Kultura
POČINJE PRVI OSJEČKI PUNKT

Književnost: Nova kulturna pojava
Objavljeno 6. listopada, 2021.
Od 7. do 14. listopada 2021. godine na više poznatih osječkih lokacija održat će se PUnKt, intermedijalni festival književnosti koji je koncepcijski i organizacijski zamišljen kao sasvim nova pojava na kulturnoj mapi Hrvatske i šire. Novi festival organiziraju Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i Filozofski fakultet Osijek, pod pokroviteljstvom Grada Osijeka. Suorganizator je Kulturni centar Osijek, partneri su nakladničke kuće VBZ i Ljevak te Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, a Festival se organizira uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Studentskoga centra u Osijeku, Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku te Fonda za kulturu. Bogat program prvoga izdanja PUnKt-a, čiji naziv zapravo predstavlja skraćenicu pojmova (P - Panonija, U - Umjetnost, n - novi mediji, K - Književnost, t - teorija), koncepcijski je podijeljen u četiri cjeline. To su: Teorijski punkt (tribine i okrugli stolovi), Interpretacije (umjetničke obrade književnih djela), Artestiranje (razgovori s umjetnicima o umjetnosti) te Recepcije (razgovori s interpretiranim književnicima). Više od 30 raznolikih događanja u osam dana ovoga festivala održat će se na šest lokacija - na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u Kulturnom centru Osijek, Galeriji Knifer, Atelier baru, Muzeju likovnih umjetnosti i HNK-u u Osijeku.

Otvorenje PUnKT-a, održat će se danas, 7. listopada, s početkom u 11 sati, u Salonu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (Trg Svetog Trojstva 3, Tvrđa, 1. kat). U okviru otvorenja bit će organizirano predstavljanje zadnje knjige akademika Krešimira Nemeca pod naslovom "Leksikon likova iz hrvatske književnosti". Uz autora, o knjizi će govoriti Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije, Ivan Trojan, dekan Filozofskoga fakulteta Osijek i Nives Tomašević s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Po završetku razgovora, u 12 sati, u okviru programske cjeline "Teorijski punkt" bit će održan okrugli stol "Između slike i teksta", na kojemu će sudjelovati Dražen Alerić, Nebojša Lujanović, Valentina Majdenić i Dubravka Đurić Nemec. Moderatori su Nives Tomašević i David Đorđijevski.

Koncepcijski, PUnKt objedinjuje nekoliko vrsta umjetnosti koje u svojim obradama i interpretacijama polaze od zajedničke točke - književnosti. Program Festivala uključuje raznovrsna događanja čiji je sadržaj definiran prema poznatim književnim uspješnicama. Posjetitelji će moći uživati u likovnoj izložbi naslovnica, dramskim izvedbama, ilustracijama i zvukovnim eksperimentima te kreativnim videoradovima nastalima prema odabranim književnim prizorima. Program obuhvaća i umjetničke razgovore, tribine, okrugle stolove s teoretičarima i slično. Festival je upotpunjen sajamskim dijelom koji će predstaviti i ponuditi široku paletu knjiga suvremene književnosti i publicistike po pristupačnim cijenama. T.K.
Objedinjuje nekoliko vrsta umjetnosti koje u svojim obradama i interpretacijama polaze od književnosti

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike