Regija
MISNO SLAVLJE U ŽUPI PRESLAVNOG IMENA MARIJINA PREDVODIO NADBISKUP HRANIĆ

Proslavljeno je 200 godina od gradnje župne crkve u Vrbanji
Objavljeno 7. listopada, 2021.
VRBANJA - Svečanim misnim slavljem koje je u koncelebraciji s brojnim svećenicima predvodio đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić, u Vrbanji je obilježen respektabilan jubilej - 200 godina od izgradnje župne crkve Preslavnoga imena Marijina.

Pozdravljajući brojne goste i župljane, domaćin, vlč. Tomislav Lasić, nadahnuto je govorio o crkvi koja se diči bogatom poviješću, a u protekla dva stoljeća obilježili su je i lijepi i teški trenutci.

- Ovim slavljem želimo ponajprije uputiti hvalu Bogu na daru ovako lijepe i velebne župne crkve, koju su izgradili naši predci u Vrbanji, koja je tada imala tek stotinjak kuća. Želimo zahvaliti ponajprije Bogu za dva stoljeća milosnih trenutaka susreta sa živim Bogom u ovome hramu - kazao je. Zahvalio je za sve osobe koje su ugrađene u povijest vrbanjske crkve: svećenike, redovnice, župljane, duhovna zvanja koja su se u Župi rodila, naglasivši kako se u toj crkvi slavljenici moli za duhovna zvanja jer u njoj nije bilo mlade mise već 50 godina.

Kamen temeljac crkve Preslavnog imena Marijina postavljen je 1816. godine, u vrijeme župnika vlč. Šimuna Lipošćaka, a gradnja je završena i crkva blagoslovljena 1821. godine. Kroz vrbanjsku je crkvu od tada do danas prošao ukupno 21 župnik.

Govoreći o njezinoj povijesti od samih početaka, vlč. Lasić ustvrdio je da je vrbanjska crkva doslovno plod vrbanjske zemlje jer je zemlja za ciglu kojom je građena vađena s druge strane Ulice kneza Ljudevita Posavskoga, a i pekli su je Vrbanjci. Na taj je način, zaključio je, u crkvu ugrađen rad slavonskoga težaka.

U svojoj propovijedi nadbiskup Hranić govorio je o odnosu i zahvalnosti prema Bogu i drugim ljudima.

- Dok smo zdravi i dok sve imamo, najčešće ne osjećamo potrebu na svemu tome zahvaljivati Bogu. Kad smo u potrebi, kad smo u bolesti, spremni smo poslušati sve što nam se čini da bi nas iz stanja zarobljenosti i lišenosti moglo voditi prema oslobođenom stanju zdravlja i blagostanja - kazao je. Ustvrdio je da Božju dobrotu ljudi doživljavaju puno češće nego što ju opažaju i nego što su spremni za nju zahvaliti.

- Puno češće, redovito, svaki dan, doživljavamo neka dobročinstva: Božja ili drugih ljudi, ali to kao da ne primjećujemo. Zahvalnost je, čini se, temeljno obilježje našeg ljudskog odnosa s Bogom. U našim se ljudskim reakcijama pokazuje kakvi smo, pa i u tome znamo li biti zahvalni - zaključio je. Pozvao je sve nazočne na zahvalnost, uz jasnu poruku da samo kada smo zahvalni i kada znamo biti zahvalni Bogu i drugim ljudima, postižemo cjelovito spasenje, istinski unutarnji mir i istinsko blagostanje.

Na kraju misnoga slavlja mons. Đuro Hranić je župniku, vlč. Tomislavu Lasiću, i drugim zaslužnim župljanima uručio Zlatnu plaketu Đakovačko-osječke nadbiskupije, a uz nadbiskupa domaćini su prigodno darivali i ostale svećenike koji su bili u koncelebraciji.



Marija Lešić Omerović
vlč. Tomislav Lasić

župnik

Crkva u Vrbanji je i simbolički i doslovno plod ove zemlje i rada slavonskog težaka. Zemlja za ciglu kojom je građena vađena je s druge strane Ulice kneza Lj. Posavskog, a i pekli su je Vrbanjci.

OBNOVA CRKVE
Postavljen je novi, moderan sustav ozvučenja i pneumatske elektromagnetizirane orgulje. Obnovljen je velik dio starog liturgijskog posuđa, nabavljeno i izrađeno novo liturgijsko ruho i drugi inventar u crkvi. Treba riješiti problem vlage, trošnih i već opasnih električnih instalacija, uvesti novi sustav grijanja i rasvjete te završiti svetište nepomičnim kamenim oltarom i ambonom kako bi se crkvu moglo posvetiti.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana