Regija
U BELIŠĆU ODLUČILI

Stanare Mitrovice će preseliti, stare zgrade će srušiti
Objavljeno 5. listopada, 2021.
Riječ je o sedam zgrada koje nisu zaštićene, a u koje Grad desetljećima uzaludno ulaže
BELIŠĆE - Grad Belišće sljedeće bi godine trebao krenuti u opsežan projekt rušenja jednog od najstarijih i najderutnijih dijelova grada, u kojemu kuće već godinama prijete urušavanjem – dijela Ulice kralja Tomislava koji je stanovnicima Valpovštine poznatiji kao Mitrovica, najavio je gradonačelnik Dinko Burić.

Prvi korak za to napravljen je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj su vijećnici usvojili odluku o pokretanju postupka uklanjanja višestambenih zgrada, a istom odlukom Grad preuzima potrebne zakonske pripreme za planirano rušenje ukupno sedam zgrada (od kojih nisu sve s useljivim jedinicama): od kućnog broja 175 do 181 u Ulici kralja Tomislava, zgrade na susjednoj katastarskoj čestici i zgrade na uglu Tomislavove i Kralja Dmitra Zvonimira. Ni jedna od tih zgrada nije u cijelosti useljena, ali Grad za njih uredno plaća sve troškove održavanja i druge obveze. Prije rušenja Grad se obvezao provesti postupak iseljenja najmoprimaca u druge odgovarajuće objekte u svom vlasništvu.

Kako je prezentirao gradonačelnik, rješenje problema nekad poznatog radničkog naselja Mitrovica bilo je aktualno i u vrijeme bivšeg gradonačelnika Zvonka Borića s obzirom na loše stanje tih objekata već desetljećima. No sada je rušenje prvih triju zgrada u Mitrovici (od nekadašnjeg motela Žad prema Bistrincima) nužnost, a može se očekivati, nakon pripreme dokumentacije i osiguranja novca u proračunu, već sljedeće godine. Rušenje preostalih objekata slijedit će u drugoj fazi, kada se za to stvore preduvjeti.

U prve tri zgrade planirane za rušenje ukupno je 12 stambenih jedinica sa stanarima, kojima će se naći drugi smještaj. Kako je nadalje objasnio gradonačelnik, riječ je i o objektima koji su na iznimno atraktivnim lokacijama (na samom ulazu u grad iz smjera Baranje) i važni kada je riječ o budućoj infrastrukturi, a želja je Grada Belišća da ti prostori budu namijenjeni novim projektnim rješenjima, prije svega za javnu namjenu. Burić je podsjetio kako je još prije nekoliko godina na sličan način riješen problem derutnih zgrada u Ulici A. G. Matoša, gdje bi u budućnosti trebao niknuti suvremeni centar za socijalne usluge, koji je prošao sve potrebne postupke evaluacije.



Lidija Aničić
Obilježje grada, ali i žrtve zuba vremena
”Zgrade u Mitrovici na određen način jesu obilježje našeg grada i imaju svoje povijesno značenje, ali su i postale žrtve zuba vremena. Riječ je o zgradama starim 115 godina koje nisu zaštićeni spomenici kulture. U Gradu dugo pokušavamo naći rješenja treba li zbog tradicije, industrijske baštine i vremena njihova nastanka pronaći sredstva za rekonstrukciju i obnovu, no na kraju smo došli do spoznaje da je to nemoguće napraviti. Jer nepobitno je da je riječ o zgradama koje su za življenje zaista, najblaže rečeno, neuvjetne, a Grad je u svim svojim dosadašnjim mandatima ulagao velika sredstva u neprekidnu obnovu i popravke tih stanova, te se na određeni način cijelo vrijeme vrtimo u krug”, objasnio je Burić.

Najčitanije iz rubrike