Regija

Projekt "Pruži mi ruku - idemo zajedno" na radost svih u Udruzi "Duga"
Objavljeno 8. listopada, 2021.
Općina Semeljci provodi projekt "Pruži mi ruku - idemo zajedno", čiji je partner Udruga za pomoć osobama s invaliditetom "Duga", iz Semeljaca. Projekt "Pruži mi ruku - idemo zajedno" pruža edukaciju, osnaživanje i psihosocijalnu pomoć putem različitih aktivnosti za 30 osoba koje uključuju djecu i odrasle osobe s invaliditetom te članove njihovih obitelji s područja općine Semeljci, čime se direktno povećava kvaliteta njihova života te smanjuje socijalna isključenost.

U tijeku su radionice pod epidemiološkim mjerama u više grupa, a to su komunikacijske i psihosocijalne te društvene i kreativne radionice za sve članove Udruge "Duga" i članove njihovih obitelji. U kolovozu je organizirana projektna aktivnost "Mogu sam/a", u Vodicama, gdje su korisnici razvili različite socijalne vještine. Sljedeće godine planira se odlazak u toplice, izleti i druge projektne aktivnosti. Kroz projekt zaposlile su se četiri osobe koje su zadužene za administraciju, organizaciju, koordinaciju, osmišljavanje i financijsku provedbu, a koje skrbe o osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima na području općine Semeljci. Voditeljica projekta u odličnoj je suradnji s predsjednicom udruge gospođom Marijom Ćaleta, koordinatoricom projekta Majom Lulić, voditeljicama radionica Matejom Raković i Matejom Ribić te vanjskim suradnikom za promociju, praćenje i kontrolu sadržaja. Sadržaj se objavljuje na web-stranici i putem društvenih mreža koje su najviše dostupne stanovnicima općine i šire, putem kojih vide napredak aktivnosti projekta te sve potrebne informacije koje se događaju u Udruzi "Duga". Nabavljena je većina promotivnih materijala, a u tijeku je provedba promotivnih aktivnosti. Kupljen je novi kombi za prijevoz članova Udruge "Duga" prilagođen osobama s invaliditetom kojim je omogućen prijevoz osobama koje nemaju kako doći, jer su mnoge autobusne linije ukinute.

Voditeljice radionica redovito dostavljaju voditeljici projekta mjesečni plan i program održavanja radionica s raznolikim temama koje su uvijek kvalitetno osmišljene. Cilj i ishodi navedenih radionica usmjereni su na razvoj samopoštovanja i pozitivne slike o sebi, na izražavanje osjećaja i nenasilno rješavanje sukoba, na razvoj koncentracije i ustrajnosti u određenoj aktivnosti te razvoj vještina u ophođenju s drugima. Zaposlenice na projektu uspješno su završile edukaciju za razvoj komunikacijskih vještina i edukacije za jačanje kompetencija za neposredno odgojno-obrazovni rad koje imaju za cilj unaprjeđenje postojećih kompetencija i stjecanje novih znanja za rad s ciljanom skupinom.

Načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević o projektu je rekao: "Od iznimne nam je važnosti ovaj projekt i sretni smo što smo uspjeli dobiti financijska sredstva koja su usmjerena u dio socijalizacije i razvoja društva u cjelini. Projekt teče izvrsno, efekte vidimo već sada i nadamo se da će i u budućnosti biti istih, ili sličnih projekata financiranih iz europskih sredstava, a koji prepoznaju važnost inkluzije svih članova našega društva".

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.389.999,84 HRK. Projekt traje 24 mjeseca, od 4. svibnja 2020. do 4. svibnja 2022. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.

Anita Bošnjak, voditeljica projekta


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Općine Semeljci.
Možda ste propustili...

NASTAVLJA SE POMAGANJE STARIJIMA

Skrb o 96 korisnika i posao za 16 žena

NAŠIČKI VATROGASCI DOBILI PRIZNANJA

Diploma i Gajskom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVADESET GODINA UVESELJAVA BELOMANASTIRCE

Vlasnik lunaparka Omer Šehović: Bolje je zaraditi euro nego potrošiti dva

2

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

3

“ZAMISLI MUZEJ ZA SVE”

Prijavljen je projekt obnove starog kotara