Kultura
IZLOŽBA U GALERIJI KAT

Proces gledanja i mjerenja zapravo su - jedno te isto
Objavljeno 7. listopada, 2021.
Autor Hrvoje Hiršl je surađivao s dr. Nevenom Šantićem s Max Planck instituta za kvantnu optiku

Izložba naslovljena "Limit reprezentacije", autora Hrvoja Hiršla, otvorena je u utorak u Galeriji Kat, osječkog Kulturnog centra. Najnoviji izložbeni projekt nagrađivanog hrvatskog multimedijalnog umjetnika, istraživača i dizajnera, pokušaj je gledanja i opipavanja nevidljivoga, odnosno kako kroz umjetničke procese možemo pokušati nadići ograničenja naših osjetila te vidjeti stvarnost onakvom kakva ona uistinu jest.



Prva serija predstavljenih crteža/skica nastala je tijekom pretprošlogodišnjeg istraživanja i suradnje s dr. Nevenom Šantićem s Max Planck instituta za kvantnu optiku u Garchingu, u Njemačkoj, a drugi dio istraživanja realiziran je početkom ove godine tijekom autorova rezidencijalnog boravka u uglednom bečkom Bildraum studiju. Izloženi su radovi neposredna interakcija medijatora (umjetnika), alata i površine te se mogu shvatiti kao kvantne simulacije na razini slikarstva.

- Razgovori s dr. Šantićem i moji pokušaji da razumijem čime se bave na Max Planck institutu za kvantnu optiku rezultirali su serijom crteža i tekstom "Limit reprezentacije", koji je postao temelj ove izložbe. Od početne faze bilježnica i razvijanja ideje, projekt se realizirao i fiksirao kroz rezidenciju u Bildraum studiju, gdje je nastala serija slika i crteža velikog formata. Kroz cijelo ovo istraživanje shvatio sam da su proces gledanja i proces mjerenja zapravo jedno te isto, i da ono što je na našoj razini ne vrijedi ujedno na kvantnoj razini. Kad nešto mjerimo i gledamo na kvantnoj razini direktno utječemo na to, tako da nikada ne možemo u potpunosti vidjeti stvarnost onakvom kakva jest, jer uvijek interaktiramo s okolinom, dotičemo je, a samim time i mijenjamo - ispričao je Hiršl, koji je dosad imao 14 samostalnih i više od 40 grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, i čiji se interesi te istraživačke i umjetničke realizacije u posljednjih pet godina pomiču u smjeru kompleksnijih sustava, automatizacije, pa čak i kibernetike.

Hiršl (1982., Dubrovnik), diplomirao je 2009. na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a radio je i usavršavao se diljem Europe i svijeta. Nakon više od 15 godina bavljenja drugim izražajima umjetnosti i dizajna, od zvučnih instalacija, interaktivnih instalacija i videoinstalacija, printeva i sl., kroz svoj najnoviji projekt i promišljanja vezana uz kvantnu fiziku, vratio se crtanju i slikanju jer je, kako kaže, proučavajući znanstvene vizualizacije primijetio dosta sličnosti sa svojim ranim crtežima. Uz slike i crteže u Galeriji Kat također je izložen i videozapis koji prezentira cijeli izložbeni projekt kako bi posjetitelje pobliže upoznao s izložbom i samom tematikom.

Izložba "Limit reprezentacije" dio je godišnjeg izložbenog programa kojeg organizira Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Osijek. Realizirana je u suradnji s Kulturnim centrom Osijek, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Osijeka, a medijski ju podržava Novalis festival. Prvu Hiršlovu osječku izložbu moguće je besplatno pogledati do 22. listopada, a za stručno vodstvo potrebna je prethodna najava na mail: hdluos@gmail.com.



Danijel Miklić
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike