Ekonomija
OTVOREN 24. OSJEČKI JESENSKI SAJAM NA SAJAMSKOM PROSTORU PAMPAS

Na Osječkom sajmu bogata ponuda proizvoda obiteljskih gospodarstava, obrtnika i poduzeća
Objavljeno 2. listopada, 2021.
Kapaciteti su nam popunjeni, a što se tiče ponude, imamo svega - od igle do aviona, rekao je Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma

Ovo je drugi sajam koji organiziramo u pandemijskim uvjetima. Imamo 200 izlagača, i unutarnji i vanjski kapaciteti su nam popunjeni, a što se tiče ponude, imamo svega - od igle do aviona, rekao je Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma d.o.o., na jučerašnjoj svečanosti otvorenja 24. Osječkog jesenskog sajma na sajamskom prostoru Pampas.



Pozvao je Osječane, ali i sve građane diljem Hrvatske da dođu u Osijek i posjete ga u ove sajamske dane.

Direktor Vukašinović dodao je da su sajam jedva dočekali i izlagači i posjetitelji, ali i oni kao organizatori, a velik odaziv, kako je rekao, pokazuje važnost Osječkog sajma. Na sajmu sudjeluju izlagači iz cijele Hrvatske i gosti iz Mađarske. “Osječki je sajam postavio određene indikatore i mi te indikatore ispunjavamo godinama, a oni su vrlo jednostavni: poticanje gospodarstva, povećanje vidljivosti izlagača, koji će nakon toga svoje proizvode prodavati u ovom gradu i OBŽ-u 365 dana u godini”, istaknuo je Vukašinović i zavhalio brojnim partnerima, pokroviteljima i sponzorima.

Važnost


O značenju ove sajamske priredbe, potrebi i opravdanosti njegovanja i razvijanja sajamske tradicije govorio je u ime Grada Osijeka zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin: “Sajmovi su mjesta susreta poduzetnika, gospodarstvenika i svih sugrađana, ali i mnogo šire od toga. U ovim izazovnim vremenima bili smo prisiljeni veliku većinu događaja odraditi na daljinu i tada vidimo kako nedostaje ljudski kontakt, a upravo to nam je pokazalo važnost sajmovanja. Zahvaljujem svim izlagačima koji su došli iz Hrvatske i Mađarske.”

Naglasio je izuzetno dobru suradnju s OBŽ-om i istaknuo početak izgradnje Gospodarskog centra u Osijeku, koji će biti novo mjesto sajmovanja u gradu, ali i prostor kakvog nema u Hrvatskoj.

”To pokazuje koliko smo fokusirani na razvoj gospodarstva, na sajmovanje i koliko želimo grad Osijek i u budućnosti graditi kao središte gospodarstva, središte sajmovanja, ne samo Slavonije i Baranje nego i šire”, zaključio je Vulin.

Na sajmu je naglasak stavljen na žensko poduzetništvo i poduzetništvo branitelja. O tomu je govorio Mato Lukić, zamjenik osječko-baranjskog župana, te naglasio: “Te sajamske cjeline i ove godine financira OBŽ. Naša Županija daje podršku direktoru i organizatorima na organizaciji ovog, 24. Jesenskog sajma, koji se održava u uvjetima propisanim epidemiološkim mjerama, no siguran sam da, ako se nastavimo pridržavati mjera, za idući sajam nećemo više ni govoriti o tome. Sajmu dajemo podršku ne samo zbog izlagača nego i zbog građana koji rado posjećuju ovu sajamsku manifestaciju, vole se družiti i vidjeti što ima novo u svijetu poduzetništva. Kao podrška razvijanju sajma i sajmovanja, zajedno s Gradom Osijekom, OBŽ se odlučio na izgradnju Gospodarskog centra u Osijeku, koji će se prostirati na više od pet tisuća četvornih metara. Radovi su počeli u lipnju, nedavno smo ih obišli te očekujemo da u sljedećih 18 mjeseci iznikne novi Gospodarski centar, a u sklopu njega i novi sajamski prostor, na kojem će biti puno veći broj izlagača iz Hrvatske i okruženja.”

Osječki jesenski sajam podržava i Ministarstvo poljoprivrede, koje je, uz Grad, Županiju, HGK, HOK i još nekoliko ministarstava, njegov pokrovitelj. Potrdio je to Zdravko Tušek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, koji je i otvorio 24. Osječki jesenski sajam.

Potpore


- U ove dvije godine koronakrize došlo je do nemogućnosti druženja, susretanja i organizacije sajmova. Upravo sada u Osijeku vidimo da su organizatori i izlagači otišli korak naprijed i odlučili organizirati ovaj sajam. Naime, 24 godine nisu malo, dakle, to je lijepa tradicija, a poljoprivredni proizvođači okosnica su gospodarstva ove županije, i upravo je na poljoprivredi naglasak ovog sajma. U tom kontekstu Ministarstvu poljoprivrede čast je biti pokrovitelj sajma. Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja i ostale mjere poljoprivredne politike na području ove županije do sada je alociralo više od šest milijardi kuna. Nešto više od 2,5 milijardi kuna do sada je ugovoreno za mnoge projekte poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika. Također, sa stotinjak projekata podižemo konkurentnost, odnosno kvalitetu života u ruralnim prostorima izgradnjom komunalne i društvene infrastrukture. U razdoblju koje je pred nama očekuje nas gotovo pet milijardi eura financijskih sredstava iz fondova EU-a. Upravo u tom kontekstu želimo i dalje jačati ovo područje i uvjeren sam da će upravo OBŽ biti predvodnik u korištenju tih sredstava i da će biti na ponos cijeloj Hrvatskoj u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poduzetništvu - zaključio je Tušek.

Na svečanosti otvorenja bili su i brojni drugi uzvanici, među kojima i Bela Gardos, generalni konzul Republike Mađarske u Hrvatskoj, Zoran Kovačević, predsjednik HGK-a ŽKO, Darko Knežević, predsjednik Hrvatske obrtničke komore OBŽ-a, načelnici općina Antunovac, Brodski Stupnik, Petrijevci, Satnica Đakovačka, Trpinja i Viljevo.

Program 24. Osječkog jesenskog sajma bogat je svojom raznolikošću. Treba još istaknuti organizacijske cjeline - 26. nacionalno ocjenjivanje meda i grupni nastup mađarskih gospodarstvenika u organizaciji HGK-a ŽK Osijek.

Ulaz na sajam je, kao i svih prethodnih godina, slobodan. Posjetitelji ga mogu obići danas i sutra (subota i nedjelja) od 10 do 19 sati, ali svi moraju imaju COVID potvrdu.


Tihana Eršek Cicvarić / Vesna Latinović
Šokačka grana na svom štandu priredila: Radionice, izložbu najboljih suvenira, modne revije...

 

Udruga Šokačka grana priredila je izložbu suvenira na svom štandu na sajmu. To je uvodni događaj projekta Šokački suveniri Osijeka XV, o čemu Ana Muhar, dopredsjednica udruge Šokačka grana i voditeljica radionice heklanja, kaže: “Na sajmu izlažemo najbolje suvenire iz našeg projekta. Za vrijeme korone, dok nas nije bilo na sajmu, puno smo radili. Svaka žena, sve naše članice i voditeljice, radila je u svojoj tehnici, a radili smo i više nego inače. Stanke kod nas nema, mi svaki dan stvaramo nešto novo. S radionicama krećemo 6. listopada, odnosno prve srijede u mjesecu, a proljetos ih nismo održavale zbog siutuacije s koronom.” Na njihovu su štandu prekrasan necani milje, za čiju izradu, kao i za svaki proizvod na štandu, treba jako mnogo vremena. Ove godine štand je izložbeni, no ako netko želi, može kupiti izloženi proizvod, a novac ide za donacije Šokačkoj grani. Za drugi dan sajma, 2. listopada, udruga je priredila modnu reviju na kojoj će biti predstavljen bar jedan model iz svake radionice, od necanja, pletenja do heklanja i zaltoveza. Riječ je o uglavnom odjevnim predmetima ili dijelovima odjevnih predmeta na kojima je zastupljena određena tehnika. Udruga Šokačka grana osnovana je 2005. i odmah je započela radionice za žene. Okuplja žene koje žele obnoviti svoje znanje i nešto napraviti u tehnici kojom se bave. Tako od 50 do 100 osoba svake godine prođe kroz radionice. Imaju potporu Grada Osijeka i besplatni prostor za rad, tako da sve radionice održavaju besplatno. “Potrebno je samo doći i ponijeti dobru volju”, zaključuje Ana Muhar.

Tvrtka Unikom i ove je godine na sajmu: Podjela vreća za biootpad, a najmlađima ulaznice za ZOO

 

Već tradicionalno gradska tvrtka Unikom prisutna je na Osječkom jesenskom sajmu. Tako je i ove godine, potvrđuje direktor Mario Turalija i dodaje: “Ovaj put djelimo našim sugrađanima vreće za biootpad, a našim najmlađim stanovnicima dijelimo ulaznice za zoovrt. Naime, zoovrt je brend grada Osijeka. Na prostoru Hrvatske dva su zoovrta, a osječki je najveći i ima potecijal za razvoj. Prije dva tjedna došli su nam servali, vrsta iz porodice mačaka. To su nam najnoviji stanovnici, a za iduću godinu pripremamo još iznenađenja kako bi naš zoovrt imao što veći broj raznovrsnih životinja u kojima bi naši mladi sugrađani, ali i oni veći, uživali.” Direktor Turalija osvnuo se i na važnost razvijanja ekološke svijesti Osječana. “Vreće za biootpad dijelimo jer su one namijenjene našoj kompostani. Naime, Unikom ima kompostanu koja godišnje proizvede oko dvije tisuće tona komposta, a riječ je o kompostu prve kategorije i služi za sadnju cvijeća, drveća, gnojenje itd. Idućih godina, kao i kroz novi nacionalni plan oporavka, još ćemo dograditi našu kompostanu i nadam se da će u skorije vrijeme Unikomov kompost biti dostupan našim građanima i tržištu kojem je namijenjen.” Govoreći o razvrstavanju otpada, direktor Turalija pohvalio se da je Osijek pri samom vrhu u usporedbi s ostalim gradovima u RH i dodao: “Poslovnim potezima koje smo napravili u posljednja dva mjeseca, uvjeren sam, Osijek će biti među top-pet gradova u državi s više od 50 posto recikliranog otpada, a sada smo na oko 30 posto.” Unikom se prijavio i na projekt subvencioniranja električnih trokolica za baliranje, tako da su iduće godine u planu investicije iz fondova EU-a, kao i veliki projekti vezani uz reciklažu.

Ulaz na sajam je slobodan. Posjetitelji ga mogu obići od 10 do 19 sati, svi moraju imaju COVID potvrdu

Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike