izrade 3,5-metarske čvrste skulpture mamuta na ulazu u Mohovo, što će potrajati idućih 20-ak dana.

A sve je zapravo počelo slučajno, kada su 2012. godine u voćnjaku obiteljske kuće u Mohovu pronađeni prvi fosilni ostatci vunastog mamuta i nosoroga. Našao ih je danas 28-godišnji Goran Popović, kuhar kojeg je privukla paleontologija i zaljubljenik u svoje malo selo u kojemu izumrli surlaši utiru put k turističkom razvoju. "Otkrića je kasnije bilo još, u dolini u kojoj su prebivale prapovijesne životinje i gdje smo naišli na zube i dijelove kosti mamuta, nosoroga, divljeg konja, hijene. Opsežnija istraživanja tek očekujemo, ali već se zbog dosadašnjih nalaza za naše selo pročulo", kaže Popović, inače na čelu mohovske udruge nazvane, dakako, "Dolina mamuta", a koja se proteklih godina trudi smjestiti "svoju" Dolinu mamuta na turističku kartu Hrvatske. Ulogu u ostvarivanju te ideje ima i prvi Mammothfest na koji su se najavili i gosti iz raznih hrvatskih krajeva što će ih Mohovljani u dva dana ugostiti.

Kiša je, doduše, malo poremetila planove organizatora u Dolini mamuta, no dječje su radionice u seoskoj školi cijelo prijepodne prštale od veselja, a u Mohovu se nadaju da će i večernja druženja proteći u dobroj zabavi.

A, osim Mammothfesta, imaju entuzijasti u tom selu još ideja među kojima je i izgradnja parka sa skulpturama prapovijesnih životinja u realnoj veličini, na mjestu gdje su nekad davno i živjele - u mohovskoj Dolini mamuta.

Sanja Butigan

FOSILNE OSTATKE ČUVA ILOČKI MUZEJ
Fosilni nalazi prikupljeni na dva lokaliteta u Mohovu čuvaju se u Muzeju grada Iloka. Riječ je o fosilnim kostima iz prapornih naslaga Mohova koje pripadaju životinjama koje su živjele na stepskim/travnatim prostranstvima Panonske nizine prije otprilike 20.000 - 30.000 godina. Posljednjih su nekoliko godina o tome u Mohovu svjedočile i velike slamnate skulpture mamuta, nosoroga i hijene pokraj kojih su zastajali i fotografirali se mnogi putnici cestom Vukovar - Ilok, a uskoro će turiste dočekivati impresivna betonska skulptura.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike