Magazin
TJEDNI OSVRT

Jasno je da SDP-u prijeti potpuno potonuće
Objavljeno 9. listopada, 2021.

Predsjedništvo SDP-a stalo je iza šefa stranke Peđe Grbina, nakon što je ljetos izbačeno četvero saborskih zastupnika, da izbaci još sedmero onih koji su se protivili odluci Glavnog odbora da izbačena četvorka ne može biti dio Kluba zastupnika. Među novoizbačenim neposlušnicima u konačnom obračunu čak je i bivši im predsjednik Davor Bernardić. Uz to, i sedmero članova saborskog Kluba koje je Predsjedništvo kaznilo samo opomenom zbog toga što ne podržavaju ideju o izbacivanju ljudi iz stranke i Kluba, također je odlučilo napustiti partiju.



Time je ponovno otvoreno i pitanje koliko će SDP u konačnici, od dosadašnja 32, imati članova saborskog Kluba. A moguće je čak i mnogo manje negoli u drugom sazivu Sabora 1992., za Ivice Račana, kada je osvojeno samo 11 mjesta. No, to je u ovome trenutku možda i manje bitno. Važnije je što se rasplet drame u SDP-u još uvijek ne nazire, kao ni viđenje budućnosti, a što pomalo nagriza i sam parlamentarni i stranački sustav. Nakon dubokog razdora i proglašenja Grbina "tiraninom koji provodi čistke kao u JNA", čuju se i glasovi kako nastaje nova stranka i kako se već traži novi šef te osnivanje novoga kluba. Kako god, velika drama i kaos nastavljaju se, ali najavljuju se i skora konačna rješenja koja bi valjda trebala značiti da će SDP nastaviti otvarati bitne teme, pa makar i samo s jednim zastupnikom. Ipak, ništa nije tako jednostavno, pa se većina članstva, umornih od unutarstranačkih sukoba i lomova, već duže crveni od sramote. O budućnosti stranke sa svim njezinim slabostima, naravno, za sada se samo nagađa. Umjereniji i realističniji, za razliku od posvađanih radikala s obiju strana, poput zastupnika iz redova mlađih snaga Mišela Jakšića, upozoravaju: "SDP je danas, priznali mi to ili ne, stranka s dubokim unutarnjim problemima. Međuljudski odnosi dotaknuli su dno. A to traje već desetak godina.

Predugo traju unutarstranački obračuni i podmetanja. Izgubili smo bilo kakvu smislenu kadrovsku politiku, ne postoji dodir s realnošću. Dok se bavimo foteljama, izgubili smo kontakt s građanima", kaže Jakšić. Veteranka Željka Antunović još navodi da perspektive i političkog potencijala nema ni SDP ni odlomljeni dio stranke.

Jakšić još zaključuje. "Ovoj su zemlji potrebne socijaldemokratske politike, politike koje će štititi ljude pod ovrhama, ljude u minusu koji se sada ostavljaju na milost i nemilost bankama, ljude koji mjesecima čekaju na zdravstveni pregled... To je zadaća SDP-a, a za to nam treba mir". Ali bez tog famoznog mira, najtragičnije što se može dogoditi jest to da se za dvije-tri godine raspišu izbori i Grbin sa SDP-om potpuno potone.



Damir Gregorović
Najčitanije iz rubrike