Novosti
STRADAO MUŠKARAC IZ NAŠIČKOG KRAJA

Mladi Slavonac kritično nakon uboda stršljena
Objavljeno 8. listopada, 2021.
Pacijent je smješten na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju

Slučaj uboda stršljena s teškim posljedicama zabilježen je u četvrtak u osječkom Kliničkom bolničkom centru. Kako nam je potvrđeno iz Ravnateljstva KBC-a Osijek, pacijent je dovezen u vrlo teškom stanju, i to nakon burne reakcije na nekoliko uboda stršljena.



Doznajemo i to da se nemili događaj zbio na našičkome području, u šumi. Navodno su ondje bili radnici i došlo je do uboda stršljena. Pacijent je dovezen u KBC Osijek i odmah je smješten na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju, jer su glavni simptomi, kako smo uspjeli doznati, bili na središnjem živčanom sustavu. Stanje pacijenta, neslužbeno doznajemo, izuzetno je teško, a navodno je nesretni muškarac mlađe životne dobi, obiteljski čovjek s djecom.

Podsjetimo da se sličan slučaj, ali sa smrtnom posljedicom, dogodio u srpnju prošle godine u Modriči, kad je od uboda stršljena preminuo 56-godišnjak. Valja podsjetiti i da je prije pet godina u rujnu bila prava invazija stršljena na području Slavonije i Baranje i tada je 59-godišnjak iz Dopsina doživio srčani udar, a u to vrijeme s opasnim kukcima borili su se i mještani Bocanjevaca, Darde i Bilja.

Stršljen je vrlo opasan kukac, zbog čega je potrebno voditi računa pri odlasku u prirodu, posebice u šumu, a gdje je uboden i pacijent koji se trenutačno bori za život u KBC-u Osijek. Doc. dr. sc. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da stršljeni, posebno azijski, mogu izazvati zatajenje vitalnih organa te da od njihova uboda mogu nastradati i sasvim zdrave osobe, ne nužno one koje su alergične na ubode kukaca.

- Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebice ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici pa i ribiči obično budu sami, pa je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć - upozorava dr. Prus. Loše je, kaže, što taj kukac nema prirodnog neprijatelja. Naša sugovornica naglašava da je pri ubodu potrebna hitna reakcija, a pojašnjava i kako osobe koje su već imale reakciju obično sa sobom nose autoinjektor s adrenalinom za samopomoć do dolaska hitne pomoći. "Osobe koje nose autoinjektor prethodno kod nas prolaze edukaciju da bi znale kako ga koristiti", kaže dr. Prus.

Mjesto uboda treba hladiti ledom i javiti se u bolnicu. Treba obratiti pozornost i na reakcije koje prethode anafilaktičkom šoku, a to je otežano disanje, pad tlaka i nesvjestica jer, ako poziv upomoć nije brzo poslan, može doći i do smrtnog ishoda.

Dodajmo i to da je muškarac kojeg je ubo stršljen na području Našica do zaključenja ovog tiskanog izdanja Glasa Slavonije bio na uređajima za održavanje života.



Marija Mihelić
Možda ste propustili...

ŠEF SPLITSKE POLICIJE PODNIO OSTAVKU ZBOG SINA:

Nemam moralno pravo ostati načelnik