Svijet
NA POČETKU DOMINIRA OPTIMIZAM

U Njemačkoj pregovori stranaka o formiranju tzv. semafor koalicije
Objavljeno 8. listopada, 2021.
Čelnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP) započeli su razgovore o formiranju koalicijske vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom. "Imam dobar osjećaj da nas gura zajedničko uvjerenje da želimo obnoviti zemlju i sada moramo sve teme odraditi točku po točku", kaže dopredsjednik SPD-a Norbert Walter-Borjans uoči razgovora. Optimizam je izrazio i glavni tajnik SPD-a Lars Klingbeil. "Uopće ne polazim od toga da pregovori ne bi mogli biti uspješni", rekao je.

Stranka Zeleni je uoči razgovora postavila uvjete za ulazak u konkretne pregovore o tzv. semafor koaliciji. "Ako ova vlada ne uspije Njemačku dovesti na put zaštite klime na temelju dogovora iz Pariza, onda Zeleni nemaju što tražiti u njoj", rekao je dopredsjednik Zelenih Robert Habeck.

Liberali su kritizirali ponašanje demokršćanske Unije CDU/CSU glede mogućeg formiranja vlade s Unijom na čelu, tzv. Jamajka vlade. "Unutar FDP-a i dalje postoji sadržajna bliskost s Unijom i zbog toga mislim da nije previše pametno što je Markus Soeder (predsjednik CSU) isključio Jamajka koaliciju", rekao je glavni tajnik FDP-a Volker Wissing. Smatra se da bi glavne prepreke tijekom razgovora mogle biti razlike u poreznoj i financijskoj politici. H
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN PROGRAM BUDUĆE NJEMAČKE VLADE

Scholz: Ulaganje dodatnih napora na ostvarivanju klimatskih ciljeva

UDRUGE ŽRTAVA SREBRENICE

Zaustavite Dodika, priprema novi rat

PALMER I EICHHORST U NOVOJ MISIJI

EU i SAD pomažu u rješenju za BiH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PALMER I EICHHORST NASTAVILI PREGOVORE U BIH

Brzi dogovor o izbornom zakonu malo je vjerojatan

2

SRBIJANSKA VLADA SPRJEČAVA POREMEĆAJE NA TRŽIŠTU

Ograničili cijene osnovnih namirnica

3

"PRIPREMATI SE ZA NAJGORE, NADATI SE NAJBOLJEM"

Čelnica EK-a: Razmisliti o obveznom cijepljenju