Osijek
PREKOGRANIČNI PROJEKT CABCOS 3

U padu procijepljenost kod predškolske djece
Objavljeno 8. listopada, 2021.
Rizik pojave zaraznih bolesti ospica, zaušnjaka i rubeole veći je na pograničnom području zbog pojačanog prometa

U sklopu projekta CABCOS 3 u Osijeku je u četvrtak, 7. listopada, održana konferencija pod nazivom "Analiza dugoročne učinkovitosti cijepljenja protiv zaraznih bolesti u pograničnim područjima Hrvatske i Mađarske".



Partneri na projektu su Zavod za imunologiju i biotehnologiju Sveučilišta u Pečuhu i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, a glavni je cilj izraditi na dokazima utemeljeno izvješće o imunološkom statusu stanovništva pograničnih područja Mađarske i Hrvatske koje je posljedica cijepljenja protiv zaraznih bolesti ospica, zaušnjaka i rubeole.

- Rizik pojave ovih zaraznih bolesti veći je na pograničnom području zbog pojačanog prekograničnog prometa, a kako bi se tamošnji stanovnici zaštitili, potrebno je u obje pogranične regije utvrditi rizične skupine i definirati protokol docjepljivanja. Najveći je problem kontinuirani pad procijepljenosti djece predškolske dobi, koja je ispod minimalnih 95 posto te može dovesti do pojave epidemije. Zbog toga je bitno utvrditi status stanovništva kako bismo utvrdili koliko smo danas otporni na te zarazne bolesti - rekla je za Glas Slavonije Magdalena Sikora, voditeljica Službe za programe i projekte Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a.

Za utvrđivanje statusa imuniteta koristi se laboratorijska metoda procjene imuniteta od ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR), koja je prethodno standardizirana i akreditirana ISO metodom koja je razvijena na Sveučilištu u Pečuhu. Projekt će proširiti istraživanje preko granica i razviti statistički algoritam za stjecanje znanja o imunološkom statusu različitih dobnih skupina stanovništva na pograničnom području.

- Procjena stečenog imuniteta na zarazne bolesti i učinkovitost cjepiva sve je važniji dio razvoja preventivnih javnozdravstvenih strategija. Cijepljenje je i dalje jedna od najsigurnijih i najučinkovitijih metoda za primarnu prevenciju zaraznih bolesti dostupnih u javnom zdravstvu, što rezultira izravnim i neizravnim imunitetom kod cijepljenih osoba, tj. kolektivnim imunitetom. Iako se u Europi od 60-ih provodi cijepljenje protiv ospica dvjema dozama, održavanje visokog udjela procijepljenosti i dalje je veliki izazov - rekao je prof. Peter Nemeth sa Sveučilišta u Pečuhu.

Dodao je da će rezultati projekta poslužiti za razvoj budućih epidemioloških strategija i za procjenu djelotvornosti drugih cjepiva poput, primjerice, cjepiva protiv koronavirusa.

- Studije provedene na velikom broju ispitanika pomoći će epidemiolozima da planiraju i poduzimaju dugoročne mjere te da brzo lokaliziraju epidemiju prouzročenu intenzivnim prekograničnim prometom te da organiziraju zaštitu ranjivih dobnih skupina - rekao je Nemeth.

Projekt se provodi uz financijsku pomoć Europske unije u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2014. - 2020., a vrijednost mu je 274.475 eura. Započeo je 1. rujna 2020., a planirani završetak je 31. prosinca 2021.  Ivan Alilović

OTEŽANO PROCJEPLJIVANJE ZBOG COVID-19
Ospice su i dalje velik problem diljem svijeta, a sada ga dodatno pogoršava otežano procjepljivanje zbog pandemije COVID-19, posebno u endemskim zemljama. Centar za kontrolu bolesti (CDC) procjenjuje da je do 2020. godine više od 117 milijuna djece propustilo cjepivo protiv ospica zbog situacije izazvane pandemijom COVID-19. Cijepljenje je već prekinuto u nekoliko regija Ukrajine koje graniče s Mađarskom, a slabljenje kontrole ospica koje je posljednica obustavljenih aktivnosti procjepljivanja može biti pokretač ponovnog pojavljivanja ospica.

Peter Nemeth

Sveučilište u Pečuhu

Cijepljenje je i dalje jedna od najsigurnijih i najučinkovitijih metoda za primarnu prevenciju zaraznih bolesti, što rezultira izravnim i neizravnim imunitetom kod cijepljenih osoba

Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike