Novosti
GUVERNER HNB-A U SABORU

Uvođenje eura donosi niz koristi
Objavljeno 7. listopada, 2021.
Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić poslao je u četvrtak u Saboru umirujuće poruke glede inflacije i strahova od uvođenja eura, istaknuvši da inflacija značajno ne odstupa, HNB održava stabilnost cijena, a od ulaska u eurozonu Hrvatska će imati značajne koristi.

Stabilnost stope inflacije definirana je blizu dva posto, a za ovu godinu ocjenjujemo da će biti 2,3 posto, što znači da ne dolazi do nekakvog značajnog odstupanja, a ocjenjujemo i da je većina šokova kratkotrajna, poručio je guverner HNB-a Vujčić saborskim zastupnicima koji su izrazili zabrinutost zbog rast cijena i inflacije tijekom rasprave o polugodišnjoj informaciji HNB-a o financijskom stanju i stabilnosti cijena. "Održavamo stabilnost cijena, stabilizirali smo tržište i omogućili smo da plaće rastu brže nego cijene, životni standard u Hrvatskoj se povećava i HNB će nastaviti održavati stabilnost tečaja i tečajnom politikom ublažavati uvozne pritiske", istaknuo je guverner HNB-a odgovarajući na replike zastupnika.

"Cijene su ‘odletjele u nebo‘ i inflacija je zabrinjavajuća, žitarice i uljarice poskupjele su za 100 posto, građevni materijal plaća se kao ‘suho zlato‘, a cijena liste dizela najviša je u povijesti", kazala je Marina Opačak Bilić (NZ). Cijene kruha i mlijeka porasle su na sedam kuna, a nekada smo ih plaćali tri kune, dodao je Marin Miletić (Most). Što HNB čini kako bi smanjio udar na džepove građana i divljanje cijena, upitali su Vesna Vučemilović (DP) i Božo Petrov (Most).

Vujčić je odgovorio da su uzroci inflacije ponajprije rast cijena energije i rast cijena prehrane, dodavši kako je riječ prije svega o uvezenim komponentama. Ističe kako je najvažnije ne dopuštati da tečaj djeluje na povećanje uvoznih cijena. Pritom je podsjetio da ne rastu cijene svih prehrambenih komponenata, najviše su porasle cijene ulja i masti, dok su za većinu proizvoda cijene ostale stabilne ili padaju.

Vezano za uvođenje eura, guverner HNB-a poručio je kako će Hrvatska od toga imati niz koristi, poboljšanje standarda, uklanjanje valutnog rizika, pad kamata, rast rejtinga i veća atraktivnost za investitore.

Uvođenje eura još je jedna strukturna reforma sama za sebe i trebala bi djelovati kao katalizator za strukturne reforme, slično kao što je bilo ulazak u EU, odgovorio je Vujčić Stephenu Nikoli Bartulici (DP), koji je ustvrdio da je uvođenje eura zamjena za reforme koje nisu provedene. Guverner je rekao da je Hrvatska izrazito euroizirana zemlja i uvođenje eura poduzetnici izrazito podržavaju jer imaju 80 posto duga denominirano u eurima.



Dijana Pavlović
Vujčić je odgovorio zastupnicima da su uzroci inflacije ponajprije rast cijena energije i prehrane