Kultura
NOVALIS MUSIC+ART FESTIVAL U OSIJEKU

Koncert "Stvarnost suvremenosti"
Objavljeno 9. listopada, 2021.
Koncertom pod naslovom "Stvarnost suvremenosti", održanim u do posljednjeg mjesta ispunjenoj maloj dvorani Kulturnog centra Osijek, u četvrtak navečer službeno je otvoreno peto izdanje Novalis music+art festivala. Kao jedna od rijetkih platformi u Hrvatskoj za predstavljanje suvremenog glazbenog izričaja i njemu komplementarne umjetnosti, ovaj međunarodni festival temeljen je na trima glavnim premisama: inovacija, interdisciplinarnost i instrukcija. Inicijalno je zamišljen kao festival na kotačima koji svako izdanje ostvaruje na novoj lokaciji, no od ove se godine trajno ustalio u Osijeku, gdje je, nakon nakon Novalje, Zadra i Zagreba, održan i prije tri godine.

- Cijeli koncept ovogodišnjeg izdanja jako je zaokružen prvim međunarodnim Novalisovim natjecanjem za mlade skladatelje. Imali smo 30-ak prijava iz obje Amerike, Azije i Europe, među kojima smo odabrali devetero ljudi koji su u sklopu neformalnog, pretkoncertnog programa radili s našim mentorima. Prva festivalska večer posvećena je upravo mentorima, u prvom redu Brigitti Muntendorf i Nini Šenk, uz što smo dodali i dvojicu autora od kojih smo naručili nova djela, hrvatskog skladatelja Tibora Sziroviczu i američkog skladatelja Jeremyja Wexlera te još dva komada koja su nam se činila da se dobro uklapaju u ovaj koncert. Iznimno smo ponosni na činjenicu da od 18 djela koja ove godine predstavljamo, imamo čak 11 premijera te zahvaljujem publici što je došla u ovako prekrasnom broju - rekao je na otvorenju osnivač i umjetnički direktor Novalis music+art festivala Davor Branimir Vincze.

Na koncertu "Stvarnost suvremenosti" nastupilo je troje rezidencijalnih glazbenika - flautistica Ana Batinica, violončelist Vid Veljak i udaraljkaš Luis Camacho Montealegre, a posjetitelji su imali priliku čuti praizvedbe djela "She Had Become an Elementary Particle", (Szirovicza) i "Barrage" (Wexler), hrvatsku premijeru skladbe "Po jezeru" (Šenk), osječku premijeru "Idiome" Tomislava Olivera, ali i vidjeti videoinstalaciju "Arabesque" (Muntendorf) te duhovitu audiovizualnu priču "Leave a Comment" Simona Bahra.

U sklopu jučerašnjeg dijela programa, naslovljenog "Tri videoopere", osječkoj su publici svoja djela predstavili Julie Herndon ("At That Time"), Chris Lortie ("Symptom of Expression") i Davor Branimir Vincze ("XinSheng"), a ovogodišnje izdanje Novalis music+art festivala bit će zatvoreno večerašnjim koncertom (subota) u Kulturnom centru Osijek pod naslovom "Nova normalnost", čiji je početak zakazan za 20 sati.

- Značaj Novalisa je, između ostaloga, u tome što pruža jednu internacionalnu dimenziju i stvara specifičnost grada kao svojevrsnog novog središta suvremene glazbe. Nadamo se kako ćemo u tome uspjeti te da ćemo u Osijek privući mnogo domaćih i inozemnih autora koji će prezentirati svoje umjetničko djelovanje, prije svega glazbu, mada ne bježimo ni od interdisciplinarnosti s ostalim pristupima umjetnosti - rekao je producent Novalis music+art festivala Tihomir Ranogajec. D.Miklić
U Kulturnom centru Osijek 9. listopada je koncert “Nova normalnost”, čiji je početak zakazan za 20 sati.

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike