Crna kronika
OPTUŽEN 36-GODIŠNJI SLAVONAC

Majci prijetio da će svog sina ispeći u peki i pojesti
Objavljeno 8. listopada, 2021.
Optuženik se branio da se ne sjeća prijetnji majci i bratu, kaže da je bio pijan

Protiv 36-godišnjeg Slavonca podignuta je optužnica jer je prijetio da će jednogodišnjeg sina ispeći i pojesti. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku tereti ga da je 18. kolovoza prošle godine u dva mjesta na širem osječkom području mobitelom nazvao majku i, htjevši je uplašiti, rekao joj da će svog jednogodišnjeg sina, njezina unuka, staviti u peku i ispeći te da će zapaliti kuću u kojoj boravi!



Nakon suludog telefonskog razgovora s majkom nazvao je brata ponovivši riječi upućene majci, koja je, u šoku, odmah nazvala policiju. Slavonac je optužen za prijetnju pa Odvjetništvo za 36-godišnjaka sudu predlaže sedam mjeseci zatvora. Na ispitivanju u policiji i u Državnom odvjetništvu 36-godišnjak je porekao prijetnje rekavši da je bio pijan kada je nazvao majku i brata te da se zbog pijanstva ne sjeća što im je govorio. Nepunih sat vremena nakon izrečenih prijetnji 36-godišnjaku je izmjereno 1,36 promila alkohola u krvi.

Na dokaznom ročištu kod suca majka 36-godišnjaka je ispričala kako je nakon telefonskog poziva osjetila da joj je sin pijan. I inače on ima problema s alkoholom, a pije i tablete za smirenje. Uznemirila se nakon što je čula sinove riječi, koji joj je još rekao da će je se odreći. Njoj nije prijetio. Kaznenu prijavu podnijela je iz straha da će sin zapaliti kuću u kojoj stanuje, a to je kuća njezine kolegice, koja je 36-godišnjaku kuću iznajmila. Brat 36-godišnjaka rekao je da mu je brat bio ljutit na njihovu majku te kako joj je rekao da će zapaliti kuću i pojesti svoje dijete. Pri tome je bio pijan i to mu je bilo prvi put da takvo što govori.

Na dokaznom ročištu pred sucem istrage ispitana je bivša izvanbračna supruga 36-godišnjaka, koja je istražiteljima rekla kako joj je majka 36-godišnjaka prenijela razgovor sa sinom i kako se bojala da će 36-godišnjak zapaliti kuću u kojoj stanuje, a rekla joj je i da se spominjao njihov sin. Potvrdila je kako je baka rekla istinu kada je rekla da će 36-godišnjak ispeći sina u peki, pa su obje otišle na policiju.

Odvjetništvo navodi kako osnovana sumnja da je 36-godišnjak počinio kazneno djelo prijetnje na štetu bliske osobe, što proizlazi iz posebnog izvješća PU osječko-baranjske, zapisnika o zaprimanju kaznene prijave majke 36-godišnjaka, iz razgovora sa svjedocima, zapisnika o ispitivanju alkoholiziranosti 36-godišnjaka, kao i iz ispitivanja okrivljenika. Inače, 36-godišnjak do sada nije kazneno osuđivan, ali prekršajno jest. Uhićen je 19. kolovoza i u istražnom je zatvoru bio do 1. listopada prošle godine. Trenutno se brani sa slobode.

Nakon podizanja optužnice 36-godišnjak je imao pravo podnijeti pisani odgovor na nju. Odgovor na optužnicu može podnijeti i branitelj bez posebne ovlasti, ali ne i protiv njegove volje, no prava na podnošenje odgovora na optužnicu može se i odreći. Prijedlog za izdvajanje nezakonitih dokaza može dati u roku od petnaest dana od primitka optužnice.


Sandra Lacić
IMOVINSKO STANJE
Okrivljeniku će se, na njegov zahtjev, do pravomoćnog dovršetka kaznenog postupka imenovati branitelj na teret proračunskih sredstava ako se učini vjerojatnim da prema svom imovinskom stanju ne može podmiriti troškove obrane bez ugrožavanja vlastitog uzdržavanja i uzdržavanja svoje obitelji ili osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati, a složenost, težina ili posebne okolnosti predmeta to opravdavaju. Uz zahtjev okrivljenik je dužan priložiti dokaze o svom imovinskom stanju, stanju svoje obitelji ili osoba koje je prema zakonu dužan uzdržavati, odnosno osoba koje su prema zakonu dužne uzdržavati njega. Iz dokaza o imovinskom stanju moraju biti vidljivi ukupni prihodi unutar godine dana, podatci i stanje o računima u bankarskim i drugim financijskim institucijama, stoji u optužnici.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike