Sport
DERBI S MAĐARSKIM ŠTIHOM

Kalinić i sreća spasili goste, koji su bili spremni za poraz
Objavljeno 3. listopada, 2021.
Bilo je dobrih akcija, dva pogotka, prijetnji bijelo-plavih, krvi i loših procjena suca

Derbi nogometaša Osijeka i Hajduka prošao je u jakom mađarskom štihu. Glavne uloge kod oba pogotka imali su mađarski reprezentativci. Kleinhesler je zabio za bijelo-plave, a Lovrencsics je inicirao izjednačenje nakon što je njegov udarac u vlastitu mrežu skrenuo Lončar.



Dekor u Gradskom vrtu bio je dostojan derbija jer na tribinama se skupio rekordan broj gledatelja kada je u pitanju ova sezona, više od 5000. Na razini derbija jedino nije bio sudac Igor Pajač koji je nekim svojim procjenama prekršaja i posebno dodjeljivanjem disciplinskih mjera prilično razljutio bijelo-plave. Na koraju Osijek je taj koji treba žaliti za preostala dva boda jer bio je opasniji, poduzetniji, ali te večeri se namjerio na raspoloženog vratara Hajduka Lovru Kalinića, a ni sreća mu nije bila saveznik.

Sreća pomazila goste



Osijek je odlučan ulazak u utakmicu vrlo brzo naplatio. Već u devetoj minuti Kleinheisler je zabio svoj ovosezonski prvijenac na svoj standardan način. Opalio je s 20-ak metara i pogodio donji lijevi kut za vodstvo Osijeka i veliku radost na tribinama Gradskog vrta.

Rano vodstvo dalo je bijelo-plavima dodatno gorivo pa je Kalinić na vratima Hajduka u minutama koje su slijedile imao pune ruke posla. U 13. minuti Hiroš je lijepo "izbacio" Miereza koji se othrvao naletu Eleza, pa uputio prizeman udarac s 12-13 metara koji je Kalinić uspio zaustaviti ispred donjeg desnog kuta. Samo minutu kasnije na sličan je način vratara gostiju pokušao zaskočiti Bohar s druge strane, ali je Kalinić još jednom bio na pravom mjestu i loptu skrenuo u korner. I onda u jeku tih naleta Osijeka Hajduk je prvi put došao nadomak vrata bijelo-plavih i izjednačio uz široki osmijeh sreće. U 19. minuti udarac Lovrencsicsa s ruba kaznenog prostora iskosa s desne strane Lončar je skrenuo u vlastitu mrežu. Tom pogotku kumovala je i loša reakcija Hiroša koji je prelako otpao iz dvoboja s Mađarom u redovima Hajduka.

Samo dvije minute kasnije još doslovce nevjerojatna nesreća spriječila je Osijek u dolasku do novog vodstva. Mierez je ostavio povratnu loptu za Jugovića koji je s ruba kaznenog prostora ciljao u donji lijevi kut, a lopta je prvo pogodila lijevu, pa desnu vratnicu i ostala u terenu. Rijetko viđena situacija koja je navijače bijelo-plavih gurnula u očaj. Tih prvih 20-ak minuta tempo igre bio je prilično visok, a onda su Osječani malo maknuli nogu s gasa pa je utakmica ušla u mirnije vode. Hajduk je imao posjed, ali Osijek je bio daleko opasniji jer je u prvih 45 minuta uputio osam udaraca prema Kaliniću od kojih su četiri išla u okvir. No, mreža Hajduka više se nije tresla. Inače, igrom Osijeka u prvom dijelu fino je ravnao Nejašmić koji je bio pokretač akcije kod prvog pogotka, a u još nekoliko navrata je lijepim dijagonalama pronalazio svoje suigrače. Osijek je imao još dvije situacije iz kojih je opasno zaprijetio. Prvo Bohar u 23. minuti nakon što ga je petom proigrao Bartolec, ali Kalinić je obranio njegov udarac, a Slovenac je u 40. minuti povratnom loptom tražio Jugovića na pet metara od vrata, no veznjak Osijeka nije ju uspio pogoditi jer je na nju ušao krivom nogom. Bilo je to najbolje Osijekovo prvo poluvrijeme ove sezone u kojem ga je samo nesreća spriječila da na odmor ode s rezultatskom prednošću.

Mierezov "zicer"



Početak drugog poluvremena protjecao je u brojnim prekidima zbog prekršaja. Prvo je iz igre morao izaći Bartolec nakon vrlo opasnog starta Sahitija zbog kojeg igrač Hajduka nije ni opomenut, a nešto kasnije travnjak je u krvi napustio Lončar nakon što ga je laktom pogodio Livaja i zbog toga dobio samo žuti karton. Ti brojni prekidi razbili su ritam utakmice, a rasla je i nervoza zbog odluka suca Igora Pajača, posebno oko dodjeljivanja disciplinskih mjera. U cijelom tom neredu malo je bilo nogometa i uzbuđenja pred vratarima. Na prvu priliku i to pravu trebalo je čekati do 69. minute kada je Bočkaj poslao sjajnu dugačku loptu za Miereza koju je promašio Simić, Argentinac je izašao sam pred Kalinića, ali je slabo pucao što je omogućilo vrataru gostiju sprječavanje novog vodstva Osijeka.

Uslijedile su nakon toga i brojne zamijene s obje strane, a u 73. minuti Krovinović je okušao sreću udarcem s preko 20 metara koji je otišao poviše vrata. U završnici susreta Osijek je bio taj koji je više tražio pobjedu, ali je prvi Kačaniklić dobro zagrijao Maleničine dlanove udarcem sa 17-18 metara, a slično je na drugoj strani učinio Kleinhesiler vrataru Hajduka. Zbog mnogih prekida vrlo neuvjerljivi sudac Pajač utakmicu je produžio sedam minuta, a u petoj Kalinić je još jednom spašavao Hajduk nakon Škorićeva udarca glavom. Na koncu se Osijek mogao ostati bez ičega kada je minutu kasnije Čeberko dao loptu ravno u noge Kačaniklića koji je proigrao Mlakara, a on je iz čiste situacije pucao preko vrata, pa je susret završio bez pobjednika.

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 5118. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina) - 5,5. Strijelci: 1:0 Kleinheisler (9), Lončar (19-autogol). Žuti kartoni: Hiroš, Jugović, Žaper (Osijek), Livaja (Hajduk). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: LOVRE KALINIĆ (HAJDUK)

OSIJEK

1 (1)

Malenica 6, Bartolec 6,5 (od 53. Miloš 6), Škorić 7, Lončar 6 (od 64. Čeberko 6), Bočkaj 6,5, Nejašmić 7, Jugović 6,5 (od 78. Žaper -), Kleinhesiler 6,5, Bohar 6,5, Hiroš 6 (od 78. Ndockyt -), Mierez 6 (od 78. Daku -).

HAJDUK

1 (1)

Kalinić 7,5, Lovrencsics 7, Simić 6, Elez 6 (od 75. Katić -), Čolina 6, Vuković 6 (od 84. Atanasov -), Fossati 6, Sahiti 6 (od 71. Mlakar 5,5), Krovinović 6, Livaja 5,5 (od 84. Melnjak -), Ljubičić 6 (od 46. Kačaniklić 6).

1:0

Kleinhesler je udarcem s 20-ak metara točno naciljao donji lijevi Kalinićev kut

1:1

Lovrencics se odlučio na udarac s ruba kaznenog prosotra, a lopta je na putu prema vratima pogodila Lončara i prevarila Malenicu

TORCIDA RUŽNO VRIJEĐALA BJELICU
Nakon susreta, nažalost, proradile su niske strasti navijača Hajduka koji su vrlo ružno vrijeđali trenera Osijeka Nenada Bjelicu. Izvikivali su "Bjelica Srbine, čakija ti ne gine". Osječkog stratega snažno je pogodilo to nakardno skandiranje navijača splitskog kluba, pa se drhtavim glasom obratio splitskim novinarima u loži stadiona u Gradskog vrta riječima: "Hoćete li sad to notirati, pa tražiti zabrane i kazne? Za vašu informaciju ja sam pola Hrvat, pola Crnogorac."

DEKOR DOSTOJAN DERBIJA
Na tribinama Gradskog vrta skupilo se više od pet tisuća ljudi, najviše ove sezone. Kohortaši su se smjestili na istok i tijekom cijelog susreta davali podršku bijelo-plavima, koji ipak nisu mogli do pobjede. Na tribini je uočen i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ali to nije čudno, jer prvi čovjek grada Osijeka je osvjedočeni navijač bijelo-plavih koji je bodrio klub i prije negoli je sjeo u fotelju gradonačelnika. Bila je dobro popunjena i zapadna tribina, a već po tradiciji dobru podršku u Osijeku imao je i Hajduk, čiji su navijači bili smješteni iza gola na sjeveru.

Najčitanije iz rubrike