Osijek
UKPD "LESJA UKRAJINKA"

Godišnja priredba u čast 30. obljetnice neovisnosti Ukrajine
Objavljeno 7. listopada, 2021.
Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo "Lesja Ukrajinka" u nedjelju je u dvorani Prosvjetno-kulturnog centara Mađara u Osijeku održalo svoju godišnju priredbu, posvećenu 30. godišnjici neovisnosti Ukrajine. Događaju su nazočili, među ostalima, ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič sa suprugom i kulturni ataše u Ukrajinskom veleposlanstvu Ruslan Jegorov.

Lesja Ukrajinka umjetnički je pseudonim velike ukrajinske književnice, političke aktivistice i feministice čije je građansko ime Larisa Kosač (1871. - 1913.). Osječko društvo Ukrajinaca, osnovano 2009., nosi naziv upravo po njoj. Predsjednica je društva profesorica ukrajinskog jezika Oksana Martinjuk. Dan neovisnosti Ukrajine u domovini se obilježava 24. kolovoza, u znak sjećanja na donošenje Deklaracije o proglašenju neovisnosti te zemlje 1991. Taj važni dokument nastao je u dramatičnim okolnostima samo nekoliko dana nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Sovjetskom Savezu. Ipak, na godišnjoj priredbi ukrajinskog kulturnog društva u Osijeku nije bilo političkih govora. Pripadnost ukrajinskom identitetu slavila se izvođenjem ukrajinskih pjesama i folklornim plesom, za što su bili zaduženi gosti iz Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije, članovi ukrajinskih kulturno-prosvjetnih društava "Taras Ševčeko" iz Kaniže, "Andrij Pelih" iz Šumeća i "Karpati" iz Lipovljana te učenici Osnovne škole "Antun Matija Reljković" iz Bebrine. Kao gosti na priredbi nastupili su zbor Matice slovačke Osijek, pod vodstvom prof. Ane Marošević, članovi glazbene sekcije i solopjevač Robert Zgrabljić. Čuli smo i ariju "Vijutj vitri" iz opere "Natalka Poltavka" ukrajinskog skladatelja Mikole Lisenka te ukrajinsku narodnu pjesmu "Tuman jarom" u izvedbi Natalije Tomkiv, članice UKPD-a "Lesja Ukrajinka" iz Osijeka.

Nazočne su na samom početku pozdravili ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič i predsjednik Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj Vlado Karešin. Poslije je to učinio i predsjednik Matice slovačke, prof. Andrija Kuric. Među uzvanicima sjedili su i zamjenici predsjednika Ukrajinske zajednice, prof. Tetjana Kočnjeva i Željko Has, te predstavnici ukrajinske manjine u Brodsko-posavskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji Nikola Zastrižni i Mirko Fedak. U publici su bile i grkokatoličke redovnice iz Osijeka, na čelu sa svojom provincijskom poglavaricom, s. Darijom Finom. Program su vodili mladi članovi UKPD-a "Lesja Ukrajinka" Julija Martinjuk i Leon Sopka. D.Celing
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike