Osijek
KONFERENCIJA CENTRA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZAJEDNICI KLASJE

Danom udomiteljstva dati pozornost tom obliku skrbi
Objavljeno 30. rujna, 2021.
U cilju podizanja svijesti o potrebi, značenju i važnosti udomiteljstva i javne zahvale te priznanja udomiteljima za ljubav, brigu, pažnju i sigurnost koju njihove obitelji pružaju djeci, Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje pokrenuo je inicijativu “Nosim plavo za udomiteljstvo”. Inicijativa je predstavljena u četvrtak tijekom konferencije “Oboji moje djetinjstvo bojama udomiteljstva”, a gdje su ujedno i razmijenjeni primjeri dobre prakse stručnjaka i praktičara u radu s udomiteljskim obiteljima, kao i promocije udomiteljstva kao alternativnog oblika skrbi o djeci.

- Pokrenuli smo ovu inicijativu s ciljem proglašenja nacionalnog Dana udomiteljstva. Ljubav, briga i pažnja iznimno su važni djeci jer u kvalitetnim udomiteljskim obiteljima djeca odrastaju u zdrave, samosvjesne i realizirane članove društva u kojem žive. Proglašenjem, a kasnije i obilježavanjem Dana udomiteljstva građani bi svake godine dobili priliku bolje se informirati o prednostima i važnosti udomiteljstva, a što bi svakako imalo pozitivan utjecaj na najavljenu reformu - pojasnila je Miranda Glavaš Kul, dodajući kako Klasje odnedavno ima dva mobilna tima koji pružaju uslugu savjetovanja i pomaganja udomiteljskim obiteljima i djeci koja su u njima smještena.

Podršku je u ime Osječko-baranjske županije dao i dožupan Josip Miletić, rekavši da očigledno 220 udomiteljskih obitelji na području Županije, od kojih je 98 za djecu, možda i nije dovoljno te zaključio da je ova inicijativa odličan poticaj za buduće udomitelje.

- Institucije i državne ustanove prepune su djece i očito nam je potreban i veći broj udomitelja, možda i veći poticaj - rekao je dožupan Miletić. M. Mihelić