Novosti
KORONAVIRUS IZAZVAO VELIKI ŠOK ZA MNOGE ZEMLJE

Pandemija skratila očekivani životni vijek za šest mjeseci
Objavljeno 28. rujna, 2021.
Pandemija bolesti COVID-19 smanjila je očekivano trajanje života 2020. godine za najveći iznos od Drugog svjetskog rata, a očekivani životni vijek američkih muškaraca pao je za više od dvije godine, pokazala je studija koju je u ponedjeljak objavilo Sveučilište Oxford.

Očekivano trajanje života palo je za više od šest mjeseci u usporedbi s 2019. godinom u 22 od 29 zemalja analiziranih u studiji koja je obuhvatila Europu, Sjedinjene Države i Čile. Očekivano trajanje života smanjeno je u 27 od 29 zemalja. Sveučilište je istaknulo kako bi većina smanjenja očekivanog životnog vijeka u različitim zemljama mogla biti povezana sa službenim smrtnim slučajevima od COVID-19. Dosad je zabilježeno gotovo pet milijuna smrtnih slučajeva izazvanih novim koronavirusom, pokazuju Reutersovi podaci. "Činjenica da naši rezultati ističu tako veliki utjecaj koji se može izravno pripisati COVID-u pokazuje koliko je to bio razarajući šok za mnoge zemlje", rekla je dr. Ridhi Kashyap, jedna od vodećih autora rada objavljenog u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju.

U većini zemalja došlo je do većeg pada očekivanog trajanja života kod muškaraca nego kod žena, s najvećim padom u američkih muškaraca, čiji je očekivani životni vijek pao za 2,2 godine u odnosu na 2019. godinu. Sveukupno, muškarcima je "ošišano" više od godine dana života u 15 zemalja, a ženama u 11 zemalja. Time je izbrisan napredak u smanjenju mortaliteta koji je ostvaren u prethodnih 5,6 godina. U SAD-u porast smrtnosti uglavnom je bio među onima u radnoj dobi i mlađima od 60 godina, dok je u Europi smrtnost među osobama starijim od 60 godina značajnije pridonijela povećanju mortaliteta. Kashyap je apelirala da više zemalja, uključujući i one s niskim i srednjim dohotkom, podatke o smrtnosti učine dostupnima za daljnja istraživanja. "Hitno pozivamo na objavljivanje i dostupnost više razvrstanih podataka kako bismo bolje razumjeli utjecaje pandemije na globalnoj razini", rekla je.

Podsjetimo i da je prošle godine u Hrvatskoj zabilježena rekordna smrtnost, nezabilježena još od kraja Drugog svjetskog rata, a i broj umirovljenika je u padu. Prvi put dogodilo se da imamo više onih koji umiru, nego onih koji odlaze u mirovinu. Tako je Hrvatska ostala bez više od 4000 korisnika mirovina zbog smrti, dok je novih umirovljenika bilo oko dvije i pol tisuće manje. H/D.Pav.
Možda ste propustili...

FINSNCIJSKI KURIRI S DRUŠTVENIH MREŽA

Ne uključujte se u financijsko posredovanje

I DALJE OSJEĆAJU POSLJEDICE RAZORNOG POTRESA

Pomoć treba 118 tisuća građana

RASPOLOŽENJE NA TRŽIŠTU RADA

Gubitka posla boji se manje ljudi nego 2020.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BROJNE MANIFESTACIJE I PROGRAMI

Adventiranje u Osijeku na Dan grada otvara premijer Plenković

2

U HRVATSKOJ COVIDOM ZARAŽENO NOVIH 5709 OSOBA, 68 UMRLO

OBŽ: U Respiracijskom centru 28 oboljelih, preminule su četiri osobe

3

ISTRAŽIVANJE ŠEST MJESECI NAKON IZBORA

Ivan Radić probudio je optimizam u Osijeku