Osijek
KONFERENCIJA UREDA EU PARLAMENTA U RH

Budućnost Europe počinje i s rastom osječke IT industrije
Objavljeno 1. listopada, 2021.
Grad Osijek prepoznao je važnost IT industrije i na koji joj način može biti partner - u IT parku već je popunjeno šest parcela

U organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj u četvrtak je u prostoru Stare pekare u Tvrđi održana Konferencija o budućnosti Europe na temu “Mladi i budućnost IT industrije”, kao jedna od tematskih rasprava koje u 10 sveučilišnih gradova organizira Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, i čiji će zaključci biti dio prijedloga koji će se objaviti na višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije.



Tako je nakon Dubrovnika, Rijeke i Pule, gdje su održane rasprave o održivom turizmu, budućnosti kulture i budućnosti obrazovanja, na red došao grad Osijek, kao grad koji o temi IT industrije može puno toga reći te čini sve da se izbrendira kao IT sredina. Naglasio je to i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

- Grad Osijek prepoznao je važnost IT industrije i na koji joj način može biti partner. Kao što znate, od devet parcela u IT parku, jedinom takvom u Hrvatskoj, šest ih je popunjeno, a jedan je objekt već izgrađen. Siguran sam da će uskoro biti popunjeni i ostali, upravo su u tijeku pregovori za sedmu parcelu s jednom zagrebačkom tvrtkom. Raduje što je posljednja tvrtka koja je ušla u IT park stasala u Osijeku, u našem poduzetničkom inkubatoru BIOS. To je tvrtka Orqa koja proizvodi najbolje naočale za dronove, a surađuje i s američkom vojskom. Također, Grad kao partner u IT parku gradi centralnu zgradu koja će biti dostupna manjim tvrtkama te će tako svi stručnjaci i tvrtke pronaći svoj poslovni prostor - rekao je okupljenim novinarima Radić, podsjetivši i na optimistične pokazatelje koji pokazuju da se Osijek ne treba brinuti za budućnost, od porasta broja obrta i prihoda gospodarstvenika do demografije i sve većeg broja prvašića u školama.

U raspravi su sudjelovati zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ, EPP), preko videoveze zastupnica Sunčana Glavak (HDZ, EPP), profesor na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta u Osijeku Robert Cupec, inženjerka računarstva sa Sveučilišta u Osijeku Valentina Gotal te predstavnik Osijek Software Cityja Ivan Ostheimer.

- Glavna je ideja u svim krajevima Hrvatske, pa tako i u Osijeku, poslati poruku da se Hrvatska i Europa ubrzano mijenjaju, da moramo prihvatiti tehnološke promjene kojima svjedočimo, a koje danas više nisu luksuz, nego doista pitanje relevantnosti i opstanka. Vidimo u Slavoniji, vidimo u cijeloj Hrvatskoj, da ima potencijala, mladi iz Hrvatske su među mladima iz Europske unije s najvećim digitalnim vještinama, i ovdje u Osijeku vidimo puno pozitivnih primjera, uglavnom vezanih uz IT scenu - rekao je Ressler, osvrnuvši se i druge potencijale Slavonije i Baranje.

- To je očuvano područje koje može biti još veći proizvođač zdrave i kvalitetne domaće hrane, što se sve više cijeni i na hrvatskom i na europskom tržištu. Vidimo da je ljudima sve važnije kakvu hranu konzumiraju, kakvu vodu piju i kakav zrak udišu, a to su sve teme s velikim potencijalom u istočnom dijelu Hrvatske - dodao je Ressler.

Zastupnica Sunčana Glavak istaknula je kako digitalizacija ima ključnu ulogu u svim europskim politikama.

- Cilj je da do 2030. godine bar 80 posto ljudi u EU-u ima osnovne digitalne vještine - rekla je Glavak te zaključila da Europa novoj generaciji daje golemu priliku, a kako će Hrvatska i druge članice to iskoristiti, ovisi o nama samima. Glavak je govorila i o promjenama koje je već sada donijela digitalizacija te izdvojila nove mogućnosti u području komunikacije što je posebno dobro došlo u prevladavanju raznih izazova nametnutih u vrijeme pandemije. No, upozorila je, postoje i negativne strane, poput poplave dezinformacija te je stoga jako važno raditi na razvijanju medijske pismenosti u digitalnom svijetu te kritičkog razmišljanja.

Ivan Alilović
VIŠEJEZIČNA DIGITALNA PLATFORMA
Konferencija o budućnosti Europe niz je javnih rasprava koje omogućuje građankama i građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za reformu i buduće politike EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Uz panele i rasprave, građani sudjeluju i u radu plenarne skupštine u kojoj su i eurozastupnici, predstavnici nacionalnih parlamenata, Vijeća EU-a, Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva.

POVEĆATI ULAGANJA
Govoreći o STEM-u, Profesor na FERIT-u Robert Cupec upozorio je da bez odgovarajućih financijskih sredstava ne može doći do napretka te je istaknuo kako trenutačno Hrvatska izdvaja samo jedan posto BDP-a u istraživanje i razvoj, dok je u Europskoj uniji prosjek dva posto.

Osijek kao grad na temu IT industrije može puno toga reći te čini sve da se izbrendira kao IT centar

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike