Novosti
MINISTAR POHVALIO ZDRAVSTVENE USTANOVE

Beroš: Intenzivira se cijepljenje među zdravstvenim radnicima
Objavljeno 7. listopada, 2021.
Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u četvrtak na sjednici Vlade kako se intenzivira cijepljenje među zdravstvenim radnicima čiji je obuhvat sada 71 posto, a najveći porast je među medicinskim sestrama. "U odnosu prema tjednu prije, udio necijepljenih smanjio se za 2,4 posto, a najviše cijepljenih bilježi se među medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima, i to za 2,8 posto", rekao je Beroš. Pohvalio je zdravstvene ustanove na dobroj organizaciji i provedbi primjene COVID potvrda u bolnicama. Dosad je testirano 11.567 djelatnika, 41 je bio pozitivan na COVID-19, a 36 je odbilo testiranje. "Ovim ne ugrožavamo ničija prava, već upravo suprotno. Naša zadaća je osigurati uvjete za ostvarenje prava svakog bolesnika na sigurno liječenje", kazao je.

Beroš je rekao i kako je Ministarstvo zdravstva osnovalo Povjerenstvo za praćenje liječenja u području onkologije radi odgovora na izazove u post-COVID razdoblju. Također je s radom započela i Radna skupina za izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti radi donošenja novih rješenja u dostupnosti zdravstvene zaštite.

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin naglasila je kako EU digitalna COVID potvrda izdana na temelju brzog antigenskog testa vrijedi 48 sati, ona na temelju PCR testa 72 sata, potvrda na osnovi preboljenja COVID-a vrijedi 180 dana, a ona na temelju cijepljenja 365 dana.

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 1748 novozaraženih osoba koronavirusom među 10.592 testirana, a umrlo je osam osoba, priopćio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj je ukupno 9299. Među njima su 823 pacijenta na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 119 pacijenata. U samoizolaciji je trenutno 16.379 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 7. listopada ukupno je zabilježeno 413.665 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8730 umrlo.

Zaključno sa 6. listopada utrošeno je 3.467.940 doza cjepiva, a cijepljeno je 45,39 posto ukupnog stanovništva, odnosno 54,44 posto odraslih. Ukupno je 1.842.185 osoba cijepljeno bar jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.725.138 osoba, što čini 51,07 posto odraslog stanovništva. H
ECDC: Hrvatska i dalje u crvenom

Nepromijenjeno je stanje Hrvatske na novoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u četvrtak - Grad Zagreb je tamnocrven, a ostale hrvatske županije su crvene. Susjedna Slovenija te Estonija i Litva potpuno su tamnocrvene, a najpovoljniju epidemiološku situaciju i ovog tjedna imaju Češka i Poljska. Dijelovi Mađarske, Italije, Španjolske i Danske ostali su zeleni na novoj karti ECDC-a, a pozelenjele su i neke regije u Francuskoj, Norveškoj i Švedskoj. Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od četiri posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500. Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice EU-a oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Cijepljene osobe trebale bi nastaviti nositi zaštitne maske u javnosti jer i dalje mogu nositi, a možda i širiti isto toliko virusa koliko i necijepljeni ljudi, a da toga nisu svjesne, pokazuju podatci nove američke studije. H

Možda ste propustili...

OTOK: OBLJETNICA POGIBIJE PILOTA I PADOBRANACA

Njihova žrtva nije uzaludna

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Karantena za putnike iz Afrike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 4465 NOVIH SLUČAJEVA, UMRLE 54 OSOBE

Devet preminulih u dvije slavonske županije

2

OBITELJSKI LIJEČNICI I CIJEPLJENJE

Miklić: Cijepila sam stotinjak osoba, to odlično funkcionira

3

MONOGRAFIJA O PRESS CENTRU U OSIJEKU

Međunarodni press centar - skriveni eter ratnog izvještavanja