Kultura
OTVORENI 27. DANI MILKA KELEMENA

Jednom kad pročitaš njegov poseban jezik, osjećaš se ispunjenim
Objavljeno 9. listopada, 2021.
Otvorena je izložba pod nazivom "Kelemenovo stvaralaštvo", a koncert su održali Monika Leskovar i Zagrebački solisti

U Slatini je održana svečanost otvorenja 27. međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, koju su uveličali izaslanica predsjednika Sabora RH Vesna Bedeković, izaslanik ministrice kulture RH Žarko Španiček, predsjednik Županijske skupštine VPŽ-a Dinko Begović, pročelnica za obrazovanje i demografiju VPŽ-a Martina Bunić, muzikologinja i glazbena kritičarka Zdenka Weber te pijanistica, viša predavačica na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu Mirna Sabljar.



Glazbena metropola


Ali, za razliku od svih prijašnjih godina, gosti nisu održali govore niti su se obraćali publici, a sve njih pozdravio je i festival otvorio gradonačelnik Denis Ostrošić.

- Naša Slatina je od danas pa sve do 17. listopada i zatvaranja ovoga festivala mali ali veliki centar svijeta, glazbena metropola koja je za sve svoje fanove i opet pripremila reprezentativan program - rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Koncert otvorenja festivala započeli su Zagrebački solisti Kelemenovim "Koncertantnim improvizacijama". Izrazivši zadovoljstvo dolaskom u Kelemenov rodni grad, Krunoslav Marić iz Zagrebačkih solista naglasio je da je svaka suvremena skladba zahtjevna jer traži novo, drukčije čitanje od klasične glazbe.

- Ona ima i neka druga izražajna sredstva kojima se mi ne koristimo u drugom repertoaru, zahtijeva i drukčiju tehniku izvođenja i drukčiji način slušanja, ali u tome i jest njezina ljepota - kaže Marić.

Violončelistica Monika Leskovar sa Zagrebačkim solistima praizvela je kompoziciju Ljerke Končar Gamulin "Hommage a Dmitrij Šostakovič" za violončelo i gudače. Svirala je na violončelu iz 19. stoljeća koje je izradio talijanski majstor Vincenzo Postiglione.

- Imala sam sreću i čast upoznati maestra Kelemena i imam jako veliko poštovanje prema njemu. Kelemenova glazba na apsolutno je visokoj razini kvalitete i zahtjevno ju je svirati. Partiture su mu kompleksne i treba puno vremena da bi se shvatilo i pročitalo njegov poseban jezik, ali kad jednom uđeš u to, osjećaš se ispunjenim - opisala je violončelistica svoj doživljaj Kelemena.

Zagrebački solisti izveli su još skladbu "Solist za gudače" Silvija Foretića i koncert "La casa del diavolo", simfoniju u d-molu Luigija Boccherinija, a, toplo pozdravljeni, kao dodatak izveli su Mozartovu skladbu "Allegro di Molto".

Značajna zbirka


Prije koncerta Zagrebačkih solista u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena je izložba "Kelemenovo stvaralaštvo". Govoreći o višestrukoj vezi velikog skladatelja sa Slatinom, kustos Srđan Đuričić naveo je Slatinu kao mjesto njegova rođenja i odrastanja, koje je obuhvatilo i njegovo pohađanje osnovne škole upravo u zgradi u kojoj je otvorena izložba. Druga veza je Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena, u čijem je osnivanju i djelovanju i sam Kelemen aktivno sudjelovao, uz izniman doprinos njegovoj afirmaciji diljem svijeta. Posebnu vezu skladatelja Kelemena i Slatine čini njegova donacija iz 2012., koja je danas okosnica muzejske zbirke Kelemena, a u kojoj se nalaze brojni osobni i radni materijali od početka umjetnikova djelovanja do njegove smrti. Dio zbirke izložen je u postavu Zavičajnog muzeja Slatina, kao i u spomen-sobi Kelemena, a veći dio zbirke javnosti je dostupan na povremenim izložbama.

- Prošle godine naša je publika mogla vidjeti dio fotografske građe koje su supružnici Kelemen napravili tijekom svojih brojnih putovanja, a ove godine fokus izložbe stavljen je na njegov stvaralački duh, na umjetničku energiju i žar koji ga je vodio u stvaranju. O njegovu radu najbolje govore partiture koje prikazuju trenutak inspiracije uhvaćen trajno u vremenu. Iako na prvi pogled one djeluju kao jednostavni potezi olovke, drvene bojice ili flomastera, ovako izloženi oni su preneseno slikarsko platno na kojem umjetnik stvara svoje remek-djelo. Upravo zbog toga ove partiture pričaju svoje priče o stvaranju i nadahnuću. One na papiru daju vazalni dojam, a odsvirane ili otpjevane one daju novu sliku, novi zvuk po kojem Kelemena pamtimo - rekao je kustos Đuričić.



Petar Žarković
BOGAT PROGRAM FESTIVALA
Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena nastavljen je sinoć nastupom udaraljkaša Filipa Merčepa u župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini, a u nedjelju će koncert u župnoj crkvi bl. Ivana Merza održati Gudački kvartet Rucner i njegovi gosti Ana Rucner, Mario Rucner, Veronika Brzica i Ena Knežević. U ponedjeljak će u Hrvatskom domu pijanistički koncert održati Konstantin Krasnitski.

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente