Osijek
NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Zasad nema zabilježenih slučajeva gripe
Objavljeno 8. listopada, 2021.
Iako su se pojavile viroze i hunjavice, a s pandemijom koronavirusa živimo već duže vrijeme, na području Osječko-baranjske županije (još) nema slučajeva gripe! Potvrdio nam je to prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije Kliničkog bolničkog centra Osijek. Inače, u Hrvatskoj je ove sezone, do kraja rujna, zabilježeno stotinjak slučajeva, što je neobično rano.

- Gripa inače cirkulira po cijelom planetu. Trenutno se nalazi na drugoj njegovoj polutci, na južnoj hemisferi, i izvjesno je da će doći i na sjevernu. Naravno da očekujemo slučajeve gripe, no do tada još ima vremena, a bit će ponuđeno i cijepljenje protiv te bolesti - rekao je dr. Drenjančević, naglasivši kako o gripi govori na temelju testiranja unutar KBC-a Osijek.

Kako doznajemo od dr. med. spec. Dunje Ljubičić, voditeljice Obiteljske medicine Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, u tamošnjim ambulantama također nisu zabilježeni slučajevi gripe. Konkretno, u njezinoj su ambulanti, kaže, aktualne prehlade i viroze s povišenom tjelesnom temperaturom, no nije riječ o gripi.

- Za sada ću prije posumnjati na koronavirus nego na gripu, no izvjesno je da će je biti - poručila je dr. Ljubičić. Ma. M.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike