Novosti
ZDRAVSTVO I SOCIJALA SPREMNI ZA NOVI REŽIM

Osječka bolnica djelatnike će testirati nedjeljom i srijedom
Objavljeno 1. listopada, 2021.

U ponedjeljak, 4. listopada, na snagu stupa novi epidemiološki režim u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a prema kojemu bez COVID potvrda u većini slučajeva ulazak u njih neće biti moguć kako djelatnicima tako i korisnicima, odnosno pacijentima.



U Kliničkom bolničkom centru Osijek, prema podatcima od 30. rujna, cijepljeno je 77,46 posto zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja, a njih 80,60 posto preboljelo je te je imuno na koronavirus. Gledajući broj djelatnika, od njih 3058 cijepljeno ih je 2369.



- Nedjelja i srijeda bit će dani za testiranje, i mi smo spremni za sve upute koje će biti u primjeni od ponedjeljka, a testiranje djelatnika obavljat će se počevši od ove nedjelje, dok su ostali trebali do petka do 15 sati predočiti dokaz da su imuni prema važećim uputama - izjavio je doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj osječkog KBC-a, dodajući kako vjeruje da su brojke cijepljenih djelatnika, odnosno nezdravstvenog ili zdravstvenog osoblja čak i veće, jer se određeni broj djelatnika cijepio prošli tjedan, a to nije ušlo u trenutačnu statistiku.



Osvrnuo se i na pravila ulaska u bolnički krug, rekavši da ona vrijede kao i dosad, pa onaj tko treba obaviti kontrolni pregled neće trebati COVID potvrdu, dok je negativan PCR test potreban za dijagnostičke zahvate i slično. Naglasio je da posjete bolesnicima i dalje nisu dopuštene te dodao da sad za to posebice nije vrijeme, jer ima slučajeva gripe i rota virusa, što je također lako prenosivo. “Nije vrijeme za popuštanje po tome pitanju”, rekao je ravnatelj osječkog KBC-a, dodajući da zabrana posjeta vrijedi od ranije i nema veze s novim odlukama.



I u Domu za starije i nemoćne osobe Osijek sve je spremno za novi režim ulaska. Ravnatelj Vjekoslav Ćurić potvrdio je da je dobio odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite o obveznim mjerama i ondje je sve pripremljeno da se sve odvija prema njoj.



- U pet navrata svaki dan, sukladno smjenama u koje dolaze djelatnici, obavljat će se testiranja na bolest COVID-19. U ovome trenutku cijepljeno je više od 65 posto djelatnika, ali i oko 93 posto korisnika. Mi smo sve organizirali za testiranje, a oni koji imaju COVID potvrdu morat će je pokazati na ulazu, odnosno predočiti dokaz da su preboljeli koronavirus. Za tu je kontrolu, kao i za testiranje, sve potpuno spremno i držat ćemo se svih mjera - rekao je ravnatelj Ćurić.



Ministar rada i socijalnog sustava Josip Aladrović u petak je poručio da je sustav socijalne skrbi spreman za COVID potvrde te da se ovom mjerom privremenog karaktera želi održati zdravlje korisnika i zaposlenika. Na pitanje koliko će dugo testiranje ići na teret poreznih obveznika, Aladrović nije konkretno odgovorio, samo je rekao da se ovom mjerom želi “popularizirati cijepljenje” te da je još “prerano reći kad će poslodavac u vlasništvu države prestati plaćati testiranje” te da će se za to kroz rebalans proračuna osigurati dovoljno sredstava.

M.Mihelić
NEMA NAMETANJA OBVEZE CIJEPLJENJA
Čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović osvrnuo se u petak na prijepore oko uvođenje COVID potvrda u Sloveniji, istaknuvši da je pogrešno povezivati te potvrde s nametanjem obveze cijepljenja. “One su samo informatički alat koji dokazuje nečiji epidemiološki status. Ključno je da podignemo povjerenje u znanost umjesto da se ljudi informiraju preko društvenih mreža i organiziraju prosvjede protiv nečega čega nema”, poručio je Božinović. Slovenski ustavni sud privremeno je suspendirao Vladinu odluku o obveznom cijepljenju državnih službenika ocijenivši da krši njihova radna prava.

Do 30. rujna cijepljeno je 77,46 posto zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja KBC-a Osijek

Možda ste propustili...